Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 6 incendii: unul produs la o gospodărie din satul Potoc, comuna Sasca Montană, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric, unul izbucnit la un coș de fum al unei gospodării din orașul Oravița, iar alte 4 manifestate la vegetație uscată.
Aseară, la ora 19:15, pompierii orăvițeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unei gospodării din orașul Oravița. În urma incendiului a ars funinginea din interiorul coșului de fum și s-a degradat izolația acestuia, cauza probabilă de producere fiind coșul de fum necurățat de funingine. Reamintim cetățenilor că verificarea, curățarea și repararea coșurilor de fum se efectuează cel puțin o dată pe an, de către o persoană autorizată.
De asemenea, s-a solicitat intervenția pompierilor pentru stingerea a patru incendii izbucnite la vegetație uscată, în urma cărora au ars aproximativ 3 ha de vegetație uscată. Acestea s-au manifestat în localitățile Caransebeș, Glimboca, Nermed și Armeniș.
Informare preventivă
În cazul arderilor necontrolate ale vegetaţiei uscate, flăcările, mai ales în condiții de vânt, se extind cu repeziciune cuprinzând suprafeţe foarte mari, iar pompierii depun eforturi susținute pentru limitarea și stingerea acestora.
Facem apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate și să conștientizeze că un simplu incendiu de vegetație uscată se poate transforma într-un incendiu de proporții care poate genera pagube materiale majore, dar și pierderi de vieți omenești.
!!NU UITAȚI!!
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Misiuni de prim ajutor
În perioada de referință, s-au înregistrat 8 intervenţii pentru acordarea primului ajutor calificat, precum și alte situații din categoria asistență persoane.
Alte misiuni
Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru asigurarea măsurilor specifice în cazul unui accident rutier petrecut în municipiul Reșița, fără victime. Totodată, pompierii militari au desfășurat misiuni de recunoaștere în teren și instruire.
În continuare, pompierii militari cărăşeni rămân la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea de ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu