Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 22 septembrie 2020

Deschiderea anului 2020-2021 la Universitatea Politehnica Timișoara

Luni, 21 septembrie 2020, Universitatea Politehnica Timișoara a organizat, online, festivitatea de deschidere a anului academic 2020-2021. Circa 6.500 de studenți și cadre didactice din UPT au participat, începând cu ora

9:00, la deschiderea festivă organizată la nivel de universitate, după care au urmat deschiderile organizate de fiecare dintre zece facultăți, unde au fost oferite studenților toate detaliile pentru începerea activităților, în cele mai bune și sigure condiții.

După o scurtă prezentare a istoriei și tradiției Universității Politehnica Timișoara, rectorul acesteia, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, le-a urat bun venit în noul an de învățământ tuturor studenților și cadrelor didactice, felicitându-i pe „bobocii” de anul I pentru alegerea făcută.

Studenții au fost instruiți cum să folosească, în cazul activităților online, Campusul Virtual al UPT, unde sunt disponibile o serie de tutoriale și unde se va derula procesul didactic, cum să-și acceseze adresele de mail instituționale de tip @student.upt.ro, cum să folosească informațiile disponibile pe avizierul electronic al studenților, UPosT, pe site-ul UPT sau pe paginile facultăților. De asemenea, studenților le-au fost prezentate facilitățile de care se bucură în calitate de membri ai comunității UPT, de la cazarea în cămine modernizate și dotate sau servirea mesei în condiții de siguranță, până la moderna bibliotecă a instituției sau bazele sportive la care au acces.

Anul universitar 2020-2021, la UPT, începe la 21 septembrie 2020 și se încheie în 4 iulie 2021. În semestrul I, care are durata de 14 săptămâni, în primele 5 săptămâni sunt prevăzute activități online. În această perioadă, doar studenții din anul I licență, de la facultățile de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, Mecanică, Management în Producție și Transporturi și Inginerie Hunedoara vor fi prezenți fizic în campusul UPT, după care, în săptămânile 6-9, respectiv 10-13, sunt prevăzute activități online și față în față, cu jumătăți de formații de studiu, alternativ, pentru a reduce la maxim posibilitatea de răspândire a noului coronavirus, fără a afecta însă calitatea actului educațional. În ultima săptămână a primului semestru sunt prevăzute doar activități online.

La festivitatea de deschidere a anului au fost prezenți și reprezentanți ai marilor companii din Timișoara, cu care Universitatea Politehnica are încheiate parteneriate de colaborare, materializate prin facilitarea practicii studenților, realizarea proiectelor de licență, susținerea procesului didactic și, la final, angajarea absolvenților. Aceștia au oferit, în cadrul festivității, premii și diplome studenților merituoși.

Departament Comunicare si Imagine


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu