Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 19 mai 2014

Serbia are nevoie de ajutor

Inundațiile din Serbia din acest moment sunt cele mai mari din întreaga istorie a țării. Este clar că și consecințele acestora sunt catastrofale, chiar dacă încă nu se știe cu exactitate care sunt pagubele totale — inundațiile sunt rezultatul ploilor de săptămâna trecută, când în trei zile cantitatea de apă a egalat cantitatea precipitațiilor în 3 luni (ceea ce nu s-a mai întâlnit în ultimii 120 de ani, de când se măsoară cantitatea acestora).
Revărsările au distrus sute de case, iar numărul persoanelor care și-au pierdut viața va fi cunosut
doar după ce se vor retrage apele. Peste 25000 de oameni au fost evacuați, iar ulterior se va anunța câte dintre locuințele distruse vor putea fi renovate.
Zeci de orașe și localități au fost atinse de indundații, în special cele aflate pe malurile Savei și Moravei și pe afluenții acestora — cel mai atins este orașul Obrenovac, aflat în apropiere de Belgrad, de unde a fost evacuat cel mai mare număr de locuitori.
Din cauza inundațiilor s-au produs multe alunecări de teren, ceea ce a amenințat mai multe localități.
Estimările preliminarii vorbesc despre pagube de peste 10 miliarde de Euro — în primul rând este vorba despre infrastructura și locuințe, precum și despre culturi agricole. Cifrele concrete se vor afla de abia după ce apele se vor retrage.
Serbia a primit ajutoare de la UE și NU, precum și din Rusia, SUA, Emiratele Arabe Unite, Franța (care a pus la dipozitie jumătate din echipamentul său tehnic de asanare în cazuri de inundații), precum și de la majoritatea țărilor din sud-estul Europei și din Europa centrală. (Bulgaria, Ungaria, Croația, Macedonia, Muntenegru, Austria, Grecia, Italia). șerbia apreciază decizia Guvernului roman luată luni, 19 mai, de a-i trimite un ajutor constând într-o pompă specială pentru inundații, paturi , apă potabilă și alimente.
Totuși, Serbia are în continuare nevoie de ajutor, și îi roagă pe toți cei care pot, să ajute cu orice mijloace. Conform informațiilor de la Crucea Roșie, în acest moment cele mai utile ajutoare ar consta în saltele, lenjerie de pat, paturi pliante, scutece pentru copii și adulți, ciorapi, lenjerie de corp, lanterne (și baterii), produse igienice (săpunuri, hârtie igienică, șervețele de unică folosință, șervețele sanitare, periuțe de dinți, pasta de  inți), cizme de cauciuc, dezinfectant.
Îi rugăm pe toți cei interesați să trimită ajutor, să contacteze Ambasada Serbiei la București și Consulatul Republicii Serbia la Timișoara, pentru toate informațiile legate de modul în care ar fi cel mai bine să se trimită ajutoarele respective.
Contacte:
Ambasada Republicii Serbia
e-mail: mail@ambserbia.ro
info@ambserbia.ro
Consulatul General al Republicii Serbia la Timișoara
e-mail: gksrb@clicknet.ro
DECLARAȚIA DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu