Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 25 mai 2014

Nigeria • Există factori confirmaţi de risc – evitaţi călătoriile!

1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească în Nigeria să manifeste prudenţă sporită, întrucât pe teritoriul Nigeriei situaţia conflictuală în plan securitar a devenit greu controlabilă.
În R. F. Nigeria, pentru trei state din zona de nord-est, respectiv Adamawa, Borno şi Yobe, a fost instituită starea de urgenţă în urma atentatelor şi acţiunilor teroriste organizate de gruparea islamist radicală Boko Haram, soldate până în prezent cu decesul a cca. 3.600 persoane.

În scopul menţinerii sub control a situaţiei din zonă, în cele trei state se vor deplasa trupe militare, precum şi cele ale serviciilor de securitate care sunt autorizate să întreprindă măsurile destinate stopării acţiunilor teroriste.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite orice deplasare în zona de nord şi de nord-est a Nigeriei, iar celor care se află în regiune, să o părăsească de urgenţă.
În cazul în care cetăţenii români se află deja pe teritoriul acestui stat, se recomandă evitarea oricărei deplasări, în mod special, în următoarele state ale Federaţiei Nigeriane: Adamawa, Bauchi, Borno, Gombe, Jigawa, Kaduna, Kano, Katsina, Niger, Plateau, Sokoto, Yobe (toate din Nord), Akwaibom, Ananmbra, Bayelsa, Benue, Cross River, Delta, Imo, Taraba, Rivers (toate din Sud) precum şi în capitala federală, oraşul Abuja şi statele limitrofe acesteia (Kogi, Nasarawa).
Totodată, cetăţenii români sunt informaţi ca în această perioadă pericolul privind posibilitatea atentatelor cu bombe sau a răpirii cetăţenilor străini, în zonele sus-menţionate, este cotat la nivel de cod roşu, iar posibilităţile de intervenţie şi protecţie din partea autorităţilor locale sunt reduse. De la începutul lunii aprilie, au fost înregistrate peste 400 de victime rezultate în urma atentatelor sinucugaşe, inclusiv în capitală.
Situaţia de securitate din regiune este puternic afectată de acţiunile teroriste violente practicate de către secta islamist radicală Boko Haram, grupare aflată în legătură cu rebelii din Mali, existând posibilitatea ca în orice clipă o acţiune teroristă similară celei din Algeria să aibă loc şi pe teritoriul Nigeriei.
Acţiunile desfăşurate de gruparea islamist extremistă Boko Haram, creată în această ţară în 2002, se derulează cu preponderenţă în partea de nord a Nigeriei, iar din 2010 inclusiv în capitala federală Abuja. Extremiştii sunt responsabili pentru moartea a minim 3.500 persoane,
rănirea altor peste 7.000 şi pagube materiale considerabile. Există indicii că Boko Haram îşi va amplifica în continuare acţiunile vizând răpirea cetăţenilor străini angajaţi ai companiilor multinaţionale şi inclusiv a diplomaţilor pentru stoparea atacurilor din Mali sau răscumpărări de ordin pecuniar.
Începând din septembrie 2012, secta şi-a extins acţiunile şi în statele din zona de est a Nigeriei (Adamawa) şi împrejurimile capitalei Abuja, având ca ţintă, de preferinţă, campusurile universitare sau punctele religioase.
În ultima lună atacurile sectei Boko Haram în teritoriul nigerian s-au derulat cu o frecvenţă aproape zilnică.
În aceste condiţii, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite călătoriile pe teritoriul acestei ţări şi să evite atât statele din partea de nord a ţării, precum şi zona Deltei Nigerului, regiune care rămâne, în continuare, cu un potenţialul de risc foarte ridicat, înregistrându-se un număr considerabil de răpiri cât şi atacuri armate asupra instalaţiilor petroliere, precum şi acte de piraterie îndreptate împotriva navelor comerciale care ajung în această zonă.
Sunt comise crime de către grupuri de indivizi, care, în unele cazuri, poartă ilegal uniforme ale poliţiei şi armatei. Autorităţile locale însărcinate cu siguranţa şi ordinea publică reacţionează cu dificultate în astfel de situaţii, mijloacele aflate la dispoziţia acestora fiind minime.
Începând din luna octombrie 2012 zonă situată la frontiera dintre Nigeria şi Republica Camerun este afectată de mişcări ale etniilor locale care se opun cedării Peninsulei Bakassi către Camerun, aşa cum a decis în urmă cu 10 ani Curtea Internaţională de la Haga.
Deplasările cetăţenilor străini în zonele considerate de guvernul nigerian a fi zone de conflict, fără consultarea autorităţilor locale însărcinate cu probleme de securitate, nu sunt recomandate, existând riscul ca acestea să fie considerate ca fiind ilegale.
Jurnaliştii trebuie să obţină acreditare specială din partea Ministerului Informaţiei (Relaţiilor Publice) înainte de a călători în zonele Deltei Nigerului. Această acreditare specială se adaugă la acreditarea generală a presei şi o viză nigeriană, valabile pentru asemenea activităţi în toată ţara.
Pentru a evita situaţiile neplăcute care pot apărea în cadrul deplasării în Nigeria, este indicat să vă informaţi în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă.


2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care sunt, totuşi, nevoiţi să se deplaseze în Republica Federala Nigeria sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze urgentAmbasadei României la Abuja şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Cetăţenii români care ignoră avertismentele M.A.E. şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi se pot in regăsi în situatia de a suporta consecinţele unor asemenea deplasari, având în vedere că posibilităţile si mijloacele de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt minime.


3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă ca, înaintea efectuării unei călătorii, să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă !
Autorităţile din Nigeria solicită cetăţenilor străini care sosesc pe teritoriul acestei ţări să facă dovadă vaccinării împotriva febrei galbene !
Cetăţenii români care sunt obligaţi să se deplaseze în Nigeria, în interes de afaceri, sau se află deja pe teritoriul acestei ţări sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:
  • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate (pieţe, staţii pentru mijloacele de transport, etc.), demonstraţiile, cartierele mărginaşe ale capitalei, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să evite participarea la diverse festivaluri organizate local, ceremonii religioase, reuniuni sau manifestări la care este prezent un număr mare de persoane.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
  • Să solicite şi să utilizeze (contra cost), pe parcursul deplasărilor în interiorul acestei ţări, serviciile de protecţie ale forţelor de ordine (patrule ale poliţiei).
  • Să nu opună rezistenţă în cazul unui atac.şi să cedeze atacatorilor banii sau valorile pe care le deţin asupra lor.
  • Să evite deplasarea în interiorul oraşelor cu mijlocele de transport în comun şi să utilizeze taxiuri, cu precauţia de rigoare.
  • Să consume numai apă îmbuteliată sau apă fiartă/filtrată în prealabil.
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
  • Să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei medicale din zonă! Există un risc ridicat de îmbolnăvire: malarie, febră tifoidă, febra galbenă, meningita cerebro spinala, poliomielită, holeră, febra Lassa sau lepră, boli de piele, etc.
  • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, înainte de a călători în această ţară.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare. 
Sursa: Ministerul Afacerilor Externe
Publicat de:Irina M.C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu