Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 20 mai 2014

CRUCEA ROȘIE ROMÂNĂ LANSEAZĂ APELUL UMANITAR: INUNDAȚII ÎN BALCANI


București, 19 mai 2014: Cele mai grave inundații din acest secol continuă să provoace pagube incomensurabile în Balcani. Deși apa s-a retras în anumite regiuni, inundațiile continuă să provoace adevărate dezastre pe arii extinse ale Serbiei și Bosniei-Herțegovinei. Crucea Roșie Română lansează un APEL UMANITAR DE URGENȚĂ pentru a veni în sprijinul celor afectați, prin donații online pe www.crucearosie.ro și sms la nr. 8829 (2 Eur/sms). 
IMPLICAREA CRUCII ROȘII ROMÂNE

Președintele Crucii Roșii Române, dna Mihaela Geoană, a avut astăzi o întâlnire cu Ambasadorul Bosniei-Herțegovinei, E.S. Duško Kovacević și o discuție cu dna Ivana Isidorović – Consulul Serbiei la București, pentru a identifica nevoile populației afectate din cele două țări și căile prin care Crucea Roșie Română și românii pot veni în sprijinul acesteia.

Românii au demonstrat de fiecare dată solidaritate față de semenii lor aflați în dificultate. Îi rugăm și acum să răspundă apelului lansat de Crucea Roșie Română și să devină salvatori pentru sinistrații inundațiilor din Balcani” a declarat dna Mihaela Geoană, Președintele Crucii Roșii Române.

Inundațiile din Bosnia reprezintă cea mai mare catastrofă resimțită de țara noastră vreodată. Distrugerile sunt mai mari decât cele din perioada războiului. Suntem recunoscători Crucii Roșii Române pentru apelul lansat și fiecărui român care va sprijini apelul Inundații in Balcani” a declarat e.s Duško Kovacević, Ambasadorul Bosniei-Herțegovinei in România.

“Serbia trece prin cele mai grave inundații înregistrate vreodată. Situația este mai gravă decât se poate imagina. Mii de persoane sunt evacuate, dintre care mulți încă așteaptă evacuarea. Serbia primește ajutoare din străinătate, dar este nevoie de mult mai mult. Suntem recunoscători Crucii Roșii Române pentru suportul oferit, precum și acelor persoane care au contactat direct Ambasada Serbiei pentru a-si oferi ajutorul și donațiile”, a declarat dna Ivana Isidorović, Consulul Serbiei la București.
Din depozitul central al Crucii Roșii Române au fost direcționate către zonele afectate produse de prima necesitate: 500 saci de dormit, 200 pături și 100 cizme.  

Crucea Roșie Română se pregătește și de o eventuală interveniție în situația creșterii cotelor apelor Dunării și pe teritoriul țării noastre, în județele Mehedinți, Olt, Dolj, Teleorman, Ialomița, Giurgiu și Tulcea.

Datorită partenerilor noștri tradiționali, Carrefour România și Fundația Carrefour, am trimis în județele străbătute de Dunăre în România, pachete alimentare și materiale de primă necesitate, în vederea pregătirii Filialelor de Cruce Roșie pentru intervenția în cazul producerii de inundații pe teritoriul României” a declarat Ioan Silviu Lefter – Director General Crucea Roșie Română.

SITUAȚIA DIN CELE DOUĂ ȚĂRI
În timp ce mii de persoane așteaptă să fie salvate din casele lor și alte zeci de mii sunt evacuate în săli de sport, școli sau la rude, casele sinistraților sunt acoperite realmente de ape. În Serbia aproximativ 300.000 de persoane și încă 50.000 de persoane în Bosnia-Herțegovina nu au acces la electricitate sau la apă potabilă, și sunt nevoiți să trăiască în condiții improprii cauzate de inundații.

Aproape o treime din Bosnia este afectată de inundații, casele, drumurile și liniile de cale ferată sunt acoperite de ape în partea de N-E a țării. Stare de urgență a fost declarată în 14 municipalități, în timp ce orașe precum Maglaj și Doboj au fost complet acoperite de ape și sute de oameni au fost evacuați de pe acoperișurile clădirilor sâmbătă.

Un număr semnificativ de alunecări de teren au înrăutățit serios situația și au îngreunat eforturile de salvare. De asemenea, sunt informații conform cărora există mine antipersonal îngropate din timpul conflictului, care nu au fost îndepărtate și pun în pericol viețile oamenilor ce locuiesc în acele zone, precum și a celor evacuați, cu fiecare alunecare de teren care se petrece.

Debitul râului Sava în continuă creștere
În Serbia cea mai afectată zonă pare a fi în jurul orașului Obrenovac, în sud-vestul Belgrade-ului, unde în jur de 10 000 de oameni sunt încă în situație de criză. Obrenovac găzduiește cea mai mare centrală energetică din Serbia, care este în pericol de a fi inundată, iar acest lucru poate cauza întreruperi de curent în multe părți extinse ale țării. Sute de oficiali și voluntari încearcă să ridice diguri de nisip de-a lungul râului Sava care parcurge orașul Obrenovac.

În timp ce debitul unor râuri este în scădere, râul Sava și alte două râuri sunt în continuă creștere.

Autoritățile din ambele țări au devenit ezitante în a dezvălui un număr precis de victime, în condițiile în care multe gospodării nu au fost încă ajutate și numărul victimelor continua să crească.

OPERAȚIUNI DE SALVARE ȘI AJUTORARE
Societățile Naționale de Cruce Roșie din ambele țări au fost active implicate în operațiunile de salvare, oferind sprijin și ajutând la amenajarea de centre pentru cei evacuați. Crucea Roșie Serbia are un rol clar în situațiile de intervenție în caz de dezastru la nivel national, precum și echipe special pregătite, dar și mii de voluntari și angajați care sprijină operațiunile de salvare/evacuare și care oferă totodată și materiale de primă și maximă necesitate.

Societatea Națională de Cruce Roșie din Bosnia-Herțegovina a mobilizat echipe foarte bine pregătite în zonele afectate, iar angajații și voluntarii asistă autoritățile în operațiunile de evacuare și pune la dispoziția celor sinistrați pături, saltele, apă potabilă, mâncare și kituri de igienă personal, cizme de cauciuc, dezinfectant pentru apă, toate acestea fiind asigurate pentru mai bine de 10 000 de oameni (pe măsură ce situația se agravează numărul beneficiarilor este in continuă creștere).

Eforturile de ajutorare sunt în mod natural împiedicate de infrastructura distrusă și condițiile dificile, însă deși sunt utilizate mașini de teren și bărci, de multe ori voluntarii sunt nevoiți să avanseze prin apă pentru a livra materialele de primă necessitate. Mulți voluntari și familiile lor sunt și ei afectați de inundații.

În Brcko, una din cele mai afectate zone, voluntarii Crucii Roșii s-au implicat activ prin realizarea de diguri de nisip de-a lungul râului Sava, în încercarea de a impiedica inundarea a zeci de sate, care sunt în pericol în condițiile în care debitul râului este în creștere. Mii de hectare de teren agricol au fost distruse.

CUM POTI AJUTA SI TU

Donatie prin SMS
Începand de azi, 19 mai a.c., Crucea Rosie Romana ofera posibilitatea de a sprijini Apelul umanitar pentru Balcani, prin contributii la numarul scurt de sms 8829, unde se pot face donatii de 2 euro/sms în toate cele trei linii de telefonie mobila, Cosmote, Orange si Vodafone. Nu se percepe TVA pentru donatiile de pe abonament. In retelele Cosmote si Orange, pentru cartelele preplatite, TVA-ul a fost retinut la achizitionarea creditului. Pentru donatiile de pe cartele preplatite, în reteaua Vodafone utilizatorii nu platesc TVA.

Donatii ONLINE
Se pot face donații online direct pe site-ul oficial al Crucii Roșii Române www.crucearosie.ro.

Donatii direct in contul ”Inundații Balcani” deschis de Crucea Roșie Română:
-         RO48BRDE410SV17672254100

Sumele colectate în cadrul campaniei umanitare vor fi folosite pentru completarea necesarului de alimente, apă, pături și produse de igienă.

Crucea Roșie Română pune la dispoziția celor care vor să susțină Apelul Umanitar de Urgență, numerele de telefon: 021.317.60.06 sau 0743.042.252 unde pot solicita informații suplimentare.

Pentru detalii vă rugăm să contactați:
Daniel Modoacă, Departamentul Logistică, tel: 0748.238.018
Ina Pusta, Departament Colectă de Fonduri, tel: 0743.042.252
Comunicat de presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu