Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 13 martie 2015

'Vrem să trăim!' - o campanie care cere responsabilitate autorităților pentru pacienții cu HIV

 Federația UNOPA lansează astăzi campania 'Vrem să trăim !', o campanie care aduce în atenția autorităților problematica accesului la tratament al pacienților care trăiesc cu HIV și solicită măsuri imediate în direcția prevenirii întreruperilor de tratament. Campania atrage atenția celor responsabili că de bunul mers al accesului pacienților seropozitivi la tratament depinde viața lor, iar în momentul în care aceștia nu primesc tratament se simt ca și condamnați la moarte.

Anul 2014 a fost un an în care s-au înregistrat foarte multe întreruperi ale accesului la tratament pentru persoanele infectate cu HIV. Anul 2015 a început direct cu probleme în câteva județe, iar în primele două luni s-au semnalat mai multe situații de întrerupere de tratament. Majoritatea acestor situații puteau fi prevenite dacă decidenții, atât de la nivel guvernamental cât și de la nivel local, ar fi dat dovadă de mai multă responsabilitate și ar fi acționat în direcția prevenirii întreruperilor de tratament.
Prin această campanie UNOPA solicită decidenților un buget clar pentru programul de tratament al infecției cu HIV, alocarea din timp a fondurilor, o procedură de achiziție centralizată și eficientă a medicamentelor, un control al aprovizionării cu medicamentele necesare la nivelul producătorilor și al distribuitorilor, precum și măsuri ferme împotriva tuturor celor care pun în pericol viața pacienților prin blocarea accesului la medicamente.
'Campania 'Vrem să trăim !' propune și cere celor responsabili, de la nivel central și local, o altă atitudine față de situația pacienților care trăiesc cu HIV. E nevoie de o atitudine preventivă, de măsuri luate din timp în direcția asigurării bugetului pentru tratament, a realizării la timp a achizițiilor de medicamente, a aprovizionării cu medicamente de la distribuitori, a prevenirii exportului paralel al medicamentelor necesare pacienților din România, etc. Am obosit să ne luptăm pentru a rezolva probleme care s-au petrecut deja, este timpul ca programul de tratament să funcționeze din nou fără probleme la toate nivelele. Nu vrem să căutăm vinovați, vrem să construim și să aplicăm soluții funcționale pentru ca viața pacienților seropozitivi să fie protejată, să li se ofere siguranță în loc de stres, să li se ofere suport în loc de drumuri nenumărate pentru tratament' a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.
Campania are o componență online în jurul unui film creat special în acest sens, precum și o serie de dezbateri și acțiuni menite să sprijine autoritățile să identifice și să implementeze soluții pentru a asigura accesul pacienților la tratamentul necesar.

Comunicat de presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu