Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 27 aprilie 2021

Măsuri în vederea bunei desfășurări a manifestărilor religioase organizate cu ocazia Sărbătorilor Pascale

 

Cu ocazia sărbătorilor prilejuite de Paștele ortodox, în vederea creșterii gradului de siguranță a cetățenilor și asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Semenic,, al județului Caraș-Severinau fost luate o serie de măsuri, atât pe linie de control și prevenție cât și pe linie operativă, prin asigurarea cu forțe și mijloace în teren.

Astfel, specialiștii din cadrul

Inspecție și Prevenire, începând din data de 22 aprilie, desfășoară o serie de controale de prevenire a situațiilor de urgență la lăcașurile de cult unde se preconizează a se înregistra o afluență mare de participanți, la construcțiile destinate cazării persoanelor în incinta mânăstirilor, la unități turistice aflate în apropierea acestora, precum și la obiective/operatori economici ce desfașoară activități economice în zonele turistice, urmărindu-se atât respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor căt și a celor pentru prevenirea răspândirii virusului SARS CoV-2.

De asemenea, au fost transmise către administrațiile publice locale măsurile minime de prevenire a incendiilor care trebuie respectate de cetățeni pe timpul sărbătorilor, în scopul afișării lor la punctele de informare preventivă constituite la nivelul unităților administrativ-teritoriale, precum și angrenarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență în acțiuni preventive și pentru asigurarea măsurilor aferente desfășurării în condiții de siguranță a activităților organizate la nivel local.

Totodată, în data de 02 mai, începând cu ora 22.30 și până la încheierea slujbelor din noaptea de Inviere vor fi luate, suplimentar, măsuri specifice de prevenire și intervenție operativă pentru stingerea incendiilor și de acordare a primului ajutor medical, cu mijloace și forțe în teren, din cadrul Detașamentelor de Pompieri Reșița și Caransebeș si a Secțiilor de Pompieri Oravița și Moldova Nouă, dispuse in 7 locații de pe raza județului Caraș-Severin, pentru a interveni, rapid si eficient, acolo unde va fi nevoie.

Pentru a ne putea bucura cu toții în liniște, de Sărbătoarea Invierii Domnului recomandăm cetățenilor să respecte câteva reguli simple, pentru a nu deveni victime ale incendiilor

Ø lumânările sau candelele aprinse să fie așezate într-un suport incombustibil ( de exemplu, pe o farfurie cu puțină apă și să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau altor textile);

Ø în nicio situație, nu lăsăți lumânările aprinse nesupravegheate;

Ø nu adormiți cu lumânările aprinse.

   Obiectivul prioritar al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Semenic,, al județului Caraș-Severin este și va ramâne permanent protejarea vietii și apărarea valorilor materiale și spirituale ale societății românești.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu