Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 7 septembrie 2014

NOI DOCUMENTE BILATERALE SI CONTRACTE SEMNATE DE ROMANIA CU PARTENERI DIN REPUBLICA POPULARA CHINEZA

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a semnat luni, 1 septembrie a.c., la Beijing, două documente de colaborare cu parteneri chinezi, a participat la întâlnirea în plen a celor două delegații și la reuniunea economică. Acțiunile se înscriu în vizita oficială pe care delegația română condusă de prim-ministrul Victor Ponta o derulează, în perioada 30 august – 3 septembrie, în Republica Populară Chineză.

Cele două documente bilaterale au fost semnate în prezența prim-ministrului român Victor Ponta și a prim-ministrului chinez Li Kekiang. Este vorba despre Acordul între Guvernul României şi cel al Republicii Populare Chineze privind utilizarea paşnică a energiei nucleare, semnat de viceprim-ministrul Liviu Dragnea și Administratorul şef-adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Energie din China, Liu Qi. Al doilea document, minuta convorbirilor cu Commercial Bank of China, a fost semnat cu preşedintele acestei instituții, Yi Huiman.
„În ultimul an, după ce am fost desemnat coordonator al proiectelor dintre România şi China, am acordat mult timp dezvoltării relaţiilor economice şi comerciale, precum şi relaţiilor de investiţii dintre cele două ţări. Această perioadă de tatonare începe să se finalizeze în proiecte şi investiţii concrete în beneficiul ambelor părţi. În această perioadă, am acumulat suficiente cunoştinţe concrete despre aşteptările dumneavoastră şi, în acelaşi timp, reprezentanţii companiilor chineze au avut ocazia să se familiarizeze cu condiţiile legislative atât din România, cât şi din Uniunea Europeană. Îmi doresc ca, în perioada imediat următoare, relaţiile politice şi diplomatice excelente să se materializeze în proiecte de investiţii concrete. Avem un potenţial real de colaborare pentru realizarea unor investiţii în domeniile pe care prim-ministrul vi le-a prezentat: energie, agricultură, transporturi, creşterea exportului din România a produselor de origine animală, şi nu numai.”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.
Tot în prezența oficialilor celor două state, a fost semnat și contractul pentru modernizarea Grupului 4 şi realizarea instalaţiilor de desfăşurare a Grupurilor 3 şi 4 de la Termocentrala Mintia – Deva. Semnatarii au fost Aurel Niculescu, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, şi Xin Chunsheng, preşedintele Consiliului Naţional de Administraţie China National Electric Engineering Corp.
Faptul că o companie chineză a câştigat recent licitaţia pentru un proiect în domeniul energiei, un proiect mare, arată că sunteţi parteneri serioşi şi parteneri de încredere (...) Avem determinarea să sprijinim investiţiile în domeniul energiei pentru a face din România un actor important în piaţa de energie la nivel regional. Creşterea gradului de interconectare cu ţările vecine a reţelei electrice cu Moldova, Serbia, Ungaria, Bulgaria şi cu posibilităţi de extindere spre Turcia reprezintă o prioritate pentru România. Pe de altă parte, cuplarea pieţei din România cu Ungaria, Cehia şi Slovacia, prevăzută pentru noiembrie anul acesta, creează premisele intensificării exportului de energie electrică. Putem să înţelegem că nu vă este uşor cu legislaţia europeană, nici nouă nu ne-a fost uşor, dar cred că, cu răbdare, cu tenacitate, perseverenţă şi voinţă, vom reuşi să punem în practică proiecte importante, proiecte ambiţioase.”, a precizat Liviu Dragnea, pentru a sublinia, astfel, că investitorii chinezi vor găsi în România un sprijin instituţional pentru a facilita înţelegerea unei pieţe europene care are reguli diferite de a lor.
La reuniunea economică, au fost prezente principalele companii și bănci chineze care derulează afaceri sau doresc să investească în România. Liviu Dragnea le-a transmis participanților că autorităţile române acordă o mare importanţă dezvoltării relaţiilor de colaborare economică și a vorbit despre viitoare proiecte comune: „Ne bucurăm că există interes ca bănci importante din China să participe la finanţarea marilor proiecte de investiţii din România. De asemenea, la nivelul instituţiilor centrale, au fost demarate discuţii pentru îmbunătăţirea sistemului de taxare şi sperăm ca, în viitorul apropiat, să fie renegociată Convenţia pentru evitarea dublei impuneri. Este un Acord semnat acum 22 de ani şi credem că poate fi îmbunătăţit în beneficiul ambelor părţi.”
În cursul zilei de astăzi, delegația română se va deplasa cu trenul de mare viteză la Tienjin, unde va vizita parcul tehnologic și va avea o întâlnire cu reprezentanți ai firmelor care derulează activități în parc în domeniile IT, componente auto, produse bio, construcții mașini etc.
* * *
Viceprim-ministrul Liviu Dragnea conduce Comitetul interministerial pentru monitorizarea îndeplinirii angajamentelor asumate de România cu ocazia Reuniunii, la București, în 26 noiembrie 2013, a şefilor de Guvern ai Republicii Populare Chineze şi statelor Europei Centrale şi de Est. Comitetul a fost înființat în luna decembrie, anul trecut.
În luna noiembrie 2013, Guvernul României a primit vizita unei delegații conduse de Li Keqiang, premierul Republicii Populare Chineze. Vizita a avut loc în contextul organizării, la București, a două evenimente cu rol important în cooperarea dintre România și Republica Populară Chineză, dar și în cooperarea la nivel regional, cu țările Uniunii Europene: Reuniunea Şefilor de Guvern din China și ţările din Europa Centrală şi de Est şi Forumul economic şi comercial China-ţările ECE. România și China au semnat, la acea dată, 13 acte de colaborare în diferite domenii, de la energie nucleară până la exportul de produse agricole spre China.
În luna martie a.c., delegația română condusă de viceprim-ministrul Liviu Dragnea a efectuat o vizită de lucru în China pentru evaluarea stadiului de implementare a propunerilor de cooperare aferente înțelegerilor între România și China, semnate în luna noiembrie 2013.
Comunicat de presa 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu