Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 5 aprilie 2016

Regulile de depozitare a deșeurilor

Primăria Municipiului Reşiţa informează cetăţenii asupra regulilor pe care trebuie să le respecte cu privire la gestionarea deşeurilor, ceea ce înseamnă, pe de o parte, îndeplinirea unor obligaţii privind protecţia mediului şi, pe de altă parte, reducerea costurilor de operare şi, implicit, a disconfortului creat în zona platformelor de precolectare a gunoiului:

Pentru depozitarea deşeurilor din plastic (folie de plastic, sticle de plastic – PET-), hârtie şi carton, se utilizează containerele tip clopot;
Deşeurile voluminoase (mobilier) se vor depozita pe platformă numai în ziua de joi a fiecărei săptămâni pentru a fi ridicate vineri dimineaţa;
Deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) se vor colecta de la domiciliu sau de la puncte fixe în cadrul campaniilor de colectare organizate în prima sâmbătă din lună;
Deşeurile rezultate din curăţirea grădinilor şi zonelor verzi vor fi depozitate pe platformele de precolectare. Nu vor fi depozitate pe străzi sau pe trotuare şi nici în containere!
Se interzice în totalitate depozitarea pe platforme a deşeurilor generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară a locuinţelor/apartamentelor proprietate individuală (moloz, faianţă, gresie, cărămizi, obiecte sanitare,  uşi, geamuri, sticlă, etc.). Aceste deşeuri nu intră în categoria deşeurilor menajere, deci nu fac obiectul contractului încheiat cu operatorul de salubritate. Ridicarea acestora se va face de operator, respectiv de SC. BRANTNER SERVICII ECOLOGICE  SRL., în urma unei comenzi şi achitării contravalorii acestei operaţiuni. Date de contact: adresa Bd. Republicii nr. 29, numere de telefon: 0255/251143, 0737 770 526,
0737 770 550;
Agenţii economici care desfăşoară activităţi generatoare de deşeuri de ambalaje au obligaţia de a încheia un contract cu un operator/reciclator pentru gestionarea acestor deşeuri.

Relaţii suplimentare se pot obţine la: telefon/fax - 0255/ 210 258 (Serviciul Gospodărie Urbană și Mediu din cadrul Primăriei Municipiului Reșița) sau la adresa de email - mediu@primariaresita.ro.



pentru Primar
Viceprimar
Ioan Crina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu