Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 16 martie 2022

"EU ŞI COPILUL MEU", PROIECT DE FORMARE DE ABILITĂŢI EDUCATIVE PRIVIND PREVENIREA CONSUMULUI DE DROGURI, ADRESAT PĂRINŢILOR

 Agenţia Naţională Antidrog (ANA) continuă implementarea proiectului naţional de prevenire în familie "EU ŞI COPILUL MEU", prin intermediul căruia îşi propune să consolideze legăturile afective dintre membrii familiei (părinte-copil, părinte-părinte, copil-copil), dar şi dintre aceştia şi şcoală.

Proiectul are ca obiectiv prevenirea consumului de droguri, inclusiv tutun, alcool şi substanţe noi psihoactive, în rândul grupurilor vulnerabile, prin creşterea nivelului de sensibilizare şi responsabilizare a familiilor, în vederea oferirii de modele pozitive copiilor.

În cadrul proiectului "EU ŞI COPILUL MEU", părinţii participă la nouă activităţi interactive de informare, educare şi conştientizare cu privire la efectele consumului de droguri: "Să facem cunoştinţă", "Nevoile copilului meu", "Ce fel de părinte sunt?", "Cum comunicăm eficient cu copiii", "Cum controlăm conflictele din familie", "Cum stabilim reguli şi pedepse", "Cum supraveghem anturajul copilului", "Cum afectează familia consumul de tutun, alcool şi droguri" şi "Gala de absolvire".

Prin derularea acestor activităţi, Agenţia Naţională Antidrog urmăreşte dezvoltarea rolului proactiv al familiilor în viaţa copiilor, în vederea formării sau întăririi abilităţilor pentru creşterea influenţei factorilor de protecţie şi reducerea influenţei factorilor de risc în consumul de droguri.

Activităţile sunt realizate de reprezentanţii ANA sau de cadrele didactice formate special în acest sens. Din anul 2018 şi până în prezent, au participat în proiect 4359 părinţi şi 487 cadre didactice formate de către specialiştii ANA.

*** "Eu şi copilul meu" are la baza proiectul spaniol "Protego", implementat de către Agenţia Naţională Antidrog în anul 2007. Activităţile propuse sunt validate ştiinţific, iar modificările care apar faţă de proiectul iniţial se datorează adaptării la realităţile româneşti.

Părinţii sunt selecţionaţi, cu prioritate, conform următoarelor criterii:
- Părinţi ai copiilor din ciclul secundar (clasele V-VII), cu vârsta între 10 şi 14 ani;
- Părinţi care provin dintr-un mediu socio-economic defavorizat - grupuri vulnerabile (beneficiari ai ajutorului social, şomeri, fără venituri etc);
- Părinţi la risc (abilităţi educative şi de gestionare familială scăzute) sau cu copii la risc (probleme de adaptare şi randament şcolar scăzut, probleme precoce sau persistente de comportament, care nu necesită în mod special o intervenţie terapeutică);
- Familii cu conflicte sau în care există consum frecvent de tutun şi alcool;
- Nivelul de educaţie de minim, patru clase primare absolvite.

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu