Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 7 februarie 2024

Planul de actiuni al ANCOM pentru anul 2024, in consultare publica

 

ANCOM lanseaza in consultare publica planul sau de actiuni pentru anul 2024. Autoritatea isi propune pentru acest an, printre altele, continuarea proiectelor care privesc cadrul de reglementare tehnica si economica a serviciilor de comunicatii electronice, o atentie deosebita fiind acordata planificarii strategice a sectorului, precum si cartografierii disponibilitatii serviciilor de comunicatii electronice. In contextul in care Regulamentul (UE) 2022/2065 al Parlamentului European si al Consiliului devine obligatoriu in statele membre, ANCOM si-a propus actiuni privind aplicarea acestui regulament si elaborarea legislatiei secundare specifice. Un interes particular va fi acordat serviciilor postale, avand in vedere ca la finalul anului 2024 expira desemnarea furnizorului de serviciu postal universal.

Reglementari privind serviciile de comunicatii electronice

Pentru cartografierea disponibilitatii serviciilor de comunicatii electronice, Autoritatea si-a propus sa implementeze proiecte precum publicarea listei zonelor fara servicii functionale de internet in banda larga la punct fix si studiul privind determinarea ariei teritoriale de acoperire a retelelor publice fixe capabile sa furnizeze servicii in banda larga.

Cetatenii Romaniei au dreptul de a li se asigura, in masura in care este rezonabil, accesul la cel putin un serviciu functional de internet in banda larga, prin intermediul unei conexiuni la punct fix. Pentru asigurarea acestui drept, ANCOM va elabora o decizie pentru stabilirea criteriilor de rezonabilitate pentru furnizarea acestui tip de serviciu avand in vedere, dupa caz, costurile de instalare a serviciului, pozitionarea imobilului fata de o cale de comunicatie terestra, conditiile geografice deosebite, situatia locativa a persoanelor fizice sau altele asemenea.

In cursul anului 2024, ANCOM va finaliza strategia de reglementare in comunicatii electronice 2026 si va actualiza www.aisemnal.ro, harta privind acoperirea retelelor de telefonie mobila, cu rezultatele campaniei de masurare a acoperirii cu semnal care urmeaza a fi desfasurata in 2024.

Alte proiecte planificate in proiectul planului de actiuni vizeaza actualizarea deciziei privind colectarea datelor statistice, revizuirea pietei serviciilor de acces local la puncte fixe, revizuirea Deciziei nr. 1023/2008 privind realizarea comunicatiilor catre Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta, precum si stabilirea tarifelor orientative de acces la unele infrastructuri fizice rutiere, aceasta din urma contribuind la continuarea implementarii prevederilor Legii Infrastructurii.

Si in acest an, impreuna cu ANRCETI, autoritatea omoloaga din Republica Moldova, ANCOM va monitoriza si raporta evolutiile inregistrate in 2023, ca urmare a aplicarii Acordului privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming international si a celor de apeluri internationale intre Romania si tara vecina, asumat de guvernele celor doua state in februarie 2022. 

Regulamentul (UE) 2022/2065 al Parlamentului European si al Consiliului

Pentru aplicarea regulamentului european in Romania, a fost elaborat un proiect de lege care stabileste masurile legislative nationale necesare pentru aplicarea prevederilor Regulamentului (UE) 2022/2065 al Parlamentului European si al Consiliului privind o piata unica pentru serviciile digitale si de modificare a Directivei 2000/31/CE (Regulamentul DSA) in Romania, act legislativ obligatoriu pentru statele membre incepand cu data de 17 februarie 2024. Proiectul se afla pe circuitul legislativ pentru adoptare in cadrul Parlamentului.

Autoritatea va elabora legislatia secundara privind modul de transmitere a informatiilor referitoare la notificarea furnizorilor de servicii intermediare, procedura de solutionare a plangerilor, conditiile si procedurile de acordare, suspendare, incetare si revocare a statutului de notificator de incredere si a celui de cercetator agreat. Vor fi totodata stabilite regulile generale de derulare a inspectiilor de catre personalul de control al ANCOM, precum si conditiile si procedura de acordare, incetare si revocare a certificarii organismelor extrajudiciare de solutionare a litigiilor.

Reglementari privind serviciile postale

In sectorul serviciilor postale, Autoritatea are in vedere derularea unei proceduri privind desemnarea unuia sau mai multor furnizori de serviciu universal, avand in vedere faptul ca desemnarea furnizorului de serviciu universal in domeniul serviciilor postale expira la 31 decembrie 2024. Un alt proiect cu impact asupra sectorului serviciilor postale vizeaza elaborarea strategiei de reglementare in domeniul serviciilor postale 2025.

Proiectul planului de actiuni pentru anul 2024 mai cuprinde realizarea unui studiu privind implementarea serviciilor de tip self-service pentru livrarea trimiterilor postale, a unui raport privind calitatea serviciilor de coletarie si impactul comertului electronic asupra pietei serviciilor postale, dar si a raportului privind indicatorii statistici ai sectorului. In acelasi timp, Autoritatea va continua proiectul privind monitorizarea aplicarii Regulamentului nr. 2018/644 privind livrarea coletelor transfrontaliere prin colectarea si verificarea datelor statistice si a informatiilor transmise de catre furnizorii de servicii postale. 

Administrarea si gestionarea spectrului de frecvente si a resurselor de numerotatie

In domeniul administrarii si gestionarii spectrului de frecvente radio si a resurselor de numerotatie, Autoritatea si-a propus elaborarea unei decizii cu privire la procedura de alocare si asignare a codurilor atribuite Romaniei prin acorduri internationale pentru statii de radiocomunicatii, precum si organizarea unei consultari publice privind stabilirea modalitatii de licentiere a  benzilor de frecvente 1980 - 2010 MHz (Pamant - spatiu) / 2170 - 2200 MHz (spatiu - Pamant) atribuite serviciului mobil prin satelit, dupa expirarea licentelor acordate catre Inmarsat Ventures SE si Echostar Mobile Limited in baza Deciziei Comisiei Europene nr. 2009/449/CE.

In contextul actualizarii cadrului general de reglementare a comunicatiilor din Romania, Autoritatea si-a propus revizuirea prevederilor Deciziei nr. 543/2017 privind certificarea personalului operator al statiilor de radiocomunicatii. 

Procesul de consultare publica

Planul de actiuni al ANCOM pentru anul 2024 poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 20.02.2024, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucuresti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.ro.

Sondaj de evaluare a satisfactiei

ANCOM a lansat un sondaj de evaluare a satisfactiei utilizatorilor finali ai serviciilor de comunicatii (servicii de comunicatii electronice si servicii postale) fata de activitatea sa, cu scopul de a intelege mai bine nevoile si asteptarile utilizatorilor si de a asigura o informare corespunzatoare cu privire la piata de comunicatii. Sondajul de opinie poate fi completat pana cel tarziu 29 februarie 2024, 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu