Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 12 mai 2014

FESTIVAL-CONCURS INTERJUDEŢEAN DRAG MI-I GRAIUL BĂNĂŢAN!


Vineri, 16 mai 2014, începând cu ora 13.00, la Sala Lira a Liceului de Arte „Sabin Păuţa” Reşiţa va avea loc ediţia a VII-a a Festivalului – Concurs Interjudeţean „Drag mi-i graiul bănăţan”. La cele trei secţiuni ale concursului (recitare în grai bănăţean, interpretare de melodii populare şi dansuri populare) pot participa preşcolari şi elevi din clasele I-XII.
Concursul este organizat de Şcoala 7 Reşiţa, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Casa Corpului Didactic Caraş-Severin, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, Casa Orăşenească de Cultură Bocşa, Asociaţia Învăţătorilor Caraş-Severineni şi Liceul de Arte „Sabin Păuţa” Reşiţa.
Toţi elevii şi preşcolarii participanţi vor primi diplome de participare. Jurizarea se va face pe cicluri de învăţământ şi pe cele trei secţiuni ale concursului. Din juriu fac parte specialişti în folclor şi cadre didactice ale şcolii organizatoare, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor partenere.
Manifestarea este inclusă în Calendarul Activităţilor Educative Regionale şi Interjudeţene 2014, avizat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi se derulează în cadrul Seminarului „Didactica Internaţional”. Festivalul „Drag mi-i graiul bănăţan!”, organizat în fiecare an în jurul datei de 9 Mai, Ziua Europei,  are ca scop conservarea şi promovarea graiului bănăţean, a valorilor  naţionale româneşti în contextul apartenenţei la Uniunea Europeană.
Regulamentul festivalului, precum şi alte informaţii despre manifestare, se găsesc pe site-ul şcolii organizatoare (www.scoala7resita.ro).

Consilier educativ,
prof. Cristina Ardeleanu
Tel. 0734935948
 


Festivalul – Concurs Interjudeţean
„Drag mi-i graiul bănăţan!”
Ediţia a VII-a, 16 mai 2014

FIŞĂ  DE  ÎNSCRIERE


NUMELE ŞI PRENUMELE ELEVULUI (AL  ANSAMBLULUI  FOLCLORIC):



Secţiunea

Clasa

Titlul poeziei şi autorul (secţiunea I)
sau
Titlul melodiei (secţiunea a II-a)


NUMELE ŞI PRENUMELE CADRULUI DIDACTIC COORDONATOR:



DATE DE CONTACT ALE COORDONATORULUI
-         telefon
-         e-mail

INSTITUŢIA



Al doilea cadru didactic coordonator (în cazul ansamblurilor folclorice)



Regulamentul Festivalului – Concurs Interjudeţean
„Drag mi-i graiul bănăţan!”
Ediţia a VII-a
Manifestare inclusă în Calendarul Activităţilor Educative Regionale şi Interjudeţene 2014
(Nr. 24337/1/7.03.2014 – poziţia 487) avizat de
Ministerul Educaţiei Naţionale
·         Festivalul va avea loc în data de 16  mai 2014, ora 13.00, la Sala Lira a Liceului de Arte „Sabin Păuţa” Reşiţa.
·         Secţiunile festivalului:  
                             I.            Recitare în grai bănăţean  
                          II.            Interpretare de melodii populare, cu sau fără acompaniament (solişti vocali)
                        III.            Dansuri populare
·         Categorii de vârstă:
·         Preşcolar
·         Primar
·         Gimnazial
·         Liceal
·         Un cadru didactic poate participa cu maximum două puncte în program.
·         Participarea individuală (recitare şi interpretare solist vocal) va fi coordonată de un singur cadru didactic. În cazul ansamblului folcloric se acceptă doi coordonatori.
·         Poeziile se recită INDIVIDUAL – nu se acceptă recitarea unei poezii în doi sau mai mulţi elevi.
·         Durata evoluţiei unui elev la prima şi a doua secţiune nu va depăşi 3 minute.
·         Fiecare participant va recita o singură poezie sau va interpreta o singură melodie populară.
·         Durata  dansului popular nu va depăşi 5 minute.
·         Toţi participanţii vor purta costum popular.
·         Ansamblurile folclorice sunt alcătuite din 6 – 8 perechi.
·         Participanţii la secţiunile a II-a şi a III-a îşi pot aduce suport muzical pe CD sau pot fi acompaniaţi de instrumentişti.
·         Juriul, format din specialişti în folclor şi cadre didactice, va aprecia evoluţia participanţilor.  Se vor da premiile I, II, III şi menţiune la fiecare secţiune, pe categorii de vârstă. Nu se admit contestații. Deciziile juriului sunt definitive.
·         Pentru fiecare punct din program se va da o diplomă de participare (ansamblurile folclorice primesc o singură diplomă).
·         Se va completa o fişă de înscriere pentru fiecare participare.  Taxa de participare este de 10 lei.
·         Înscrierile se fac în perioada  5 – 14  mai 2014 la adresa de e-mail cristi_ardeleanu@yahoo.com. Fiecare cadru didactic participant va trimite la adresa menţionată fişa de înscriere.
·         Fiecare cadru didactic va veni cu  protocolul de parteneriat semnat şi ştampilat la şcoala de unde provine.
NOTĂ
Nu se vor evalua pentru premiere:
·         momentele din concurs care depăşesc termenul impus de către organizatori.
·         textele cu conţinut licenţios – Juriul roagă cadrele didactice să aleagă textele cu responsabilitate.
Nu vor intra în concurs participanţii care nu poartă costum popular.
·         După data limită nu se vor mai face înscrieri!
·         Înaintea festivalului vom publica pe site-ul şcolii  programul.
·         Alte informaţii puteţi solicita la adresa de mail menţionată sau pe mail-ul şcolii (scoala7resita@yahoo.com)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu