Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 2 aprilie 2024

2 aprilie, Ziua Instituției Prefectului

Ziua Instituţiei Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noţiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătoreşte anual începând din 2019.

Noţiunea de "prefect" în România era întâlnită în Muntenia şi în Moldova înainte de Unirea Principatelor din 1859, dar pe atunci purta denumirea de "ispravnici de judeţe" sau "ispravnici administratori", cea de "prefect" fiind instituită propriu-zis prin Legea comunală din 1 aprilie 1864 şi prin Legea pentru înfiinţarea consiliilor judeţene din 2 aprilie 1864, potrivit www.cdep.ro.

În prezent, prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu. Instituţia Prefectului este o instituţie publică cu personalitate juridică, având patrimoniu propriu şi buget propriu. Până în anul 2004, prefectul a fost demnitar al statului român, funcţie politică cu rolul de a reprezenta Guvernul la nivel local, iar începând cu anul 2004, acesta se bucură de o reglementare de sine stătătoare, odată cu adoptarea Legii nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestei legi "prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local (...), garantul respectării legii şi a ordinii publice la nivel local", care "conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului, organizate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale".
Premierul Marcel Ciolacu: În legătură permanentă cu oamenii și comunitățile locale, Instituția Prefectului are un rol esențial pentru bunul mers al lucrurilor în plan local.
Fie că avem de gestionat situații de urgență, de pus în aplicare programe școlare, de asistență socială sau alte politici guvernamentale, ori de pregătit scrutinuri electorale, prefecții, subprefecții și funcționarii ce lucrează în această instituție sunt în prima linie și lucrează în strânsă legătură cu Guvernul.
Le apreciez munca și le susțin activitatea!
Le amintesc însă că de la București sau din orice județ al țării, guvernăm pentru cetățeni, trebuie să fim atenți și receptivi la problemele lor, premanent deschiși să găsim soluții.
Prefecților, subprefecților și întregului personal care lucrează în cadrul Instituțiilor Prefectului le doresc mult succes și le cer să-și mențină ușa și ochii deschiși către oameni!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu