Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 5 octombrie 2021

Percheziţii la o grupare infracțională specializată în trafic de migranți

Polițiștii de frontieră specializaţi în combaterea migraţiei ilegale din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, împreună cu polițiști specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin sub coordonarea procurorilor DIICOT- Serviciul Teritorial Timişoara efectuează 19 percheziţii domiciliare în judeţul Timiş şi municipiul Bucureşti în vederea destructurării unei grupări infracţionale bănuite de trafic de migranţi.

Astfel, începând din luna iulie 2021 şi până la data de 30.09.2021 au fost identificaţi un număr de 24 de membri ai grupării infracţionale, dintre care doi cetăţeni iranieni, patru cetăţeni români şi 18 cetăţeni afgani, aceştia punând bazele grupului infracţional organizat cu scopul de a facilita trecerea ilegală a unor migranţi de origine afgană.

Grupurile de migranţi, formate în general din 4-16 persoane,erau preluate din zona de frontierei României cu Serbia, urcate în taximetre şi conduse pe raza municipiului Timişoara, unde fie erau cazate în apartamente închiriate, fie debarcate în apropierea unor centre comerciale din Timişoara pentru a se adăposti.

 Din investigaţiile preliminare efectuate, s-a stabilit că persoanele implicate, erau extrem de bine organizate, cu atribuţii precis delimitate.

Din cercetările efectuate a rezultat că migranțiicare reuşeau să achite preţul solicitat de organizatori, respectiv între 500-15000 de euro de persoană, pentru operaţiunile desfăşurate strict pe teritoriul judeţelor Timiş, Arad, şi Hunedoara, erau transportaţi de către cetăţeni români în maxim trei zile de la cazarea lor, într-una din parcările amplasate pe autostrada A1, în apropierea localităţilor Ilia, Chizătău, Şuştra, Giarmata, Şagu, Pecica şi centura ocolitoare Lugoj, unde organizatorii se ocupau de identificarea autotrenurilor nesigilate, pe care le deschideau pentru a verifica tipul de marfă şi destinaţia, stabilind astfel dacă respectivul autotren poate sau nu să fie încărcat cu migranţi.

          Activitatea infracţională a fost structurată pe trei paliere:

1.       Segmentul de finanţare era asigurat de către liderii grupării care aveau rolul de a încasa sumele de bani provenite de la organizatorii grupurilor de migranţi care acţionează pe filiera Turcia-Serbia, sume de bani care erau folosite pentru organizarea reţelei pe teritoriul României.   În acest sens, aceștia se deplasau de la Bucureşti la Timişoara, achitând cheltuielile ocazionate de traficul de migranţi, sumele datorate organizatorilor afgani (liderii de grup ai parcărilor) care efectuau activităţile de transfer şi introducere în tiruri. La rândul lor, organizatorii afgani ai parcărilor, achitau contravaloarea serviciilor de transport către șoferii de taxi.

2.       Segmentul de organizare a activităţilor infracţionale în parcări, era asigurat de patru cetăţeni afgani, pentru fiecare parcare, ce iniţial acţionau doar în parcarea alocată.

3.       Segmentul de transport intern ce era asigurat de către cetăţeni români, șoferi de taxi.

          Membrii grupului infracțional au derulat în mod continuu, începând din luna iulie 2021, activitatea de trafic de migranţi, până la acest moment, fiind identificate un număr de 53 de acte infracţionale.

Percheziţiile sunt în curs de desfăşurare, la audieri urmând a fi aduse, în baza mandatelor de aducere, un număr de 27 de persoane. Produsul infracţional total este estimat la valoarea de 500.000 de euro.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Departamentului de Procuratură Publică Traunstein-Germania, fiind delegaţi patru poliţişti să asiste la percheziţii şi audieri, D.C.C.O Bucureşti, I.T.P.F Oradea, B.O.S Timişoara, D.O.S Bucureşti, I.P.J Timiş, Gruparea Mobilă de Jandarmi Timişoara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu