Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 2 mai 2014

Salvați Copiii deschide drumul spre școală pentru 1020 de copii care trăiesc sub pragul sărăciei

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în anul 2012, 386.976 copii cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani nu erau înscriși în nicio formă de învățământ (grădiniță, școală, liceu sau învățământ profesional), deși aveau vârsta corespunzătoare. Mai mult, conform ultimului recensământ al populației, peste 245.000 de persoane peste vârsta de 10 ani sunt analfabete.
Copiii din medii defavorizate nu beneficiază de acces egal în sistemul național de educație, cauzele fiind multiple și corelate: condițiile economice precare ale familiei, nivelul redus de educație al părinților, lipsa stimulării timpurii prin frecventarea grădiniței, existența unui grad mare de discriminare și marginalizare, pe criterii etnice, sociale, economice, culturale și intelectuale.

Pentru a asigura accesul la educatie al copiilor care provin din comunități defavorizate, Organizația Salvați Copiii România va deschide 17 centre de pregătire preșcolară și școlară în toate cele opt regiuni de dezvoltare: București — Ilfov, Centru (Brașov, Mureș), Nord-Est (Iași, Neamț, Suceava, Vaslui), Nord-Vest (Cluj), Vest (Caras-Severin, Hunedoara, Timis), Sud-Est (Constanța, Mangalia), Sud-Muntenia (Argeș, Dâmbovița) si Sud—Vest Oltenia (Dolj).
Beneficiarii urmează să fie copii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani, provenind din medii defavorizate, care vor avea astfel acces la programe de educație preșcolară (grădinițe estivale), primară și gimnazială (de tipul' Școala după Școală' și' A doua Șansă'), în vederea prevenirii abandonului școlar, a integrării și reintegrării școlare.
Unul dintre cazurile relevante pentru necesitatea acestui program este cel al Anei, o fetiță în vârstă de 13 ani care a fost nevoită să abandoneze școala imediat după clasa a II-a pentru a-și ajuta mama să întrețină familia. Astăzi, desi ar trebui ca principalele ei preocupări să fie nouă lecție învățată la școală sau competiția cu colegii pentru nota cea mai bună,  Ana îsi petrece fiecare zi vânzând legume în piață. Nu a renunțat la visul de a se întoarce la școală, dar se teme că fără ajutor, nu va pleca niciodată din piață.
' Situatia Anei ei este departe de a fi singulară. Copiii care nu frecventează școala vor fi adulți fără o calificare profesională, cu venituri reduse, ceea ce va afecta întreaga societate. De aceea este nevoie de eforturi conjugate ale instituțiilor statului și societății civile în vederea reducerii abandonului școlar. Având ca preocupare constantă îmbunătățirea accesului la educație pentru copiii din categorii defavorizate, Salvați Copiii continuă să ofere servicii directe copiilor și familiilor acestora prin intermediul acestui nou proiect.' declară Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.
Despre proiectul Centre Educationale Integrate pentru grupuri vulnerabile
Este co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 — 2013 — 'Investește în oameni !'.
Comunicat de presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu