Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 29 martie 2022

Romsilva atrage atenţia asupra riscului extinderii incendiilor provocate de arderea miriştilor

 
Un incendiu a distrus peste 50 de hectare pădure de răşinoase la Ocolul Silvic Buzău, în urma extinderii în fondul forestier a unui incendiu de vegetaţie, provocat de arderea unei mirişti. Pentru stingerea incendiului, sâmbătă şi duminică au intervenit sute de pompieri din mai multe judeţe, silvicultori de la două ocoale silvice din cadrul Direcţiei Silvice Buzău, numeroşi voluntari, precum şi aeronave ale Ministerului Apărării Naţionale, iar incendiul nu a fost încă stins.

În ultimele două zile, sâmbătă şi duminică, s-au produs alte 21 de incendii în fondul forestier de stat administrat de Romsilva, din care trei în păduri de răşinoase, acestea fiind distruse în totalitate.

Toate aceste incendii au fost provocate de extinderea incendiilor de mirişte, pe fondul secetei prelungite şi a intensificării vântului, în urma arderii vegetaţiei de către persoane care ignoră riscurile extinderii acestora.

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, după identificarea vinovaţilor, va întreprinde toate măsurile pentru recuperarea pagubelor produse de aceste incendii, precum şi costurile regenerării pădurilor afectate.

Facem un apel către cetăţeni să fie responsabili, să nu mai incendieze miriştile, să nu lase focul nesupravegheat, mai ales în zonele cu risc de producere a incendiilor şi în apropierea pădurilor. De asemenea, facem un apel către turişti să nu aprindă focul în pădure sau în apropierea lor şi să se asigure că sting focul, după ce îl folosesc în locurile special amenajate.

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a adoptat mai multe măsuri pentru prevenirea incendiilor de pădure, prin intensificarea acţiunilor de patrulare, instituirea serviciului de permanenţă, campanii de informare în rândul cetăţenilor, turiştilor şi a angajaţilor firmelor de exploatare, precum şi efectuarea de lucrări de întreţinere a liniilor izolatoare, colnicelor şi a şanţurilor de minim sanitar.

Precizăm că, de la începutul anului, în fondul forestier de stat administrat de Regia Naţională a Pădurilor, s-au înregistrat 281 de incendii care au afectat peste două mii de hectare fond forestier, faţă de 56 de incendii înregistrate în perioada similară a anului trecut, când au fost afectate mai puţin de trei sute de hectare fond forestier.

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naţionale, precum şi 12 herghelii de stat.

Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional.

BIROUL DE PRESĂ AL REGIEI NAŢIONALE A PĂDURILOR - ROMSILVA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu