Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 7 mai 2014

„Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi” – o campanie de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului

Între direcţiile prioritare de acţiune preventivă ale Poliţiei Române în anul 2014 se numără prevenirea infracţiunilor de furt. Deşi în primul trimestru al anului 2014 numărul infracţiunilor contra patrimoniului sesizate în judeţul Caraş-Severin scade cu aproape 25% iar numărul furturilor sesizate scade cu aproape 30% comparativ cu perioada similară a anului trecut, totuşi situaţia statistică relevă o creştere a numărului de furturi de şi din auto concomitent cu o scădere a numărului furturilor din locuinţe. De asemenea a crescut numărul infracţiunilor sesizate de tâlhărie. Tocmai aceste trei genuri de infracţiuni contra patrimoniului sunt vizate într-o nouă Campanie de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului iniţiată de Inspectoratul General al Poliţiei Române
în parteneriat cu o societate de asigurări, sub genericul „Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi”.
Scopul campaniei îl reprezintă informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor şi tâlhăriilor, urmând a fi vizate trei direcţii principale de acţiune: transmiterea mesajelor cu caracter preventiv prin intermediul canalelor de comunicare în masă, inclusiv folosirea reţelelor sociale importante ca şi mediu de transmitere a acestor mesaje, distribuirea către grupurile ţintă de materiale informativ-preventive cu recomandări destinate autoprotecţiei, respectiv organizarea de acţiuni cu caracter preventiv pentru diferite categorii de beneficiari. Astfel, pe toată perioada derulării campaniei, respectiv în lunile mai-septembrie 2014, vor fi organizate acţiuni preventive atât de către poliţişti cât şi în echipe formate din poliţişti şi reprezentanţi ai societăţii de asigurări partenere, care vor viza diferite categorii de beneficiari care pot deveni victime ale acestui gen de infracţiuni (persoane vârstnice care locuiesc în case izolate, angajaţi ai unor societăţi de transport, angajate ale unor fabrici de confecţii, membri ai unor asociaţii profesionale, membri ai unor asociaţii de locatari/proprietari, elevi etc.).
Campania de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului „Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi” va implica poliţişti de la structurile de ordine publică din întregul judeţ, dar şi lucrători specializaţi în prevenirea criminalităţii. Campania beneficiază de un site web propriu unde pot fi aflate informaţii şi recomandări pentru prevenirea infracţiunilor de furt din locuinţe, respectiv de furturi de şi din auto şi pentru prevenirea tâlhăriilor, site-ul fiind postat la adresa http://prevenire.groupama.ro.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu