Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 23 aprilie 2021

,,Cu UPT, experimentezi și câștigi!” - un concurs lansat de Universitatea Politehnica Timișoara pentru a sărbători 10 ani de la inaugurarea Experimentarium TM

Pentru a sărbători împlinirea a 10 ani, în 21 aprilie 2021, de la inaugurarea oficială a Experimentarium TM, laboratorul interactiv de fizică din vecinătatea Hidrotehnicii (Splaiul Spiru Haret, Parcul Rozelor), Universitatea Politehnica Timișoara lansează concursul „Cu UPT, experimentezi și câștigi!”, adresat tuturor elevilor din România, prin intermediul căruia cei pasionați de științe pot câștiga un laptop, o tabletă sau un smartphone.

Competiția, care se desfășoară între

22 aprilie - 21 mai 2021, este deschisă elevilor de la orice instituție de învățământ preuniversitar din România și se desfășoară pe pagina de Facebook a Universității Politehnica Timișoara, unde elevii trebuie să denumească în mod corect, prin comentariu la postare, cel puțin trei dintre cele 10 experimente prezentate în imagini sau fenomenul fizic la care se referă acestea, să eticheteze în comentariu 3 colegi/prieteni/elevi, să distribuie public postarea concursului și să dea like paginii de Facebook a Universității Politehnica Timișoara.

În cazul în care vor exista mai mulți elevi care vor da răspunsurile corecte, desemnarea câștigătorilor premiilor se va realiza prin tragere la sorți. Concursul se va încheia vineri, 21 mai 2021, ora 12:00, când va avea loc și extragerea live a câștigătorilor.

Găzduit într-un spațiu generos, de peste 800 mp, pus la dispoziție de Universitatea Politehnica Timișoara, Experimentarium TM oferă tuturor celor interesați peste 350 de experimente variate, ce ilustrează principalele fenomene și legi ale fizicii, dar nu repetă experimente descrise în manualele școlare. Experimentele au capacitatea de a capta atenția și interesul vizitatorilor, indiferent de vârsta acestora, datorită modului interactiv în care sunt prezentate, surprizelor care apar pe alocuri, aparentei magii și contradicțiilor logice care le însoțesc.

Activitatea din centru promovează o cultură a experimentării și colaborării, stârnește curiozitatea, sporește înțelegerea și stimulează idei noi. Prin experimentare, participanții descoperă și conștientizează fenomene și legi fizice.

Cel mai nou proiect din cadrul Experimentarium TM este Experimentarium NON STOP. Dezvoltat pentru a le oferi vizitatorilor posibilitatea de a efectua experimente în afara programului de vizitare, fără a avea nevoie de asistență de specialitate, Experimentarium NON STOP oferă, pentru început, o serie de 9 experimente interactive de fizică. Cele 9 experimente din cadrul acestui proiect sunt poziționate în ferestrele clădirii ExperimentariumTm, Splaiul Spiru Haret nr 1A. Acestea pot fi văzute și acționate din afara clădirii, rând pe rând, singura ustensilă de care e nevoie pentru efectuarea acestor experimente fiind un laser pointer.

Dupӑ 9 ani de activitate interactivӑ, cu grupuri de vizitatori din mediul școlar și universitar, din ţarӑ și din majoritatea ţӑrilor europene, însumȃnd cca 40.000 de vizitatori, în ultimul an activitatea s-a desfӑșurat în grupuri reduse, cu respectarea condiţiilor de distanţare și în mediul on-line. Acum, respectȃnd cerinţele înӑsprite impuse, activitatea se desfășoarӑ exclusiv online, pe pagina de Facebook Experimentarium TM.

Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu