Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 14 aprilie 2024

Universitatea Politehnica Timișoara, strategie de dezvoltare pe 5 ani, cu sprijinul mediului economic și al administrației

Noua echipă de conducere a Universității Politehnica Timișoara a avut o primă întâlnire cu Comitetul Director al UPT, structură consultativă formată din reprezentanții marilor companii din regiune, care gestionează aproape 100.000 de locuri

de muncă și care consiliază Politehnica în luarea deciziilor majore pentru universitate, cum sunt cele privind procesul educaţional, cercetarea, antreprenoriatul, internaționalizarea, dezvoltarea instituţională, sustenabilitatea etc.

Rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a prezentat Comitetului Director echipa de prorectori cu care își va pune în aplicare planul managerial și noua echipă de conducere a Senatului UPT. Plecând de la o amplă analiză asupra situației actuale, de la evoluția numărului de studenți, situația învățământului preuniversitar, natalitatea, atractivitatea marilor centre universitare, până la evoluția PIB-ului în regiune în ultimii 20 de ani, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan a prezentat și câteva soluții identificate pentru dezvoltarea economică, dar și pentru creșterea atractivității Timișoarei ca oraș, dar și a întregii regiuni, pentru care este însă necesară coordonarea eforturilor atât cu reprezentanții mediului economic, cât și cu cei ai administrației.

În cadrul acestei prime întâlniri s-a prezentat ce-și propune Politehnica pentru următorii 5 ani și atu-urile care pot fi valorificate, cu sprijinul Comitetului Director, pentru creșterea impactului UPT la nivel regional și chiar national, punându-se accentul pe strategia privind patrimoniul, unde UPT a derulat și are în derulare o serie de proiecte de renovare, extindere și dezvoltare durabilă, precum și pe activitatea de cercetare sau de transfer tehnologic, unde este așteptat, din partea Comitetului Director, sprijin în definirea unor priorități și inițiative, dar și în promovarea tendințelor emergente în tehnologie, fiind subliniată necesitatea identificării zonelor de interes în următorii ani pentru companiile din regiune.

Nu în ultimul rând, a fost realizată și o scurtă prezentare a strategiei privind Alumni UPT, ținând cont că în 2024 se împlinesc 100 de ani de la absolvirea primei promoții de ingineri, subiectul urmând să fie detaliat într-una din întâlnirile viitoare, alături de alte teme ce urmează a fi dezvoltate.

În perioada următoare vor avea loc întâlniri punctuale cu membri Comitetului Director pentru identificarea unor puncte de discuție și propuneri pentru viitorul plan strategic al universității, de interes pentru mediul economic. Politehnica Timișoara a fost prima universitate din România care a propus o structură a Comitetului Director formată din lideri ai companiilor din regiune, în urmă cu mai bine de 10 ani.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu