Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 15 aprilie 2024

NU VĂ LĂSAȚI ÎNȘELAȚI SUB PRETEXTUL UNOR INVESTIȚII AVANTAJOASE


Mare atenție la oportunitățile de investiții promovate prin intermediul platformelor de socializare!

Infractorii cibernetici își perfecționează în mod constant metodele și tehnicile de a atrage potențialele victime, devenind cât se poate de credibili.

Un mod de operare des întâlnit este acela prin care, după accesarea unei oferte de investiții promovată pe o rețea de socializare, persoane necunoscute îi abordează pe cei care au acces respectiva reclamă, unde și-au completat datele personale, ex. nume, număr de telefon, iar prin intermediul unei aplicații de telefonie mobilă și sub pretextul că ar fi consultanți de investiții, îi determină să instaleze aplicații prin care persoanele vătămate le permit infractorilor accesul la telefon, și implicit la toate aplicațiile instalate pe telefon, inclusiv aplicația bancară.

Fiți vigilenți când dați click pe un anunț sponsorizat care vă apare pe pagina de socializare. Poate fi vorba despre reclame plătite care vă îndeamnă să tranzacționați acțiuni la companii de stat și site-uri false, care promit câștiguri imediate în numele companiilor. Acestea pot constitui tentative de înșelăciune și fraudă, prin care anumite persoane care se află în spatele acestor anunțuri urmăresc să determine potențiale victime să-și furnizeze date personale, financiare sau de autentificare pe site-uri controlate de ele, sub pretextul unor investiții extrem de rentabile. 

Infractorii cibernetici se folosesc de obicei de imaginea unor instituții publice, de presă sau bănci, chiar și de numere de telefon aparținând unor instituții bancare,  pentru a crea falsa impresie că oferta lor este una legitimă. 

Odată ce utilizatorul accesează postarea sponsorizată, este redirecționat către un articol care încearcă să-l convingă să viziteze pagini de phishing. 

Un alt mod de înșelăciune este acela prin care, în calitate de presupuși reprezentanți ai unei unități bancare, infractorii contactează victime și le anunță că li s-au aprobat cererile pentru credite de nevoi personale.

Numărul folosit de autori este chiar cel postat de bănci pentru contactarea lor, pe site-ul oficial. 

De asemenea, autorii cunosc și numele, prenumele și domiciliul persoanei vătămate și insistă pe aprobarea  creditelor bancare, deși persoanele în cauză nu au solicitat în prealabil, contractarea de credite bancare.

În alte situații, apelurile sunt efectuate de pe numere de telefon asemănătoare cu cele ale unităților bancare (difere o cifră sau două).

Pe lângă informarea despre un presupus credit de nevoi persoanele aprobat, apelantul poate pretinde că există o plată suspectă și solicită informații personale, datele de pe card și codul de securitate pentru a anula acea tranzacție.

Este important să rețineți că instituțiile bancare nu vă vor solicita niciodată informații personale sau coduri de securitate prin telefon sau mesaje SMS! 

Verificați întotdeauna autenticitatea apelurilor sau mesajelor primite, în special atunci când sunt implicate sume mari de bani sau date sensibile.


Recomandări pentru a preveni efectuarea unor tranzacții frauduloase prin accesarea unor pagini de phishing:

Fiți foarte atenți la denumirea și mai ales adresa URL a paginii web pe care o accesați! De cele mai multe ori, paginile clonate au o denumire asemănătoare, dar nu identică cu cea originală. Fie lipsește o literă, fie apare o cratimă în plus, orice detaliu contează! 

Evitați să accesați link-urile din postările sponsorizate care oferă oportunităţi rapide de îmbogățire. 

Nu furnizați date personale, de autentificare ale conturilor sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană.

Dacă trebuie să primiți bani, IBAN-ul este cel ce trebuie comunicat.

Citiți cu atenție, înainte de a deschide, orice mesaj sau fișier care pare a fi transmis de la bancă.

Sesizați imediat instituția bancară dacă ați introdus, pe astfel de site-uri, date de card sau de autentificare la conturile de internet banking.

Dacă ați fost victima unei astfel de fapte, anunțați cea mai apropiată unitate de poliție!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu