Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 1 octombrie 2018

UPT, „centrul” tehnologiilor neconvenționale


Sub egida Academiei de Științe Tehnice din România, Universitatea Politehnica Timișoara, în colaborare cu Universitatea Lucian Blaga” din Sibiu și Asociația Română de Tehnologii Neconvenționale,  organizează, în perioada
4-6 octombrie 2018, Conferința Internațională de Tehnologii Neconvenționale - ICNcT 2018.
Conferința face parte din cea mai reprezentativă galerie de manifestări științifice globale de acest gen și are o tradiție de 47 de ani în lumea științifică. Ediția a XIX-a 2018 abordează contextul actual în care nanotehnologiile reprezintă viitorul planetei, iar importanța lor în dezvoltarea economică a regiunilor este considerată determinantă.
În prima zi vor avea loc și acțiuni comemorative la 1 an de la decesul profesorului emeritdr.ing. dr.doc.ș.t. dhc. Aurel Carol Nanu, „pionierul” tehnologiilor neconvenționale din Romania. Cu această ocazie, începând cu ora 15:00 va avea loc o Adunare Generală comemorativă în sala 193 din Facultatea de Mecanică a UPT, căreia i se va atribui numele „Aurel Carol NANU”.
Personalitate ştiinţifică de prim rang, inconfundabilă pe plan naţional şi internaţional, profesorul Aurel Nanueste un nume de referinţă a tehnologiei materialelor. Începând cu anul 1924, disciplina de Tehnologia materialelor se studiază pornind de la şcoala de tehnologie din Timişoara, iardupă 1965 predare a acestei discipline se face având la bază cursul profesorului Aurel Nanu, care a imprimat o nouă concepţie, fenomenologică, în tehnologia materialelor, contribuind decisiv la ridicarea acesteia la rang de ştiinţă. A condus şi finalizat, în cei peste patruzeci de ani, numărul record de peste 80 de teze de doctorat, autorii obţinând titlul de doctor în ştiinţe tehnice.
Ceremonia de deschidere a Conferinței ICNcT 2018 va avea loc vineri, 5 octombrie, la ora 9:30, în amfiteatrul  K1 al Centrului de Conferințe al UPT, și va fi urmată de prezentări ale lucrărilor, în plen și pe secțiuni. O valoare adăugată este acordată evenimentului academic prin cooptarea în comisia științifică internațională a unor personalități remarcabile din domeniul tehnologiilor neconvenționale. Lucrările prezentate în cadrul Conferinței vor fi publicate în publicația științificăNonconventional Technologies Review" (www.revtn.ro), indexată în mai multe baze de date internaționale.



Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu