Copiii din medii defavorizate nu beneficiază de acces egal în sistemul național de educație, cauzele fiind multiple și corelate: condițiile economice precare ale familiei, nivelul redus de educație al părinților, lipsa stimulării timpurii prin frecventarea grădiniței, existența unui grad mare de discriminare și marginalizare, pe criterii etnice, sociale, economice, culturale și intelectuale.
Pentru a asigura accesul la educatie al copiilor care provin din comunități defavorizate, Organizația Salvați Copiii România va deschide 17 centre de pregătire preșcolară și școlară în toate cele opt regiuni de dezvoltare: București — Ilfov, Centru (Brașov, Mureș), Nord-Est (Iași, Neamț, Suceava, Vaslui), Nord-Vest (Cluj), Vest (Caras-Severin, Hunedoara, Timis), Sud-Est (Constanța, Mangalia), Sud-Muntenia (Argeș, Dâmbovița) si Sud—Vest Oltenia (Dolj).
Beneficiarii urmează să fie copii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani, provenind din medii defavorizate, care vor avea astfel acces la programe de educație preșcolară (grădinițe estivale), primară și gimnazială (de tipul' Școala după Școală' și' A doua Șansă'), în vederea prevenirii abandonului școlar, a integrării și reintegrării școlare.
Unul dintre cazurile relevante pentru necesitatea acestui program este cel al Anei, o fetiță în vârstă de 13 ani care a fost nevoită să abandoneze școala imediat după clasa a II-a pentru a-și ajuta mama să întrețină familia. Astăzi, desi ar trebui ca principalele ei preocupări să fie nouă lecție învățată la școală sau competiția cu colegii pentru nota cea mai bună, Ana îsi petrece fiecare zi vânzând legume în piață. Nu a renunțat la visul de a se întoarce la școală, dar se teme că fără ajutor, nu va pleca niciodată din piață.
' Situatia Anei ei este departe de a fi singulară. Copiii care nu frecventează școala vor fi adulți fără o calificare profesională, cu venituri reduse, ceea ce va afecta întreaga societate. De aceea este nevoie de eforturi conjugate ale instituțiilor statului și societății civile în vederea reducerii abandonului școlar. Având ca preocupare constantă îmbunătățirea accesului la educație pentru copiii din categorii defavorizate, Salvați Copiii continuă să ofere servicii directe copiilor și familiilor acestora prin intermediul acestui nou proiect.' declară Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.
Despre proiectul Centre Educationale Integrate pentru grupuri vulnerabile
Este co-finanțat din Fondul Social
European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea
Resurselor Umane 2007 — 2013 — 'Investește în oameni !'.
Comunicat de presă
Comunicat de presă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu