Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 1 martie 2015

Eficienţa activităţilor desfăşurate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin pe linia diminuării accidentelor de muncă soldate cu deces sau vătămare corporală a angajaţilor

Eficienţa activităţilor desfăşurate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin pe linia diminuării accidentelor de muncă soldate cu deces sau vătămare corporală a angajaţilor.
Deficienţe constatate şi măsuri luate pentru asigurarea respectării legislaţiei specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă

Prezintă: Inspectoratul Teritorial de Muncă al Județului Caraș-Severin.

Potrivit Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, modificată, angajatorii au obligaţia să comunice, de îndată, inspectoratului teritorial de muncă toate evenimentele aşa cum sunt definite de lege, respectiv accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune.
Situaţia evenimentelor înregistrate la ITM Caraş-Severin  în 2014, comparativ cu 2013, este următoarea:

2013
2014
%
Nr. evenimente comunicate la inspectorat, din care:
51
49
- 0,04
      - nr. accidente
51
49
- 0,04
                    - nr. total accidentați
74
51
- 31,1
                    - nr. accidentați mortal
11
12
+ 0,09
      - nr. accidente colective
1
1
-
      - nr. persoane date dispărute
0
0
-
      - nr. incidente periculoase
0
0
-

De menţionat că, din cele 49 evenimente produse în anul 2014, 8 evenimente au avut cauze de natură patologică, din care 5 soldate cu deces. De asemenea, 7 evenimente, soldate cu 8 victime, s-au produs ca urmare a unor accidente de circulaţie.
Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează, după cum urmează:
a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă, dosarul de cercetare urmând să fie avizat de inspectoratul teritorial de muncă;
b) de către inspectoratul teritorial de muncă, în cazul evenimentelor care au produs invaliditate evidenta sau confirmată, deces, accidente colective, incidente periculoase, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă lucrătorilor la angajatorii persoane fizice, precum şi în situaţiile cu persoane date dispărute.
c) de către Inspecţia Muncii, în cazul accidentelor colective, generate de unele evenimente deosebite, precum avariile sau exploziile.
Cercetarea evenimentelor are ca scop, pe lângă stabilirea împrejurărilor şi a cauzelor care au condus la producerea acestora, a reglementărilor legale încălcate, a răspunderilor şi a măsurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare şi determinarea caracterului accidentului, de muncă sau în afara muncii. Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin ţine evidenţa tuturor accidentelor de muncă şi a incidentelor periculoase înregistrate de angajatorii care au sediul, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul judeţului Caraş-Severin.
În anul 2014, la ITM Caraş-Severin au fost întegistraţi 29 de accidentaţi în muncă (37 accidentaţi în 2013), dintre care 5 accidentaţi mortal (4 accidentaţi în 2013). Indicele de frecvenţă (numărul de accidentaţi care revine la 1.000 de lucrători) a fost de 0,430/00 pentru totalul persoanelor accidentate.
Cele mai multe accidente de muncă au fost înregistrate în silvicultură, 7 accidentaţi (24% din total), şi în construcţii, 5 accidentaţi (17% din total). Accidentele mortale s-au produs în activitatăţile de exploatare forestieră (3 morţi), construcţii (2 morţi) şi poducţia de piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule (1 mort). Situaţia este comparabilă cu anul 2013, când au fost înregistrate 6 accidente în exploatările forestiere, dintre care 3 accidente mortale.
Din punctul de vedere al vârstei persoanelor accidentate, analiza accidentelor de muncă a evidenţiat faptul că persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani deţin  ponderea cea mai mare, de 57,14% din numărul total al accidentaţilor.
De asemenea, lucrătorii cu o vechime în ocupaţie de sub 5 ani sunt cei mai expuşi riscului de accidentare, reprezentând 64,3% din totalul accidentaţilor, în timp ce lucrătorii cu o vechime în ocupaţie de peste 15 ani reprezintă 17,4%, iar cei cu vechime în ocupaţie de cuprinsă între 5 - 15 ani reprezintă 3,6% din numărul total al accidentaţilor.
Ocupaţia cel mai frecvent întâlnită în rândul persoanelor accidentate în muncă este cea de muncitor calificat, numărul lor reprezentând 35,7% din totalul persoanelor accidentate.
Din analiza evoluţiei numărului de accidentaţi în muncă la nivel naţional pe ultimii 5 ani a reieşit faptul că în domeniul construcțiilor și al exploatării forestiere s-a înregistrat un număr mare de accidentaţi mortal şi cu invaliditate, care situează aceste domenii pe primele două locuri în ramurile economiei naţionale.
În acest context, Inspecţia Muncii a dezvoltat iniţiative care au vizat consolidarea culturii de prevenire a riscurilor de accidentare în muncă şi de îmbolnăvire profesională, prin campanii și acţiuni care s-au focalizat pe informare, conştientizare, îndrumare şi control al modului de aplicare a legislaţiei în domeniu, ca instrumente de realizare a obiectivelor strategiei comunitare de securitate şi sănătate în muncă.
Aceste campanii și acțiuni au fost incluse în Programul cadru de acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2014,  care a stat la baza întocmirii Programului propriu de acţiuni al inspectoratului pentru 2014, dintre care menționăm următoarele:
1. Acțiunea de verificare a respectării modului de utilizare a echipamentelor de muncă și a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere, care a avut următoarele obiective verificarea modului în care se aplică și respectă, de către angajatori și lucrători, a prevederilor legale referitoare la securitate și sănătate în muncă în vederea prevenirii producerii evenimentelor în timpul desfășurării activității de exploatare forestieră și la transportul masei lemnoase pe drumurile forestiere.
Obiectivele acțiunii sectoriale au vizat în principal următoarele aspecte:
a) Conștientizarea angajatorilor din domeniul silviculturii și exploatările forestiere privind:
- necesitatea angajării în meseriile de fasonatori mecanici, mecanizatori forestieri și conducători de autospecializate pentru transportul masei lemnoase, numai a lucrătorilor care au calificare și experiență îndelungată în aceste meserii;
 - necesitatea întocmirii unei documentații tehnice corespunzătoare, în domeniul securității și sănătății în muncă, pentru desfășurarea activității în exploatarea parchetelor forestiere;
- necesitatea respectării prevederilor legale la instruirea lucrătorilor, în domeniul securității și sănătății în muncă, din exploatările forestiere, sub cele trei aspecte (introductiv general, la locul de muncă și periodic, la începerea unui nou parchet forestier) ;
b) Controlul respectării de către angajatori şi lucrătorii din exploatările forestiere a prevederilor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, sub toate aspectele.
În cadrul etapei de informare  a fost organizată o întrunire de informare și conștientizare a angajatorilor  care desfășoară  activități în domeniul exploatărilor forestiere la care au fost invitați 49 de angajatori.
Controlul a vizat 21 de angajatori cu activitate în parchetele forestiere, unde au fost constatate 50 de neconformități. Pentru încălcarea legislației în vigoare au fost aplicate 50 de sancțiuni contravenționale, dintre care amenzi în valoare de 19.000 lei. Totodată s-a dispus sistarea activității unui parchet de exploatare forestieră.
Cele mai frecvente neconformităţi constatate în timpul controalelor au fost:
- efectuarea lucrărilor specifice meseriei de fasonator mecanic şi mecanizator forestier de către lucrători care nu au calificarea necesară;
- lipsa documentaţiei necesară începerii activităţii în parchetele de exploatare, sau întocmirea necorespunzătoare a acesteia;
- neasigurarea semnalizării de securitate și sănătate în muncă în parchetele de exploatare;
- neautorizarea instalațiilor de încărcare cu greifer;
- efectuarea necorespunzătoare a instruirii lucrătorilor din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă la locul de muncă şi a instruirii periodice,
- neasigurarea echipamentului individual de protecție pentru toți lucrătorii;
- nefectuarea controlului medical periodic.
2. Acțiune privind verificarea modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănăta-te în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor, care a avut ca obiective:
- creșterea gradului de conștientizare al angajatorilor și al lucrătorilor din domeniul construcțiilor în ceea ce privește respectarea prevederilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă, având obiectiv declarat instaurarea stării de bine la locul de muncă, cu consecințe benefice în plan social și profesional ;
-diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale menționate de către angajatorii din domeniul construcțiilor;
-verificarea respectării, de către angajatorii din construcții, a cerințelor legale în domeniul securității și sănătății în muncă la șantierele temporare și mobile în care se desfășoară lucrări de săpături și lucrări de termoizolații.
În cadrul acțiunii au fost efectuate 35 de controale la șantierele temporare și mobile de pe raza județului, fiind constatate un număr de 68 neconformități pentru care s-au stabilit măsuri de remediere și s-au aplicat sancțiuni contravenționale dintre care amenzi în valoare totală de 17.500 lei. Neconformitățile privesc asigurarea măsurilor de protecție pentru prevenirea căderilor de la înălțime; amenajarea schelelor; asigurarea unei instruiri adecvate în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM); existența instrucțiunilor de SSM; utilizarea echipamentului individual de protecție de către lucrători.
3. Acțiunea de verificare a măsurilor de securitate și sănătate în muncă aplicate de către angajatori pentru prevenirea incendiilor și exploziilor în sectorul extractiv, în cadrul căreia au fost controlate 4 unități din sectorul extractiv fiind constatate 12 necoformități  pentru care s-au stabilit măsuri de remediere și s-au aplicat 2 amenzi contravenționale în valoare de 10.000 lei. De asemenea, un echipament de muncă a fost oprit din funcțiune. Principalele neconformități au fost: nerespectarea reglementărilor privind exploatarea, întreținerea și verificarea instalațiilor electrice; lipsa personalului competent pentru supravegherea lucrărilor în carieră; neîndepărtatrea rocilor dislocate de pe fronturile de descopertă și extracție; neautorizarea ISCIR a instalațiilor sub presiune; neefectuarea controlului medical periodic.
4. Acțiunea de monitorizare privind riscurile existente la locurile de muncă din întreprinderile mici, care a avut ca obiective monitorizarea respectării prevederilor legale privind prevenirea riscurilor profesionale în întreprinderi mici, precum și cu privire la măsurile de prevenire și protecție aplicate. Au fost controlate 29 întreprinderi mici, unde au fost constatate un număr de 24 necoformități, pentru care s-au stabilit măsuri de remediere și s-au aplicat sancțiuni contravenționale, dintre care amenzi în valoare de 13.000 lei.
5. Verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor care pot fi expuși unui potențial risc datorat atmosferelor explozive din silozurile de cereale și fabricile de nutrețuri combinate, în cadrulcăreia  au fost controlați 5 angajatori cu activități de recepționare, conservare, păstrare și valorificare a cerealelor, pe timpul cărora au fost depistate 9 neconformități, cele mai importante privind elaborarea documentului pentru protecția împotriva exploziilor și obținerea atestatului de la INSEMEX Petroșani ca urmare a verificării ”in situ” a echipamentelor și instalațiilor din mediile explozive.
6. „Campanie europeană pentru prevenirea alunecărilor și căderilor la același nivel”.
În prima etapă a campaniei s-au desfășurat acțiuni de informare și conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor, la care au participat 44 de persoane. În etapa a doua au fost efectuate 50 de controale, fiind constatate un număr de 33 neconformități privind amenajarea căilor de circulație (pardoseli, scări, rampe) și de urgență, asigurarea iluminatului corespunzător, asigurarea curățeniei (întreținerea locurilor de muncă) și asigurarea echipamentului individual de protecție corespunzător (ex. Încălțămonte antiderapantă). În consecință, au fost stabilite măsuri de remediere și s-au aplicat sancțiuni contravenționale.
7. Campanie europeană „Locuri de muncă sigure și sănătoase - Gestionarea stresului și a riscurilor psihologice la locul de muncă”. Campania s-a lansat la nivel european în aprilie 2014 și s-a desfășurat pe parcursul întregului an. Au fost organizate pe plan local acțiuni de informare și conștientizare privind gestionarea stresului și a riscurilor psihosociale la locul de muncă în asigurarea unor locuri de muncă sigure și sănătoase la care au participat 28 reprezentanți din rândul angajatorilor, lucrători cu atribuții în domeniul securității și sănătății în muncă.  Au fost antrenate 5 întreprinderi mari  în cadrul cărora s-a efectuat evaluarea riscurilor în urma prezentării materialelor acestei campanii. Campania a fost mediatizată și în mass-media locală.
8. Campania naţională „Valenţele culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă” pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee şi şcoli profesionale”, prin care s-a urmărit creşterea calităţii vieţii prin educarea tinerei generaţii încă de pe băncile şcolii cu privire la importanţa unui mediu de muncă sănătos şi sigur și crearea unei culturi de prevenire a riscurilor profesionale în vederea intrării pe piaţa muncii. Au fost instruite 6 cadre didactice, de la tot atâtea unități de învățământ liceal, prin care s-a asigurat informarea şi instruirea elevilor din 6 clase a X-a și a XI-a. La Liceul Bănățean Oțelu Roșu s-a desfășurat etapa județeană a concursului  „Știu și aplic ”, la care au participat cu 33 elevi și 13 cadre didactice de la 9 unități de învățământ liceal.
Rezultatele activităţii de control desfăşurată de inspectorii de muncă din Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin, evaluată pe baza indicatorilor specifici pentru domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, sunt prezentate sintetic în tabelul următor:

INDICATORI SPECIFICI
Anul 2014
Anul 2013
Nr. controale
1281
1059
Nr. unități controlate
1091
913
Nr. neconformități constatate
1926
1804
Nr. măsuri dispuse
1926
1804
Nr. sancţiuni contravenţionale aplicate, din care:
1926
1804
- nr. amenzi
134
152
- nr. avertismente
1792
1652
Valoare amenzi aplicate (lei)
653500
801000
Nr. echipamente de muncă oprite din funcţionare
18
24
Nr. sistări de activitate
9
7


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu