Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 20 aprilie 2015

Investeşte în oameni !

 Investeşte în oameni !
FONDUL SOCIAL EUROPEAN
Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013
Axa prioritară 3 "Creșterea adaptabilității lucrătorilor și a întreprinderilor”
Domeniul major de intervenţie 3.1 "Promovarea culturii antreprenoriale"
Titlul proiectului: „Acces – Antreprenoriat – Curaj, Cunoaștere, Efort, Succes” POSDRU/176/3.1/S/149677

Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany Timișoara în parteneriat cu Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității de Vest Timișoara organizează marți, 21 aprilie 2015, la Timișoara, în Sala de conferințe a Hotelului NH Timișoara, str. J.H.Pestalozzi 1A,Conferința de deschidere și Conferința de lansare a Concursului de Idei de Afaceri din cadrul proiectului POSDRU/176/3.1/S/149677-”ACCES - Antreprenoriat - Curaj, Cunoaștere, Efort, Succes”, Axa prioritară 3 "Creșterea adaptabilității lucrătorilor și a întreprinderilor”, Domeniul major de intervenţie 3.1 "Promovarea culturii antreprenoriale" Evenimentul va începe la ora10.00.

Proiectulstrategic POSDRU/176/3.1/S/149677-”ACCES - Antreprenoriat - Curaj, Cunoaștere, Efort, Succes” se desfășoară în perioada 16 februarie 2015- 15 decembrie 2015  și este implementat de Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany Timișoara în parteneriat cu Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității de Vest Timișoara și Fundația Agora din Municipiul Oradea . Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 iar obiectivul principal al acestuia este promovarea culturii antreprenoriale în Regiunea de Vest și Regiunea de Nord-Vest. Valoarea totală a acestui proiect este de 6.713.288,00 lei din care 94% în valoare de 6.184.280,91 lei valoarea eligibilă a finanțării nerambursabile acordată din FSE; 6% în valoare de 394.741,33 lei valoarea eligibilă a finanțării nerambursabile acordată din Bugetul Național și 2 % în valoare de 134.265,76 lei contribuția eligibilă a Beneficiarului-Fundația Serviciilor Sociale Bethany.
           
Proiectul strategic ”ACCES- Antreprenoriat - Curaj, Cunoaștere, Efort, Succes”se adresează cetățenilor din 10 județe (Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caras-Severin, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Satu Mare, SălajșiTimiș) iar prin intermediul lui se dorește stimularea preocupărilor antreprenoriale, ale tuturor persoanelor care doresc să inițieze o afacere, în special ale tinerilor întreprinzători. În acest sens a fost demarat un proces de promovare a activităților și serviciilor oferite în cadrul proiectului. Cele mai importante activități și servicii din cadrul proiectului sunt următoarele:

-           Organizarea Concursului de Idei de Afaceri cu premii care însumează maxim 1.000.000 de euro.Concurenții cu cele mai bune 40 dintre aceste idei vor fi primi un stimulent (ajutor de minimis) de maxim 25.000 euro și vor fi sprijiniți pentru înființarea unei întreprinderi în următoarele direcții de politică industrială : Turismşiecoturism, Textile şipielărie, Lemnşi mobile, Industrii creative, Industria auto şicomponente, Tehnologiainformaţiilorşicomunicaţiilor, Procesareaalimentelorşi a băuturilor, Sănătateşiprodusefarmaceutice, Energieşi management de mediu; Bioeconomie (agricultură , silvicultură, pescuitșiacvacultură), Biofarmaceuticăşibiotehnologii;
-           Înființarea la Timișoara și Oradea două Centre de Sprijin și Inițiere în Afaceri în care va fi oferită consiliere gratuită pentru înființarea  unei întreprinderi și întocmirea unui plan de afaceri. În paralel cu aceste două centre vor fi dezvoltate alte două Centre de Sprijin și Inițiere în Afaceri care funcționează deja în cadrul Universității de Vest Timișoara și a Fundației Agora din Municipiul Oradea;
-           Informarea a minim 600 de persoane și recrutarea a minim de 480 de persoane cărora li se vor oferi servicii de consiliere și sprijin în vederea punerii în practică a unei idei de afaceri. Un aspect important de precizat este acela că 400 dintre persoanele înscrise în proiect vor fi selectate și vor putea beneficia de cursuri de antreprenoriat de tip inițiere/specializare și perfecționare. Menționăm că dintre aceste 400 de persoane din grupul țintă care vor beneficia de programele de formare, minim 200 sunt persoane cu vârste între 18 – 25 ani îmatriculate în învățământul superior.



Persoană de contact- Fundația Serviciilor Sociale Bethany
Tătaru Marian
Email: marian.tataru@bethany.ro ;bsst@bethany.ro
Telefon: 0256/499.431; 0723.242.534

Persoană de contact- Facultatea de Economie și de Administare a Afacerilor
Hurbean Luminița
Email: luminita.hurbean@e-uvt.ro
Telefon: 0256/59.25.05, 0256/59.25.06

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu