Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 13 septembrie 2020

Analiză pentru„Regiuni Digitale”: este nevoie de politici regionale îmbunătățite pentru a valorifica potențialul Industriei 4.0 în rândul IMM-urilor


Este nevoie de schimbări de politici pentru a înțelege și exploata potențialul Industriei 4.0 în regiunile Europei – aceasta este principala concluzie a studiului realizat în cadrul proiectului „Regiuni Digitale - politici regionale care adoptă principiile Industriei 4.0 pentru digitalizare”,la care Regiunea Vest, prinAgenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, este parteneră alături de alte șapte regiuni europene.

Cele opt regiuni europene lucrează

împreună la adaptarea politicilor de inovare pentru a sprijini specializarea inteligentă în industriile de prelucrare, ca rezultat al trendului global Industria 4.0 – cea de-a patra revoluție industrială și soluțiile sale care se află la intersecția dintre transformarea digitală și capacitățile industriale avansate.

Astfel, în cadrul proiectului a fost realizată o analiză,în fiecare regiune, privind aspectele care ar facilita adoptarea principiilor I4.0 în IMM-uri, cum ar fi: disponibilitatea facilităților, inițiativelor și ecosistemelor legate de I4.0, programe de sprijin, forța de muncă și abilitățile viitoare necesare I4.0.

A avut loc un sondaj privind I4.0 în rândul întreprinderilor producătoare, la care au răspuns 230 de companii din toate regiunile, în principal întreprinderi mici.

Cele opt regiuni partenere sunt: Oberfranken (Germania - DE), Slovenia Centrală (Slovenia - SL), Espace Mittelland-Cantonul Berna (Elveția - CH), Regiunea Border (Irlanda - IE), Regiunea Centro (Portugalia - PT), Cantabria (Spania - ES), Varna (Bulgaria - BG) și Regiunea Vest (România - RO).

Prin intermediul analizei au fost identificate lacune, dar și oportunități în politicile regionale și naționale de inovare, folosind o metodologie comună. Aceasta permite o comparațieobiectivăîntreregiunișiprezintăaportulproiectuluiînschimbareapoliticilor.

Rezultatele sunt similare în cele opt regiuni europene: cunoașterea I4.0 este scăzută, gradul de conștientizare a sprijinului și finanțării legate de I4.0 este scăzut și multe întreprinderi se confruntă cu provocări privind resursele pentru a profita de I4.0.

 

Sondajul a arătat următoarele despre companii:

 

}  Cunoștințe despre conceptul I4.0: aprox. 60% au cunoștințe reduse;

}  Motivația pentru a face față provocării I4.0: importante sunt noile produse/ servicii (RO, SI,IE) și, de asemenea, creșterea productivității (84% PT, 78% DE, CH). Îmbunătățirea calificărilor a fost, totodată, privită ca fiind cheie;

}  Provocări în legătură cu I4.0/ transformarea digitală: majoritatea respondenților consideră că nu au suficient timp, competențe, resurse sau cunoștințe pentru a investi în digitalizare;

}  Strategie digitală: peste 65% nu au o strategie digitală în afacerea lor;

}  Conștientizarea sprijinului: 60-70% nu cunosc inițiative care să susțină I4.0 sau transformarea digitală. De remarcat au fost procentele sondajelor din mai multe regiuni care susțin că nu este nevoie de sprijin pentru I4.0 (88% DE, 74% PT, 60% RO, 33% SI);

}  Conștientizarea finanțării: cei mai mulți dintre respondenți nu au informații despre finanțarea I4.0.

Obiectivul proiectului„Regiuni Digitale – Digital Regions”este creșterea cu 15%, până în anul 2022, a numărului de IMM-uri din industria prelucrătoare care cooperează cu alți actori din zona de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI) din regiunile participante pentru a integra soluții ale I4.0.

Ținta este totodată dezvoltarea unor instrumente care să răspundă mai bine nevoilor I4.0 din regiunile partenere, având în vedere finanțările aferente perioadei 2021-2027.   

https://www.interregeurope.eu/DIGITALREGIONS/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu