1. Informaţii generale
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români asupra faptului că la data de 22.05.2014, ora 5.15 p.m (ora locală), şeful armatei regale a declarat că a preluat controlul asupra guvernului printr-o lovitură de stat.
Urmare situaţiei din Regatul Thailandei, a fost declarată stare de asediu la nivel naţional între orele 00:00 si 4:00 a.m. Menţionăm că deplasarea în grupuri mai mari de 5 persoane este interzisă.
Autorităţile au informat că starea de asediu nu se va aplica pentru cei care călătoresc la sau de la aeroport, dar aceştia sunt obligaţi să aibă asupra lor paşapoartele şi biletele de avion.
Mai multe posturi de televiziune şi radio au fost închise iar această măsura este posibil să fie impusă şi asupra internetului.
Cetăţenii români care se află în Thailanda sau doresc să se deplaseze în această ţară, sunt sfătuiţi să evite zonele în care au loc demonstraţii, să manifeste atenţie sporită în locurile publice, inclusiv în zonele turistice şi să evite să iasă din casă după ora 22.00.
Este recomandată evitarea călătoriilor în următoarele provincii din sudul extrem al ţării: Pattani, Narathiwat, Yala si Songkhla, precum şi graniţa cu Myanmarul şi zona templului Preah Vihear (Khao Phra Wiharn).
Climatul de securitate în aceste regiuni este deosebit de volatil şi turiştii se pot expune riscului de a fi victime colaterale ale actelor de violenţă.
Totodată, cetăţenii români sunt sfătuiţi să nu efectueze deplasări în Regatul Thailanda, dacă acestea nu sunt necesare.
Atenţie! Deţinerea, distribuirea şi fabricarea de droguri sunt pedepsite extrem de sever în Thailanda, inclusiv prin pedeapsa cu moartea.
În perioada mai-octombrie, când este sezonul ploios în cea mai mare parte a Thailandei, se recomandă cetăţenilor români să respecte cu stricteţe sfaturile autorităţilor locale şi să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele afectate.
MAE recomandă cetăţenlor români care doresc să călătorească în Thailanda să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonă şi să consulte periodic, pentru date actualizate, pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), în special a Rubricii “Sfaturi,alerte de călătorie”.
2. Contactarea autorităţilor române
Cetăţenii români care se deplasează în Thailanda sau care se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României din Bangkok şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă.
3. Alte recomandări
Cetăţenii români sunt sfătuiţi să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!
MAE recomandă cetăţenilor români care se află deja în Thailanda:
- Să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
- Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale.
- În timpul deplasării cu maşina, geamurile trebuie să rămână tot timpul ridicate, iar uşile, blocate.
- Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale;
- Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
- Să posede în permanenţă asupra lor o copie a paşaportului pentru a o prezenta autorităţilor thailandeze, ori de câte ori li se solicită acest lucru, menţionând că originalul poate fi găsit la hotelul în care sunt cazaţi. Au fost semnalate cazuri în care turiştii au fost reţinuţi pentru că nu au putut fi identificaţi. Pentru evitarea unor asemenea situaţii, cetăţenii români sunt sfătuiţi să coopereze cu bunăvoinţă cu personalul de securitate la cererea acestora de prezentare a documentelor de călătorie şi să furnizeze explicaţii dacă este cazul.
Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.
Sursa; Ministerul Afacerilor Externe
Publicat de:IrinaM.C.
Sursa; Ministerul Afacerilor Externe
Publicat de:IrinaM.C.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu