Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 8 septembrie 2014

Familia și educația tinerilor in atenția episcopilor catolici din România

 04.09.2014, Timişoara (Catholica) - S-a încheiat Sesiunea de toamnă a Conferinţei Episcopilor din România (CER), desfăşurată la Timişoara în perioada 2-4 septembrie 2014. Lucrările s-au deschis oficial marţi, 2 septembrie, prin Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în Catedrala Romano-Catolică “Sf. Gheorghe” din Timişoara. La lucrări, alături de cei 14 Episcopi romano-catolici şi greco-catolici, a participat IPS Francisco-Javier Lozano, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova, şi PS Anton Coşa, Episcop de Chişinău, Republica Moldova.
În plenul lucrărilor, Episcopii au discutat pe marginea documentului Instrumentum Laboris pregătit în vederea Adunării Generale
Extraordinare a Sinodului Episcopilor de la Roma, ce va avea loc în perioada 6-19 octombrie 2014. La acest eveniment va participa IPS Ioan Robu şi PS Mihai Frăţilă. S-au stabilit unele evenimente din calendarul noului an pastoral, cum ar fi activităţile Bisericii Catolice din România dedicate Anului Vieţii Consacrate, stabilirea etapelor pregătitoare pentru Întâlnirea Naţională a Tinerilor Catolici de la Cluj din 2015 şi a Zilei Mondiale a Tinerilor de la Cracovia din anul 2016. 
A fost analizată și publicația Secretariatului de Stat pentru Culte, 'Statul și Cultele religioase'. Au fost abordate și diverse teme din sfera educației catolice, subliniindu-se importanța Olimpiadelor de religie și în general a dezvoltării și sprijinirii unui învățământ catolic în România, în toate formele sale. În același timp au fost dezbătute și teme cu caracter liturgic, social și administrativ, printre care s-a numărat și Legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, în vigoare de la 09.10.2014, act normativ pe care CER îl contestă. Din acest motiv episcopii au dispus înaintarea unei scrisori adresate Guvernului României, cerând amânarea aplicării acestei legi până la adoptarea unor modificări și completări, de rigoare.
În ziua de miercuri, 3 septembrie, episcopii au făcut o vizită la Sanctuarul Maria Radna unde s-au rugat pentru Biserică și pentru țară precum și pentru pacea în Ucraina, Irak și Siria,. În sensul acesta episcopii au semnat o scrisoare adresată PF Sale Sviatoslav Shevchuk, arhiepiscop major de Kiew-Halyc, și comunităților creștine din Irak.
Următoarea întrunire a Conferinței Episcopilor se va desfășura în perioada 6-8 mai 2015, la Satu-Mare, în cadrul Episcopiei romano-catolice.
Pr. Eduard Mihai COȘA
Secretar general

Comunicat de presă - Conferința Episcopilor din România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu