Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 4 mai 2014

Campania 'Planifică Neprevăzutul!' continuă lupta pentru reducerea numărului de sarcini nedorite în România

 Viața sexuală și contracepția reprezintă încă subiecte tabu pentru mulți români, în timp ce numărul sarcinilor nedorite (în special la adolescente) și a copiilor abandonați în maternități este în continuare foarte mare. În acest context, Societatea de Educație Contraceptivă din România (SECS) continuă să atragă atenția, prin intermediul campaniei 'Planifică Neprevăzutul!', asupra importanței contracepției pentru o viață sănătoasă, extinzând elementul informativ al campaniei pentru toate metodele de planificare familială disponibile în România.
Asociația de Planificare Familială din România (APFR) se alătură campaniei 'Planifică Neprevăzutul!' Membri asociației contribuie la diseminarea mesajelor campaniei, atât în mediul rural, cât și în cel urban. Pe www.planificaneprevazutul.ro, pot fi găsite adresele tuturor cabinetelor de planificare familială din țară din rețeaua Ministerului Sănătății. La aceste cabinete poate apela orice persoană, fără bilet de trimitere, iar consultațiile sunt gratuite.
'Zilnic, în cabinetele de planificare din toată țară intră zeci de oameni în căutarea unor răspunsuri privind viața sexuală, contracepția și, în general, sănătatea reproducerii. Sperăm ca prin această campanie să ajungem la un număr și mai mare de oameni care au nevoie de ajutorul nostru. Pentru fiecare există o metodă contraceptivă potrivită și sigură, iar opțiunile trebuie analizate cu ajutorul specialiștilor', declară Cristiana Bîrlădeanu, Președinte al Asociației de Planificare Familială din România.
'Numărul sarcinilor nedorite este încă foarte ridicat în România, cu o incidență alarmantă în rândul tinerelor. Pentru evitarea acestor situații, este necesară utilizarea unei metode contraceptive eficiente. Campania Planifică Neprevăzutul! și-a propus să îi ajute pe cei care sunt preocupați să aibă o viață sexuală sănătoasă cu informații și, mai mult, cu consiliere personalizată. Pentru a fi oricând la îndemâna celor care au nevoie de noi, www.planificaneprevazutul.ro poate fi accesat acum și de pe orice tabletă sau telefon care dispune de conexiune la internet ', adaugă Dr. Borbala Koo, Director Executiv, SECS.
Pe www.planificaneprevazutul.ro, vizitatorii pot intra în direct cu medicul specialist prin intermediul webinariilor desfășurate de două ori pe lună. De asemenea, oricine poate adresa întrebări la doctorul@planificaneprevazutul.ro, iar specialistul Planifică Neprevăzutul! răspunde fiecărui e-mail în parte.
'Numărul impresionant al celor care ne-au adresat întrebări în cadrul webinariilor sau pe e-mail ne-a dat dimensiunea reală a nevoii de informare a oamenilor. Suntem aici să vorbim deschis despre anticoncepționale, beneficiile non-contraceptive ale acestora, contracepția de urgență și alte metode potrivite pentru fiecare etapă a vieții sexuale și pentru fiecare situație', spune Dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, MedLife.
Campania își dorește să depășească granițele actuale, prin derularea de noi acțiuni de informare și educare a publicului. Lansată în octombrie 2013, 'Planifică Neprevăzutul!' este o campanie de informare și educare a publicului în ceea ce privește contracepția și contracepția de urgență. Utilizate corect contraceptivele moderne au o eficiență foarte mare, unele chiar de 99,7%. Pentru orice contact sexual neprotejat, administrarea contracepției de urgență în maximum 72 de ore poate preveni apariția unei sarcini nedorite.
 

Comunicat de presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu