Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 31 mai 2014

Seminarului „Didactica Internaţional”, Editia a XXIII-a 2014

Seminarului „Didactica Internaţional”, Editia a XXIII-a 2014

Tema impuls:

Creşterea competitivităţii regionale prin promovarea inovării şi specializării didactice”.

DIDACTICA CENTRATĂ PE UNITATEA DE INVĂŢĂMÂNT
Creşterea competitivităţii regionale prin promovarea ofertei educaţionale a unităţii de învăţământ”. 
SCRISOARE METODICĂ 
MOTTO: „Nevoia este părintele inovaţiei .”
( PLATON ) 

LOCUL  DE  DESFĂŞURARE:
                                     LICEUL TEHNOLOGIC BERZOVIA, 3 iunie 2014

ARGUMENT:
            Având în vedere strategia cuprinsă în Planul pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Vest şi identificarea raportului optim între nevoi şi resurse şi ca urmare a analizei parteneriale realizate la nivel de regiune, pentru perioada 2014–2020 a identificării celor trei domenii majore de intervenţie: consolidarea infrastructurii și capacităţilor regionale de cercetare – dezvoltare - inovare şi promovarea centrelor de competenţă;  sprijinirea sectoarelor cheie cu potenţial de specializare inteligentă din regiune şi a identificării unei serii de priorităţi de dezvoltare precum:  creşterea competitivităţii regionale prin promovarea inovării şi specializării inteligente; dezvoltarea capitalului uman şi îmbunătăţirea accesibilităţii şi mobilităţii într-o regiune conectată intern şi internaţional; creşterea calităţii serviciilor publice din regiune şi dezvoltarea particularităţilor specifice comunităţilor urbane şi rurale şi şcoala noastră doreşte o implicare activă în valorificarea experienţei pozitive şi exemplelor de bună practică în domeniul învăţământului liceal tehnic cu specific zonal şi regional.
În acest context, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Casa Corpului Didactic Caraş-Severin în parteneriat cu Universitatea „Eftimie Murgu” Reşiţa, sprijinite de Consiliul Judeţean Caraş-Severin în calitate de coorganizator, în parteneriat cu LICEUL TEHNOLOGIC BERZOVIA ca instituţii implicate cu responsabilitate şi largă deschidere în promovarea iniţiativelor locale, regionale, naţionale şi europene în domeniul educaţiei şi formării, în cadrul celei de-a XXIII-a ediţie din anul 2014 a Seminarului „Didactica Internaţional”, propune următoarea temă impuls: „Creşterea competitivităţii regionale prin promovarea inovării şi specializării didactice”.
Aşa cum în majoritatea ţărilor Uniunii Europene, „exerciţiile de viziune” asupra problemelor educaţiei şi formării profesionale, însoţite de ample dezbateri publice şi de implicarea autentică a unui număr mare şi variat de actori educaţionali, economici şi  sociali, reprezintă realităţi obişnuite, şi şcoala noastră, în cadrul seminarului „Didactica Internaţional” 2014, doreşte o implicare mai mare în realizarea unor proiecte viabile pentru dezvoltarea comunei noastre, promovând oferta educaţională pentru formarea tinerilor, care, prin implicarea lor, să acopere nevoile de dezvoltare regională a Regiunii de Vest în care ne situăm.

OBIECTIVE:
  1. promovarea exerciţiilor de viziune asupra problemelor educaţiei şi formării profesionale;
  2. mobilizarea cadrelor didactice în susţinerea şi implementarea unor proiecte pe plan local cu impact regional în domeniul educaţiei, culturii, tineretului şi sportului;
  3. promovarea ofertei educaţionale a unităţii de învăţământ
  4. pregătirea viitorilor cetăţeni ai Uniunii Europene care să facă faţă pe piaţa muncii într-o economie competitivă;
  5. promovarea dezvoltării regionale durabile a Regiunii de Vest din care facem parte.
GRUPUL ŢINTĂ: cadrele didactice din întreaga ţară     

SECŢIUNI:
    I.     Sesiunea de referate şi comunicări Creşterea competitivităţii regionale prin promovarea ofertei educaţionale a unităţii de învăţământ”.
                     – participare directă

CONDIŢII DE PARTICIPARE

a. Înscrierea  participanţilor: Pentru organizarea cu succes  a acestei activităţi, vă rugăm să confirmaţi participarea până la data de 26 mai 2014 prin completarea fişei de înscriere şi trimiterea acesteia şi a actului doveditor achitării taxei, prin e-mail pe adresa scoalaberzovia@yahoo.co.uk  conform Anexei 1. Taxa se achită prin mandat poştal pe adresa  MIHOLCEA DAN, Str. Tiberiu Botlik, Nr.1– BOCSA, JUD. CARAŞ-SEVERIN sau la secretariatul şcolii.

          b. Depunerea lucrărilor  se va face până la data 26 mai 2014.
 Lucrările se transmit ca fişier ataşat (inclusiv prezentările lucrărilor) pe e-mail la adresa scoalaberzovia@yahoo.co.uk (autorii se vor interesa dacă lucrarea a ajuns la destinaţie). Prezentările Power Point să nu fie mai mari de 4 MB.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu