Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 14 aprilie 2021

Dosare penale întocmite de polițiștii cărăseni

Condamnat pentru conducerea unui autovehicul fără a deține permis de conducere și cu număr fals de înmatriculare 

Ieri, 13 aprilie, polițiști de la Poliția Orașului Moldova Nouă au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Judecătoria Moldova Nouă, pe numele unui bărbat de 33 de ani din Moldova Veche, condamnat la 1 an și 3 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul neînmatriculat și cu număr fals de înmatriculare.

În cursul

anului 2019, bărbatul în cauză a fost depistat de polițiști, la ieșirea din localitatea Moldova Nouă, în timp ce conducea un autoturism care figura radiat din circulație, deși nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar numerele de înmatriculare montate pe autoturismul condus de acesta erau atribuite unei alte mașini.

Cel în cauză a fost depistat și condus la Penitenciarul Timișoara, unde a fost depus în vederea executării pedepsei.

 

Neluarea, de către proprietar, a măsurilor de prevenire a atacului canin constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea

 

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 55 din 2002, republicată, privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, stabilește obligaţiile deţinătorilor de câini şi condiţiile deţinerii acestora.

 

Potrivit Ordonanței, orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private intră în categoria câinilor agresivi, iar proprietarul sau deţinătorul temporar al acestuia are obligaţia de a-l supraveghea şi de a împiedica atacul canin.

În cazul câinilor fără stăpân şi al câinilor care circulă liberi fără însoţitor, în locuri publice, consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale sunt considerate proprietari ai acestora, potrivit legii.

 

Ieri, 13 aprilie, polițiști de la Secția 2 Poliție Rurală Caransebeș au fost sesizați despre faptul că o femeie de 69 de ani din Bolvașnița a fost atacată și mușcată de câinii unui vecin, în timp ce curăța un teren agricol pe raza comunei, fiind transportată la spital pentru acordarea de îngrijri medicale.

 

Câinii ar fi aparținut unui bărbat de 51 de ani din localitate, care i-ar fi lăsat nesupravegheați, să păzească turma de ovine aflată la pășunat în zonă.

 

Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „neluarea de către proprietarul câinelui sau deţinătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane” și continuă cercetările în vederea tragerii la răspundere penală a persoanei vinovate.

 

Pedeapsa prevăzută de lege pentru această infracțiune este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda, iar în cazul în care în urma atacului canin, victima suferă leziuni traumatice, îi este afectată grav sănătatea, îi este pusă în primejdie viața sau chiar decedează, pedepsele prevăzute de lege se majorează.

În ceea ce privește câinii cu potenţial agresiv, accesul acestora în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană majoră și cu capacitate deplină de exercițiu.

Sunt exceptați de la această obligație câinii care însoțesc proprietarul sau deţinătorul temporar, în momentul în care acesta conduce animale izolate, în turmă sau în cirezi, în acest caz proprietarul având obligația de a supraveghea câinele şi de a împiedica atacul canin asupra unei persoane.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu