Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 5 aprilie 2016

POR 2014-2020: 97,35 milioane euro în perioada 01 iunie - 02 decembrie 2016 Pentru apelul de proiecte de investiții în infrastructura de turism (PI 7.1)

POR 2014-2020: 97,35 milioane euro în perioada 01 iunie - 02 decembrie 2016 Pentru apelul de proiecte de investiții în infrastructura de turism (PI 7.1)Proiectele destinate mediului urban pot fi depuse spre finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în perioada 01 iunie, ora 12:00 — 02 decembrie 2016, ora 12:00. Proiectele se depun în cadrul Axei prioritare 7 — Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului, Prioritatea de investiții 7.1 — Sprijinirea unei creșteri favorabile ocupării forței de muncă, prin dezvoltarea potențialului endogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care să includă reconversia regiunilor industriale aflate în declin, precum și sporirea accesibilității și dezvoltarea resurselor naturale și culturale specifice.
Apelul de proiecte POR/2016/7/7.1/1 a fost lansat vineri, 01 aprilie a.c., de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), în calitate de Autoritate de Management a programului.
'Am lansat astăzi un apel de proiecte POR foarte așteptat, cu un buget de 97,35 milioane de euro, care va finanța investiții în infrastructura de turism. Acest al cincilea apel de proiecte are ca scop dezvoltarea infrastructurii pentru turismul balnear, crearea și extinderea infrastructurii de agrement, amenajarea obiectivelor turistice naturale de utilitate publică în vederea creșterii numărului mediu de salariați în stațiunile turistice', a declarat viceprim-ministrul Vasile Dîncu cu ocazia lansării apelului.
Pentru acest apel de proiecte pot solicita finanțare unitățile administrativ teritoriale definite conform Legii nr. 215/2001, cu modificările și completările ulterioare, precum și parteneriate între acestea. Proiectele se vor implementa în stațiuni turistice conform prevederilor HG 852/2008, cu modificările și completările ulterioare sau în stațiuni turistice balneare, climatice, balneoclimatice, în conformitate cu prevederile OG nr. 109/2000, cu modificările și completările ulterioare.
Depunere
Cererea de finanțare se va transmite/depune:
* la sediul Agențiilor pentru Dezvoltare Regională;
* într-un singur exemplar în format tipărit, original, într-un singur colet sigilat. În coletul anterior menționat se va include și un CD cu forma scanată a cererii de finanțare, inclusiv anexele acesteia, în format PDF.
Imediat ce aplicația electronică MySMIS va fi operațională, MDRAP va publica un anunț pe site-ul programului www.inforegio.ro, va întrerupe depunerea cererilor de finanțare și va introduce noul sistem de depunere.
Versiunea finală a Ghidului Solicitantului — Ghidului Solicitantului—Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR/2016/7/7.1/1 este publicată pe site-ul programului. Ghidul conține date despre specificitatea proiectelor, modalitatea de completare și de depunere a cererii de finanțare, condiții de eligibilitate, o descriere a etapelor de verificare, evaluare, selecție, contractare a proiectelor. De asemenea sunt incluse modele ale Cererii de finanțare și ale Contractului de finanțare.
Prevederile sale se vor completă, acolo unde este cazul, cu prevederile Ghidului general al POR 2014-2020, intitulat 'Ghidul solicitantului — Condiții generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014 — 2020'.
Prioritizarea investițiilor
Investițiile în infrastructura de turism vor fi prioritizate în funcție de maturitate și de localizarea acestora în stațiuni turistice conform prevederilor HG 852/2008, cu modificările și completările ulterioare sau în stațiuni turistice balneare, climatice, balneoclimatice, în conformitate cu prevederile OG nr. 109/ 2000, cu modificările și completările ulterioare. Vor avea prioritate la finanțare investițiile implementate în stațiuni balneare, climatice, balneoclimatice, în conformitate cu prevederile OG nr. 109/ 2000, cu modificările și completările ulterioare.
Valoare proiect:
* Valoare minimă totală: 100.000 Euro
* Valoarea maximă totală este de 5.000.000 Euro,
Ratele de cofinanțare aplicabile pentru cheltuielile eligibile sunt:
* Pentru toate regiunile de dezvoltare (cu excepția regiunii de dezvoltare București-Ilfov):
— maxim 85% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului reprezintă rata de cofinanțare acordată prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR),
— 13% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului reprezintă rata de cofinanțare din bugetul de stat (BS).
Beneficiarii vor asigura din bugetele proprii o cofinanțare de minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Activități finanțabile:
* crearea/reabilitarea aleilor pietonale, pistelor pentru bicicliști,trotuarelor;
* crearea/reabilitarea/modernizarea/amenajarea spațiilor verzi (achiziția și montarea elementelor constructive de tipul alei, foișoare, pergole,grilaje etc.; plantarea/gazonarea suprafețelor, inclusiv plantare arbori), realizarea sistemelor de irigații pentru spațiile verzi;
* amenajarea obiectivelor turistice naturale de utilitate publică, precum și crearea/modernizarea infrastructurilor conexe de utilitate publică,
* construirea/modernizarea căilor de acces la principalele obiective turistice naturale; aceste activități sunt eligibile numai în cazul în care se poate argumenta că valorificarea obiectivului turistic este afectată de infrastructură de acces deficitară;
* construirea/modernizarea locurilor de recreare și popas, punctelor (foișoarelor) de observare/filmare/fotografiere, posturilor salvamont/salvamar;
* dotare mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, toalete ecologice, suport parcare biciclete, împrejmuire etc);
* marcajul traseelor turistice, trasee tematice;
* crearea de facilități pentru recreare/agrement pe terenurile amenajate (ex. zone speciale pentru sport, locuri de joacă pentru copii, amfiteatre în aer liber, scene, etc.);
* instalare Wi-Fi în spațiile publice;
* construirea de piste pentru cicloturism
* reabilitarea/modernizarea infrastructurii rutiere, inclusiv utilitățile din corpul drumului
* dezvoltarea rețelelor de captare și/ sau transport a izvoarelor minerale și saline cu potențial terapeutic (ape minerale, lacuri și nămoluri terapeutice, gaze terapeutice, factorii sanogeni de la nivelul grotelor și salinelor)
* crearea/reabilitarea traseelor marcate pentru cură pe teren, a facilităților de utilizare a izvoarelor minerale
* dezvoltarea iluminatului public
Indicatori de realizare:
— 10100 metri pătrați de suprafață spații deschise/clădiri create/reabilitate în stațiuni turistice
— 10000 vizite/an creșterea numărului preconizat de vizite la obiectivele de patrimoniu cultural și natural și la atracțiile care beneficiază de sprijin
Pentru aprobarea documentului a fost parcursă procedura de consultare publică, în urma căreia au fost primite numeroase observații și comentarii care au fost luate în considerare la finalizarea Ghidului.
Pentru îndeplinirea măsurilor de informare și publicitate (legate de obligația de a promova faptul că proiectele sunt finanțate de Uniunea Europeană și Guvernul României, prin Programul Operațional Regional), beneficiarii vor aplica Manualul de identitate vizuală POR 2014-2020 disponibil la link
http://www.inforegio.ro/ro/informare-si-publicitate/identitate-vizuala.html.
* * *
Programul Operațional Regional 2014-2020 succede Programului Operațional Regional 2007-2013 și este unul dintre programele prin care România va putea accesa fondurile europene structurale și de investiții provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), în perioada actuală de programare.
Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 este gestionat de Autoritatea de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și a fost adoptat de Comisia Europeană (CE) pe data de 23 iunie 2015.
POR 2014-2020 își propune ca obiectiv general creșterea competitivității economice și îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale, prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, infrastructurii și serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât acestea să își poată gestiona în mod eficient resursele și să își valorifice potențialul de inovare și de asimilare a progresului tehnologic.
Aceste obiective sunt traduse în 11 axe prioritare  (plus o axă de asistență tehnică), care au în total o alocare estimată de 8,25 miliarde euro, din care 6,7 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), iar 1,5 miliarde de euro — contribuția națională:
* Axa prioritară 1: Promovarea transferului tehnologic
* Axa prioritară 2: Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii
* Axa prioritară 3: Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon
* Axa prioritară 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile
* Axa prioritară 5: Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural
* Axa prioritară 6: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională
* Axa prioritară 7: Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului
* Axa prioritară 8: Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale
* Axa prioritară 9: Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban
* Axa prioritară 10: Îmbunătățirea infrastructurii educaționale
* Axa prioritară 11: Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăților în cadastru și cartea funciară
* Axa prioritară 12:  Asistență tehnică

COMUNICAT DE PRESA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu