Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 31 octombrie 2021

Care sunt simptomele Covid-19 și cele 3 faze ale sale dar și ce trebuie să știm despre ele?

În faza I, după o anumită perioadă de incubație în organismul nostru, urmează ceea ce se numește primul stadiu propriu-zis al acestei boli nemiloase.

Începe ,, lupta ” dintre mecanismele de apărare ale organismului nostru și acest virus.

 Simptomele din această primă fază sunt: 
-febră sau subfebrilități
- frisoane
- furnicături
- durere în gât
- durere de cap, de mușchi
-pot apărea chiar și dureri toracice
- pierderea gustului și a mirosului
- oboseala
-lipsa poftei de mâncare.

Important de precizat este faptul că aceste simptome diferă de la organism la organism! 

Acest conflict dintre virus și mecanismele de apărare ale organismului nostru  ajunge să producă anumite modificări inflamatorii în organism, care conduc la apariția primelor simptome enumerate mai sus. Acestea se pot produce pe o perioadă cuprinsă între 5-7 zile aproximativ de la apariția lor.

Începând cu faza a II a, virusul depășește  linia de apărare care se află la nivelul nasului și faringelui după care trece direct în sânge. 
Ca și simptome în această fază apar:
- febră mare prelungită, care poate depăși perioada de 7 zile
- tuse seacă
- dureri toracice
- oboseală accentuată
- dureri musculare intense 
- senzația lipsei de aer: aici saturația oxigenului poate scădea până la 90%.

Analizele de laborator  arată intensitatea sindromului inflamator și a modificărilor de coagulare, iar la radiologie apare gradul de afectare pulmonară, aici plămânii ajung să fie afectați până la 50%. 

Odată ce virusul trece în sânge și ajunge în alte organisme, mai exact și mai frecvent în plămâni, inimă, ficat, rinichi, pancreas, intestine chiar și în SISTEMUL NERVOS, declanșează afectarea tuturor acestor organe. 

Acest virus are o distrucție rapidă și severă asupra tuturor organelor. La nivelul plămânilor nu se vor mai putea efectua schimburile de gaze, iar oxigenul nu mai poate ajunge la diferitele celule din organe, afectând organul respectiv și ducând la moartea acestora.

În această fază se regăsesc ca și simptome:
- se înrăutățește starea generală de rău brusc
- saturația de oxigen a sângelui arterial scade sub 90%
- tusea se intensifică
- astenia este marcantă
- pacienții nu mai pot desfășura nicio activitate, prezentând uneori tulburări neurologice, stare de confuzie chiar și somnolență
- din punct de vedere biologic nu întârzie să apară tulburări de coagulare, creșterea lactatului care indică oxigenarea dar și creșterea citokinelor
- plămânii ajung să fie afectați peste 50% sau chiar mau mult.

Odată instalată insuficiența multiplă a organelor pot apărea complicații precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, hemoragii masive, tromboze sau multe alte complicații majore care duc la decesul pacientului. 

În concluzie, aveți grijă de viața  și de sănătatea voastră dar și a celor dragi pentru a nu ajunge și pentru a nu trece prin asemenea situații nefericite, pentru a nu pierde persoanele dragi nouă!

HAIDEȚI SĂ FIM RESPONSABILI! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu