Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 3 septembrie 2020

ADR Vest, într-un nou proiect cu finanțare europeană: CINEMA – Industrii creative pentru noile economii urbane în Regiunea Dunării


Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest este parte a unui nou proiect european, finanțat prin Programul Transnațional Dunărea (http://www.interreg-danube.eu/) – proiectul „CINEMA – Industrii creative pentru noile economii urbane în Regiunea Dunării”.

Revitalizarea zonelor urbane este o provocare cheie în Regiunea Dunării. Multe zone din
interiorul orașelor suferă de dezertare ca urmare a transformării industriale, a schimbării obiceiurilor consumatorilor, suburbanizării etc.
Proiectul CINEMAare drept scopregenerarea urbană a acestor zone din Regiunea Dunării prin intermediul industriilor creative, prin dezvoltarea și testarea de modele, instrumente și servicii inovatoare bazate pe acțiuni de colaborare și inițiere între industria creativă și sectoarele economiei urbane - retail și afaceri mici.

În proiect sunt implicatemunicipalități, agenții pentru dezvoltare regională, organizații de suport pentru afaceri, IMM-uri, ONG-uri și universități din opt țări.
Partenerii vordezvolta trei planuri pentru a sprijini formarea noilor centre și restructurarea vechilor economii urbane, care să răspundă provocărilor de mediu și sociale ale Regiunii Dunării, precum revitalizarea clădirilor abandonate și pustii ale orașelor, să dezvolte instrumente și servicii în vederea îmbunătățirii capacităților de inovare în industria creativă și economia urbană, cu accent pronunțat pe start-up-uri, să construiască o rețea durabilă de actori-cheie în dezvoltarea urbană și să pregătească un set de recomandări de politici transnaționale, inclusiv opt planuri de acțiune locală.
Vor fi concepute instrumente pilot pentru a aduce spiritul creativ și inovarea în sectoarele economiei urbane, pentru a inițializa cinci proiecte de colaborare intersectorială și crearea a trei centre de sprijin pentru industriile creative.

Evenimentul de lansare a proiectului CINEMA a avut loc în data de 25 august, în format online, în cadrul Forumului European Alpbach, o platformă interdisciplinară pentru știință, politică, afaceri și cultură.
CINEMA a avut alocate două sesiuni de lucru dedicate și paneluri de discuții pe temele „Clădiri durabile în zone urbane”, respectiv „Revitalizarea zonelor urbane”.
Au avut loc prezentări și discuții privind impactul schimbărilor climatice, sustenabilitatea clădirilor, aspecte legate de eficiența energetică, modul în care se dezvoltă diferite infrastructuri având în vedere contextul dezvoltării urbane, economice și sociale la nivel local, regional și internațional.

Totodată, a fost prezentat proiectul CINEMA și au avut loc discuții referitoare la revitalizarea clădirilor goale - de către noii rezidenți, prin activitatea industriilor creative, respectiv prin intermediul activităților comerciale de tip retail.
Participanții au prezentat inițiative de reabilitare a unor spații abandonate, utilizate pentru activități creative, modalități de cooperare interdisciplinară, de transformare industrială și schimbarea obiceiurilor consumatorilor, instrumente și servicii inovatoare sau parteneriate strategice.

***

Valoarea totală a proiectului CINEMA este de 2.249.073 euro, din care cofinanțarea Uniunii Europene reprezintă 1.911.712 euro. ADR Vest dispune de un buget de 146.071 de euro.

Partenerii de proiect sunt: Camera de Comerț și Industrie din Slovenia (Lider), Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Urbane Ljubljana (Slovenia),  Creative Industry Košice (ONG) și Agenția pentru Sprijinirea Dezvoltării Regionale Košice (Slovacia), Stuttgart Media University și Corporația pentru Dezvoltare Economică din Regiunea Stuttgart (Germania), Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest și Municipiul Reșița (România), Studio Komplekt și Municipiul Gabrovo (Bulgaria), Business Upper Austria – OÖ WirtschaftsagenturGmbH, CIMA Consulting and Management LLC, Orașul Leonding (Austria), Agenția pentru Dezvoltare Regională Backa și Orașul Sombor (Serbia), Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord și Primăria Bălți (Moldova).

Perioada de implementare este iulie 2020 – decembrie 2022.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu