05.09.2014, Maria Radna (Catholica) - Miercuri, 3 septembrie 2014, la orele după-amiezii, Episcopii catolici de ambele rituri din România, s-au deplasat, s-ar putea spune, într-un pelerinaj personal şi într-o vizită cu caracter practic la Sanctuarul de la Maria Radna. Sosiţi în jurul orelor 16.30, Episcopii au făcut cunoştinţă cu complexul monastic, din exterior, şi cu şantierul de renovare şi restaurare, aflat în plină desfăşurare.
Excelenţa Sa Martin Roos le-a vorbit ierarhilor prezenţi despre istoria locului, a prezenţei franciscane observante la Radna, de bisericile succesiv ridicate pe acest loc şi despre mănăstire. Părintele Nikola Lauš, cancelarul Diecezei de Timişoara, le-a vorbit oaspeţilor despre proiectul de restaurare, despre demersurile pentru câştigarea proiectului de restaurare cu fonduri europene, despre valoarea acestuia şi despre lucrările aflate în curs. Părintele Andreas Reinholz, canonic catedral şi paroh al locului, le-a urat la rândul său un cald bun venit oaspeţilor, conducându-i pe toţi în Bazilica papală. Aici, ierarhii au salutat-o pe Maica Sfântă printr-o rugă cântată, mai precis cu frumoasa antifonă Salve Regina intonată spontan de toţi cei prezenţi. După prezentarea interiorului Bazilicii şi după răspunsurile oferite la întrebările adresate părintelui paroh, Episcopii şi preoţii pelerini, alături de câţiva credincioşi prezenţi, s-au rugat împreună rugăciunea vesperelor, încheind cu un scurt moment de rugă prin mijlocirea sf. Fecioare Maria, la intenţia Sf. Părinte Papa Francisc, respectiv pentru pace în Ucraina, Palestina, Siria şi Irak.
În cadrul prezentării Bazilici, Episcopii au putut admira noile cruci pregătite pentru a fi sfinţite şi aşezate pe turnurile locului de pelerinaj. De asemenea, inima marelui cinstitor al Mamei lui Dumnezeu, Arhiepiscopul-Primat al Ungariei, Alexander Pincipe-Cardinal de Rudnay, a fost scurt timp expusă pentru înalţii oaspeţi. Decedat în 1831, Alexander Rudnay a fost iniţial Episcop de Alba Iulia şi un mare sprijinitor al Sanctuarului de la Radna. Dorinţa sa, exprimată înaintea morţii, a fost ca inima să îi fie aşezată în apropierea icoanei miraculoase de la Radna, în biserică, semn al veneraţiei sale faţă de Sfânta Fecioară, dar şi faţă de acest loc de pelerinaj. La finalul vizitei în Bazilică, Excelenţa Sa Francisco Javier Lozano, Nunţiu Apostolic, a lăsat în dar locului de pelerinaj un rozariu frumos lucrat, ca semn de cinstire pentru icoana şi locul de har de la Radna.
După rugăciunea în comun şi clipele de reculegere personală, a vizitării elementelor interesante din Bazilică, Ierarhii au trecut la vizitarea complexului monastic şi a lucrărilor de restaurare efectuate, deja într-o bună măsură. Au fost oferite explicaţii şi din partea lui Teodor Neamţu, coordonatorul echipei de implementare a proiectului, care a evidenţiat, printre altele, diferitele lucrări de întărire a structurii de rezistenţă a edificiului, însă mai ales faptul că, fără acest proiect, Maria-Radna risca să aibă probleme grave în viitor, în ceea ce priveşte unele părţi ale mănăstirii. Prezenţa membrilor Conferinţei Episcopilor Catolici din România la Radna s-a încheiat la orele 18.15, nu înainte însă de a fi realizată şi o fotografie de grup în faţa altarului Preacuratei Fecioare Maria. (text: Claudiu Călin)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu