Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 2 aprilie 2015

Rezultate Caras-Severin - Expozitie Nationala de creativitate didactica 2014

 Concursul National de Creativitate Didactici în domeniul materialelor auxiliare destinate educației pentru drepturile omului, democrație și o culturi a păcii în învățământul preuniversitar, organizat de Institutul Român pentru Drepturile Omului în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice sprijinite de Casele Corpului Didactic, ediția 2014, a fost finalizat prin organizarea Expoziției Naționale de Creativitate Didactică la Casa Corpului Didactic din Cluj.
La această ediție a concursului, considerată de membrii juriului național ca una benefică și constructivă,  au fost prezentate în cadrul expoziției lucrări selectate aparținând cadrelor didactice din județele: Arad, Bacău, Bistrița Năsăud, Botoșani, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Hunedoara, Mureș și Municipiul București.


SECȚIUNILE CONCURSULUI AU FOST:
1. Materiale didactice auxiliare destinate activității cu elevii inclusiv Softuri educaționale, filme didactice, produse media care vin în sprijinul învățării și educației interactive și incluzive, la care județul nostru s-a prezentat cu 3 lucrări;
2. Lucrări cu caracter metodico-știițific și aplicabilitate practică, având ca obiect educația pentru drepturile omului, democrație și o culturi a păcii în învățământul preuniversitar, la care județul nostru s-a prezentat cu 5 lucrări ;
3. Reviste și publicații periodice care susțin educația pentru drepturile omului în rândurile tineretului școlar, la care județul nostru s-a prezentat cu 3 lucrări.
Lucrările selectate pentru Expoziția Națională a trebuit să satisfacă următoarele exigente:
- să aibă legătura, prin conținut și modalitatea de utilizare, în mod direct și explicit, cu tema concursului;
- să aibă caracter de material didactic auxiliar;
- să susțină în mod explicit conținutul și obiectivele educației civice și/sau ale altor activități referitoare la educația pentru drepturile omului, democrație și o cultură a păcii, în general și cunoașterea și însușirea drepturilor copilului, în mod special;
- să încurajeze utilizarea unor metode și strategii didactice interactive, participative;
- să prezinte caracter de noutate/originalitate;
- să fie adecvate particularităților de vârsta ale elevilor (învățământ pre primar, primar, gimnazial sau liceal).
Premiile obținute de Județul Caraș-Severin sunt următoarele:


PREMIUL I
Revista ”Școala Caraș-severineană” editată de Casa Corpului Didactic Caraș-Severin în cadrul Seminarului DIDACTICA INTERNAȚIONAL cu tema: Educație pentru cetățenie europeană - Secțiunea III;
Revista ”Lumea noastră” editată de Școala Gimnazială Nr. 7 Reșița – Secțiunea III.
PREMIUL II
Prof. Ghiorghița FERCEA – Colegiul Național ”Mircea Eliade” Reșița pentru lucrarea ”Diferiți și totuși egali” – Secțiunea II.
PREMIUL III
Prof. Gabriela Violeta BICA – Liceul Tehnologic ”Sf. Dimitrie” Teregova pentru lucrarea ”Ce înseamnă Europa pentru mine” – Secțiunea I;
Prof. Adina JULA și Prof. Cristina PERȚA – Școala Gimnazială Nr. 12 Reșița pentru lucrarea Orașe importante ale Uniunii Europene – Secțiunea II.
MENȚIUNE
Prof. înv. primar Milora POROINEANU – Școala Gimnazială Nr. 1 Bocșa pentru lucrarea ”ABC-ul poveștilor” – Secțiunea II.
Festivitatea de premiere va avea loc în data de 8 Mai 2015 în cadrul SIMPOZIONUL INTERNAȚIONAL cu tema: "Dezvoltarea noii dimensiuni europene prin educația creștină", organizat la LICEUL TEOLOGIC BAPTIST REŞIŢA, circumscris Seminarului DIDACTICA INTERNAȚIONAL la cea de-a XXIV-a ediție ce are ca temă impuls: „Dezvoltarea și promovarea dimensiunii europene a educației prin curriculum-ul școlar”.


A consemnat,
Prof. Tudor DEACONU – Directorul Casei Corpului Didactic Caraș-Severin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu