Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 8 mai 2014

FICE ROMÂNIA Festivalul Naţional al Cărţii pentru Copii

În spiritul preocupării sale constante pentru educaţie, prin lectură şi creativitate, FICE România (Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative - secţiunea România) a organizat Festivalul Naţional al Cărţii pentru Copii. Evenimentul a avut loc în intervalul 1 martie – 11 aprilie 2014, la nivel naţional şi internaţional.
Festivalul s-a desfăşoară în contextul  Zilei Internaţionale a Cărţii pentru Copii şi Tineret, 2 aprilie (ziua naşterii lui Hans Christian Andersen), constituind astfel un cadru de anvergură al încurajării lecturii şi creativităţii în rândul copiilor şi tinerilor, al promovării cărţii în lumea acestora. Acţiunea se înscrie în proiectele educaţionale ale FICE România dedicate cărţii şi lecturii, fiind dezvoltată în cadrul Festivalului Bucuria Lecturii, eveniment naţional, care înregistrează, cu acest prilej, a zecea ediţie.
Parteneri ai evenimentului au fost ca de fiecare data: Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Inspectoratele Şcolare, Biblioteca Naţională a României, Palatul Naţional al Copiilor, Asociaţia Editurilor Pedagogice şi Culturale, Uniunea Editorilor din România, Secţia Naţională IBBY, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, Tribuna Învăţământului,  Radiodifuziunea Română – Departamentele Actualităţi şi Cultural, posturile de radio Pro FM, Europa FM.

Festivalul Naţional al Cărţii pentru Copii este structurat în două secţiuni:
I.      Lectură şi Creaţie;
II.   Evenimente dedicate Cărţii, Lecturii şi Creativităţii.

Secţiunea I, Lectură şi Creaţie, cuprinde realizarea următoarelor tipuri de lucrări:

1.     Un eseu inspirat din universul lecturilor
2.     Scrisoare către un personaj sau autor favorit
3.     O poveste originală
4.     Desene, picturi inspirate de lumea lecturilor
5.     Reviste şcolare
6.     Cărţi pentru copii şi tineri, scrise de copii, tineri

Secţiunea a II-a, Evenimente dedicate Cărţii, Lecturii şi Creativităţii, cuprinde:
·        Concursuri pe diverse teme, inspirate de universul lecturii
·        Carnavaluri cu personaje din lumea cărţilor
·        Întâlniri cu scriitori şi autori îndrăgiţi
·        Lecturi publice
·        Dezbateri pe tema lecturii şi a cărţii
·        Piese de teatru
·        Recitaluri de poezie
·        Poezia şi muzica – tărâmul magic al artelor

Creativitatea a fost factorul esenţial de departajare a competitorilor. Ideile creative, obiectivate în evenimente de succes, au fost premiate.

REZULTATELE  LA FESTIVALUL BUCURIA LECTURII 2014
PENTRU JUDETUL CARAŞ-SEVERIN SE PREZINTA ASTFEL:
Sectiunea Povesti originale
Nume si prenume elev
Clasa
Scoala de provenienta
Premiu obtinut
Simion Ariana
a V-a
Scoala Gimnaziala nr.9 Resita
II
Butoi Draghici Alina
aVII-a
Scoala Gimnaziala nr.3 Otelu Rosu
I

Creatie literara
REVISTE - Volume proză/poezie
Casa Corpului Didactic  Reşiţa - Volum de proza si poezie Editia a 2-a
Antologie literară şcolară: Povestea mea
Judeţul Caraş-Severin
Premiul pentru literatură

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu