Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 20 aprilie 2016

Etapa finală a proiectului Flood prevention-for better life quality (Prevenirea inundațiilor-pentru o calitate mai bună a vieții)

 Municipiul Reşiţa în parteneriat cu Oraşul Kikinda – Republica Serbia implementează proiectul „Flood Prevention – For Better Life Quality” (“Prevenirea inundaţiilor – Pentru o calitate mai bună a vieţii”), Cod MIS – ETC proiect 1256 finanţat în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Serbia.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea calității vieții în regiunea transfrontalieră și regiunea Dunării prin creșterea nivelului de gestionare a situațiilor de urgență și de pregătire în Reșița și Kikinda, precum şi creșterea capacităților tehnice și umane ale persoanelor implicate în domeniul situațiilor de urgență.
 Obiectivele generale ale proiectului comun depus de către municipalităţile din Reşiţa şi Kikinda sunt:
- realizarea, pe baza proiectelor comune transfrontaliere și acțiunilor comune a părţilor interesate din România şi Republica Serbia, a unei dezvoltări socio-economice echilibrate și durabile a zonei de frontieră română-sârbă;
- îmbunătățirea calității vieții pentru comunitățile din zona de frontieră;
- creșterea competitivității generale a economiei în zona de frontieră.
Evaluarea finală a proiectului va avea loc vineri, 22.04.2016, cu începere de la ora 11:00, în prezența autorităților locale, a reprezentanţilor oraşului Kikinda, partener in cadrul proiectului, a presei, precum și a factorilor care au fost implicați în implementarea proiectului. Locaţia: Aleea Sportivilor, Reşiţa (stadionul Tineretului, zona Intim).
Proiectul a prevăzut pentru Municipiul Reşiţa următoarele activităţi:
1. achiziţionarea de echipamente de intervenţie în situaţii de urgenţă:
Autovehicul de urgență cu moto-pompă debit mare – maşină de intervenţie pompieri – 1 buc. – furnizorul utilajului a fost „DELTAMED” S.R.L. din Cluj-Napoca, România
Autovehicul de urgență cu coș telescopic – 1 buc. – furnizorul utilajului a fost „TTA ECHIPAMENTE”  S.R.L. din comuna Chiajna, județul Ilfov, România
Autovehicul de urgență cu rezervor de apă - autocisternă – 1 buc. – furnizorul utilajului a fost „UTILBEN” S.R.L. din Carei, județul Satu-Mare, România
Buldoexcavator – 1 buc. – furnizorul utilajului a fost „UTILBEN” S.R.L. din Carei, județul Satu-Mare, România
Corturi cu capacitate mare – 5 buc. – furnizorul a fost „LANCO” S.R.L. din orașul Tălmaciu, județul Sibiu, România
Bărci gonflabile – 5 buc. – furnizorul a fost „LANCO” S.R.L. din orașul Tălmaciu, județul Sibiu, România
2. achiziţionarea unui sistem de alarmare în situaţii de urgenţă în Municipiul Reşiţa – înlocuirea sistemului vechi depăşit cu un sistem nou, capabil să avertizeze populaţia Municipiului Reşiţa în situaţii de urgenţă (calamităţi naturale, incendii, inundaţii, etc.) – furnizorul a fost „AXATEL SERVICE” S.R.L. din București, România
3. o strategie comună pentru intervenţii în situaţii de urgenţă (Reşiţa – Kikinda)
4. două schimburi de experienţă între angajaţii unităţilor pentru situaţii de urgenţă din Reşiţa şi Kikinda
5. două exerciţii de simulare a situaţiilor de urgenţă în Reşiţa şi Kikinda.

Perioada de implementare a proiectului: 23.01.2014 – 22.04.2016

Bugetul total al proiectului este de 964.319,00 Euro și se împarte astfel:
1. Bugetul Municipiului Reşiţa: 635.118,00 Euro, din care:
Contribuţia Uniunii Europene: 539.850,30 Euro (85%);
Contribuţia de la Bugetul Naţional al României: 82.565,34 Euro (13%);
Contribuţia Municipiului Reşiţa: 12.702,36 Euro (2%).

2. Bugetul Oraşului Kikinda: 329.201,00 Euro, din care:
Contribuţia Uniunii Europene: 279.820,85 Euro (85%);
Contribuţia Oraşului Kikinda: 49.380,15 Euro (15%).

pentru Primar
Viceprimar
Ioan Crina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu