Biblioteca Universităţii Politehnica Timişoara a sărbătorit marţi, 15 martie 2022, 101 ani de la prima atestare, printr-o expoziţie de postere care a redat evoluţia grafică a bibliotecii din ultimii 30 de ani şi a punctat cele mai importante momente din istoria sa. Cu aceeaşi ocazie, studenţii de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism a UPT au realizat instalaţia "Pagini de istorie în zbor", sub coordonarea cadrelor didactice: şl.dr.arh. Cristina Povian, şl.dr.arh. Andreea Anamaria Anghel, şl.dr.arh. Maja Baldea. Aniversarea a coincis şi cu reluarea tuturor serviciilor bibliotecii, pentru utilizatorii interni şi externi, după doi ani de restricţii.
În cadrul evenimentului, directoarea Bibliotecii, dr.ing. Agneta Lovasz, a rememorat principalele repere din istoria de 101 şi a mulţumit tuturor celor care şi-au adus aportul la ceea ce reprezintă azi BUPT - cea mai modernă bibliotecă universitară din ţară.
Încă din anul 1920, când prin Decret Regal s-a hotărât înfiinţarea Şcolii Politehnice la Timişoara, la articolul 38 se stipula că "Personalul administrativ al Şcoalei cuprinde în afară de director şi subdirector: un bibliotecar". Primul bibliotecar menţionat în Anuarele Şcolii a fost Eustaţiu Pandele. În 15 martie 1921, acesta înregistra prima carte intrată în patrimoniul bibliotecii: "Beton Arme. Abaques Pratiques pour l'Etablissement des Hourdis et des Poteaux", o lucrare în limba franceză, apărută la Paris în 1920.
După numai şase luni de la începerea primului an universitar timişoarean, se poate vorbi efectiv de constituirea colecţiei Bibliotecii, fondul iniţial de publicaţii fiind obţinut prin generozitatea celor dintâi dascăli.
Activitatea bibliotecii Şcolii Politehnice a fost începută în clădirea şcolii primare de pe strada Telbisz, unde a activat până în anul 1947, când colecţiile acesteia au fost mutate în sediul de pe strada Piatra Craiului. După doar un an de la înfiinţare, a urmat o perioadă de 16 ani în care, pe lângă bibliotecar, apare menţionat şi un custode de sală, ceea ce demonstrează creşterea numărului de publicaţii şi a numărului de cititori. Activitatea bibliotecii a continuat în toţi anii care s-au scurs, paralel cu activitatea "Şcolii", ea fiind cea care a asigurat suportul material al pregătirii studenţilor şi al activităţii de cercetare.
După 1989, Biblioteca Universităţii Politehnica Timişoara a devenit nu doar colecţionara valorilor culturii tehnice, ci şi cea care, prin ajutorul oferit de tehnica informaţională a acestui început de mileniu, diseminează informaţiile de ultima oră şi oferă posibilitatea regăsirii acestora prin metode moderne.
Din noiembrie 2014, Biblioteca UPT are un nou sediu, pe strada Vasile Pârvan nr.2B, o clădire ultramodernă apreciată ca fiind cea mai modernă bibliotecă universitară din ţară. Universitatea Politehnica Timişoara a marcat deschiderea oficială a Bibliotecii UPT printr-un eveniment simbolic de excepţie: un lanţ uman format din peste 1000 de studenţi. De la vechea bibliotecă până la noua bibliotecă, studenţii au transmis din mâna în mână ultimele 100 de cărţi, transferul simbolizând tradiţia şi continuitatea acestei universităţi de prestigiu. Evenimentul s-a desfăşurat în data de 12 noiembrie 2014, în cadrul Săptămânii Politehnicii, cu ocazia aniversării a 94 de ani de la semnarea Decretului Regal de înfiinţare a Şcolii Politehnice. Au fost mutate peste 700.000 de volume din vechea clădire în biblioteca nouă, iar transportul acestor cărţi a durat şase luni. Biblioteca aduce o serie de facilităţi printre care accesul direct la informaţie, prin consultarea, la raft, a colecţiilor, posibilitatea redactării documentelor în spaţiul IT, săli de lectură, sală de videoconferinţă, serviciu de autoîmprumut şi autorestituire, cu descărcare directă în program şi acces wi-fi în întreaga clădire.
Astăzi, Biblioteca Universităţii Politehnica Timişoara este mai mult decât un simplu spaţiu de lectură, este unul în care se desfăşoara o serie de evenimente, în special din domeniul cultural-artistic, dar nu numai. Aici au loc proiecţii de filme, seri muzicale, expoziţii de tot felul, festivităţi, acordari de premii, lansări de carte etc.
Dacă, în timpul anului, pragul Bibliotecii UPT e trecut zilnic de circa 1.000-1.500 persoane, în sesiuni se ajunge la peste 2.000 persoane pe zi. Pe lângă dotările ultramoderne (calculatoare, imprimante, scannere, săli de studiu grup, acces la internet WI-FI), Biblioteca asigură şi momente de relaxare necesare în perioadele de studiu intensiv (şezlonguri, canapele, sală pentru tenis de masă). În sesiuni, Biblioteca UPT îşi prelungeşte programul, fiind deschisă zilnic între orele 9-24. În plus, exista şi o sală de lectură cu 100 de locuri deschisă non-stop, un serviciu unicat la nivel naţional, care a fost folosită chiar şi în zilele de Crăciun şi Anul Nou.
Astăzi, Biblioteca UPT înseamnă circa 1.000.000 de volume, peste 10 km de documente la raft, 8400 mp pe 6 niveluri, peste 200 de bibliotecari angajaţi de-a lungul timpului, peste 25 de ani de acces liber la raft, peste 25 de ani de informatizare a activităţilor, 650 de locuri pentru lectură, 100 de locuri în sala de lectură cu program non-stop, peste 1000 de utilizatori, în medie, pe zi, peste 400.000 de accesări online în 2022, peste 200 de calculatoare, 4 multifuncţionale şi staţie de autoîmprumut şi autorestituire pentru utilizatori, sistem de securitate RFID pentru acces liber la raft, sistem integrat de bibliotecă Aleph, versiunea 522, peste 200 de evenimente organizate de-a lungul unui an.
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu