Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
duminică, 25 februarie 2024
Semnale de alarmă şi propuneri clare în urma dezbaterii FACIAS de la Palatul Parlamentului
Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a organizat, la Parlament, dezbaterea "FISC versus Cetăţean", pornind de la numeroasele inechităţi între contribuabil şi stat, în relaţia lor cu organele fiscale. Dezbaterea "FISC versus Cetăţean" a adus faţă în faţă contribuabili, experţi în domeniul fiscal, reprezentanţi ai ANAF şi decidenţi politici, care au discutat despre provocările cu care se confruntă fiecare dintre tabere şi au propus soluţii concrete pentru a îmbunătăţi relaţia dintre ANAF şi cetăţeanul român.
Printre vorbitori s-au numărat foştii miniştri de Finanţe Ioana Petrescu şi Eugen Teodorovici, fostul preşedinte al ANAF Lucian Ovidiu Heiuş, reprezentanţi ai ANAF. De asemenea, la conferinţă au fost prezenţi şi deputatul Steluţa Cătăniciu, preşedintele Comisiei pentru Abuzuri, unul dintre iniţiatorii unui proiect de lege aflat în procedură parlamentară ce şi-a propus tocmai punerea semnului de egalitate între stat şi cetăţean, în relaţia cu ANAF precum şi senatorul Daniel Zamfir, presedintele Comisiei Economice, consilieri fiscali, consilieri de afaceri, avocaţi, cadre universitare, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai CECCAR, Experţi Contabili, Economişti, ONG-uri, patronate, Uniunea Naţională a Patronatului Român şi reprezentantul celui mai mare grup de Facebook pe tema E-factura care reuneşte peste 62.000 de profesionişti în domeniu.
Dezbaterea a fost moderată de profesorul Victor Alistar. O concluzie desprinsă din dialogul celor prezenţi a fost că egalitatea dintre stat şi cetăţean este statuată de Constituţie şi, deşi principiile sunt de multe ori transpuse în lege, acestea nu sunt aplicate şi practică.
Aberaţii fiscale în cazul profesiilor liberale
Discuţiile au plecat de la cazuri concrete în care există discrepanţe evidente ale drepturilor cetăţenilor în raport cu organele fiscale chiar din legislaţia în vigoare, aşa cum sublinia Victor Alistar. Un exemplu elocvent este cel al dobânzilor pe care contribuabilii trebuie să le plătească, însă statul le plăteşte contribuabililor dobânzi DOAR la cerere, acestea nefiind prezumate de lege. Un alt aspect, sesizat de Alistar a fost regimul diferit de taxare al veniturilor din profesiile liberale în funcţie de forma de organziare juridică. Avocatul sesizează faptul că dacă funcţionezi pe un cabinet de avocatură plăteşti mai mult la stat decât dacă faci aceeaşi activitate, în cadrul unei societăţi comerciale cu acest profil. Aceeaşi situaţie o întâmpină şi medicii stomatologi sau psihologii. Alistar spune că nu este normal să existe impozitări diferite pentru aceeaşi activitate.
Se încalcă principiile statului democratic?
Avocatul Elena Radu a explicat că, în condiţiile în care datele din e-Factura trebuie predate, prin lege, Serviciului Român de Informaţii, se încalcă principiile unui stat democratic şi de drept. "În opinia mea, aceste ordonanţe, e-Factura în aceasta modalitate şi obligativitatea ei trebuie sa fie abrogată. În ceea ce priveşte aceste OUG-uri, 109 şi 116/2020 având în vedere că prezenţa în Camera Deputaţilor trebuie să respingă aceste ordonanţe de urgenţă. Şi acum avem discuţii cu privire la existenţa statului de drept român şi a existenţei democraţiei în România, dacă mai există sau nu. Mulţi cetăţeni consideră că, de fapt, avem în prezent o democraţie de faţadă, şi tocmai din acest motiv consider că trebuie luate măsurile necesare pentru a se stopa orice derapaj de la existenţa României ca stat de drept democratic şi social", a spus avocata.
Potrivit reprezentanţilor ANAF, care au subliniat că politica fiscală nu este responsabilitatea lor, pentru a îmbunătăţi colaborarea cu cetăţenii ar fi nevoie, printre altele, de o tranziţie completă spre zona digitală, alături de educarea populaţie în utilizarea tehnologiilor moderne, alături de educaţia fiscală.
Asociaţiile de proprietari ar putea fi scutite de E-factura
O preşedintă de asociaţie de proprietari, Virginia Popa, prezentă la dezbatere a ridicat o problemă pertinentă şi a arătat faptul că E-factura nu ar trebui impusă asociaţiilor de proprietari. "Asociaţia de proprietari nu emite facturi şi nu poate face evaziune fiscală. Ce sens are să ne fie impusă E-factura?", a arătat Popa. Mihaela Drăgulin, Director General, Direcţia Generală de Asistenţă pentru Contribuabili, prezentă de asemenea la dezbatere a fost receptivă la problema ridicată de preşedinta de asociaţie de proprietari şi a declarat că va prezenta această speţă decidenţilor.: "Ştiu că există solicitări trimise de asociaţiile de proprietari către Ministerul de Finanţe şi avem şi noi la ANAF solicitări în acest sens. Vă pot spune că acum într-adevăr dumneavoastră nu sunteţi exceptată pentru că există situaţii în care se emit şi alte facturi de către asociaţiile de proprietari, există locuri închiriate şi aşa mai departe. Dar aspectele de la dumneavoastră în mod particular au fost transmise inclusiv de noi către colegii de la minister, iar pentru costuri vreau să vă spun că, din câte ştiu, asociaţiile deja depuneau declaraţiile 112 din perspectiva certificatului digital. Dumneavoastră aveţi deja certificat digital. Din perspectiva obligaţiei e o altă discuţie, dar v-am spus, acolo şi noi ne-am adresat Ministerului de Finanţe, rămâne să vedem cum se stabileşte, dar ştim problema dumneavoastră."
Pe baza concluziilor dezbaterii, FACIAS va formula propuneri care vor fi înaintate autorităţilor.
Biroul de Presă FACIAS
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu