Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 20 aprilie 2021

Apel al Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin pentru vaccinare anti Covid-19

Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin face un apel la locuitorii județului pentru a nu amâna decizia de vaccinare împotriva Covid-19. În acest moment, 18,01 la sută din locuitorii eligibili ai Banatului Montan s-au vaccinat împotriva virusului care a provocat pandemia, autoritățile sanitare utilizând vaccinuri dezvoltate de

Pfizer, Moderna și AstraZeneca, toate aceste seruri fiind aprobate în Uniunea Europeană de autoritățile medicale. Ele nu au generat efecte adverse importante. Pe de altă parte, însă, vaccinarea continuă, ritmică, se constituie ca un scut proactiv împotriva pandemiei, eliminând treptat forța de împrăștiere a virusului și puterea sa de contagiozitate.

Vaccinarea nu împarte societatea în ”caste” , ci, în afară de salvarea sănătății și chiar vieții oamenilor, poate facilita activitățile în societate, începând cu libera circulație și până la a scuti de carantină sau alte măsuri restrictive pe cei vaccinați,inclusiv cu rapel. Vaccinați, fiind, ne putem vizita mai liniștiți părinții sau rudele, ne putem întâlni mai relaxați cu prietenii, deși nu trebuie să neglijăm celelalte măsuri de siguranță sugerate sau impuse de autorități.

De la debutul campaniei de vaccinare în Caraș-Severin și până în prezent, s-au primit în total 60.850 doze vaccin Covid-19: 50.530 doze Pfizer, 6.670 doze Moderna și 3.650 de doze AstraZeneca. Au fost administrate 58.087 doze de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2, din care 23.219 doze de rapel.

Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin a făcut eforturi, împreună cu Instituția Prefectului - județul Caraș-Severin, cu reprezentanții UAT-urilor din județ, pentru a deschide cât mai multe centre de vaccinare. În acest moment 17 asemenea centre funcționează în mai multe localități ale județului, vaccinând zilnic oamenii care doresc acest lucru. Vaccinarea cu serul de la AstraZeneca nu mai necesită liste de așteptare și nici programare inițială, doritorii putându-se deplasa direct la cele două centre din Reșița - Colegiul Economic al Banatului Montan și Școala Gimnazială ”Mihai Peia” - pentru a li se administra serul. Doar la centrul de la Liceul de Artă ”Sabin Păuța” din Reșița mai există în prezent o listă de așteptare. Toate celelalte centre din județ, atât cele care utilizează Pfizer, cât și cele cu Moderna vaccinează cu programare pe platforma națională dar au locuri disponibile și nu e cazul de listă de așteptare. Vă puteți, așadar, adresa cu încredere centrelor din Reșița, Caransebeș, Oravița, Moldova Nouă, Băile Herculane, Bozovici, Bocșa, Ezeriș (Soceni), Oțelu Roșu, Slatina Timiș și Anina.

Facem, așadar, pe această cale, un apel la cetățenii județului pentru a se vaccina anti Covid-19, spre a putea să ne îndreptăm treptat către o perioadă similară celei ante Covid-19, atunci când, cel puțin din acest punct de vedere aveam o viață normală.

Dorim să fim siguri că luăm cu toții în serios această amenințare la sănătatea și chiar la viața noastră iar dincolo de apeluri false și îndemnuri la nerespectarea legii, să continuăm să respectăm măsurile gândite de autorități și să ne vaccinăm. Vaccinurile sunt sigure și avizate de autoritățile medicale europene iar unele efecte adverse sunt cu mult mai minore decât o eventuală infecție cu Sars-CoV 2.

Haideți să nu irosim eforturile de până acum pentru limitarea și eliminarea pandemiei și să continuăm în acest ritm, pentru a putea vorbi de reîntoarcerea la o viață normală! Vă așteptăm la centrele de vaccinare din județ!

COMPARTIMENTUL DE COMUNICARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu