Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 15 aprilie 2015

UVT: Apel la acțiune! Rectorul Marilen Pirtea propune crearea unui pol de excelență în cercetarea științifică pentru zona de Vest a României

Universitatea de Vest din Timișoara a susținut încă din 2014 crearea unui pol de excelență în cercetarea științifică pentru zona de Vest a României, prin participarea întregului potenţial din zonă, ca premisă pentru o Timişoară performantă în domeniul ştiinţific. Instituțiile care ar putea forma acest pol sunt universități, institute de cercetare, instituții publice, companii, organizații non-guvernamentale care prezintă în obiectului lor de activitate cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică, au preocupări sau sprijină activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare.

“Parteneriatul ar urma să aibă drept scop promovarea excelenţei ȋn cercetare ştiinţificǎ pentru creşterea potenţialului de dezvoltare ȋn aria europeanǎ a cercetǎrii ştiinţifice şi educaţiei, precum şi identificarea, optimizarea şi dezvoltarea în comun a unor domenii ale cercetǎrii ştiinţifice interdisciplinare, pentru ca Timişoara să devină un pol de referinţă pentru această parte a Europei, din poziția de centru universitar şi platformă de cercetare ştiinţifică”, consideră Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Un astfel de proces, de constituire a unui pol de cercetare, s-a demarat la inițiativa celor patru rectori ai universităților de stat din Timisoara, inițiativă, la acel moment, îmbrățișată și de către Primăria Timișoarei, de către domnul primar Nicolae Robu (membru al comunității academice timișorene și fost rector al Universității Politehnica din Timișoara), dar ea nu a fost concretizată până în prezent.

În luna martie a fost publicat spre consultare publică Ghidul Solicitantului aferent Programului Operațional Competitivitate 2014-2020. POC include două axe prioritare:
         Axa Prioritară 1 - Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în sprijinul competitivităţii economice și dezvoltării afacerilor,
         Axa Prioritară 2 - Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă.

Conform Ghidului Solicitantului, Axa prioritară PI 1, Acțiunea Mari infrastructuri de CD (în variantă supusă consultării publice), vor fi sprijinite acele instituții de CD/universități publice care vor face dovada conectării lor cu o structură economică de tip cluster/parc tehnologic/pol de competitivitate/parc științific, în vederea transferului și valorificării rezultatelor cercetării obținute cu aceste investiții de agenți economici membri ai structurii respective.

Astfel, apreciem că Ghidul Solicitantului publicat în actuala formă restricționează accesul la finanțare pentru infrastructura de cercetare, iar actualele criterii discriminează Instituțiile de Învățământ Superior, nepermițând accesul acestora la finanțare decât în cazul în care fac parte din categoria universităților de cercetare avansată și educație sau a celor de educație și cercetare științifică. Mai mult, criteriul care îngrădește suplimentar accesul la finanțare este constituit de obligativitatea existenței unui parteneriat cu o structură economică de tip cluster/parc tehnologic/pol de competitivitate/parc științific. Astfel, raportul de forțe dintre instituțiile de învățământ superior și aceste structuri economice pare a fi unul inechitabil, rezultatele cercetării fiind condiționate de posibilitatea punerii lor în aplicare într-un viitor apropiat.

“Dat fiind faptul că fondurile europene alocate cercetării vor fi «puse la bătaie» în întregime încă de la început, neexistând principiul eșalonării până la sfârșitul perioadei de programare, facem un apel la acțiune. Dacă instituțiile de renume în domeniul cercetării nu vor reuși să-și unească interesele acum, există riscul nefructificării unor oportunități consistente de finanțare în următoarea perioadă. Astfel, crearea unui pol de excelență în cercetarea științifică pentru zona de Vest a României este de o necesitate imediată”, adaugă Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.


Suma completă acordată Programului Operațional Competitivitate este de 1,33 miliarde de euro, dintre care 797.872.340 euro vor fi alocați Axei Prioritare 1, iar domeniile de specializare inteligentă și sănătate ce vor putea obține finanțare sunt: bioeconomie; tehnologii informaționale și de comunicații, spațiu și securitate; energie, mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate.
COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu