Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 11 septembrie 2020

Ședinţa Comitetului Judeţean pentru situaţii de Urgenţă

Ieri,  10 septembrie 2020, a avut loc şedinţa Comitetului Judeţean pentru situaţii de Urgenţă, cu următoarea ordine de zi:

1. Situaţia  epidemiologică la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale ale judeţului Caraş-Severin;

2. Analizarea propunerilor consiliilor de administraţie de la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţul Caraş-Severin, avizate de Inspectoratul Judeţean Şcolar şi de Direcţia de Sănătate Publică şi aprobarea scenariilor în care vor funcţiona unităţile de învăţământ la începerea anului şcolar 2020-2021, în contextul pandemiei generate de virusul SARS CoV-2;

3. Emiterea Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin privind aprobarea scenariilor de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ în parte pentru începerea anului şcolar 2020-2021, în contextul pandemiei generate de virusul SARS CoV-2;

4. Aprobarea Raportului de sinteză nr.  6 din data de 10.09.2020, privind apărarea împotriva inundaţiilor, accidentelor la construcţii hidrotehnice şi secetei hidrologice din judeţul Caraş-Severin, din perioada  18-19 august 2020, pagubele constate pe teritoriul a  5 UAT-uri, fiind de 1085,285 mii lei;

5. Diverse;

            Pe parcursul şedinţei, prefectul Cristian Gâfu a subliniat faptul că atât personalul DSP, cât şi cel al ISJ,  trebuie să păstreze o o legătură permanentă cu UAT-urile din judeţ  şi cu reprezentanţii tuturor unităţilor de învăţământ, pentru a putea identifica din timp orice  potenţial pericol.  De asemenea, prefectul a dispus controale permanente la unităţile de învăţământ, pentru a se monitoriza în permanenţă respectarea regulilor impuse de diferitele scenarii după care se va desfăşura activitatea didactică.

            Prefectul a dispus un control amănunţit în comuna Ticvaniu Mare, unde, din cauza unor lucrări de reabilitare întârziate, există probleme la unităţile de învăţământ. Autorităţile locale respective au promis ca problema va fi rezolvată  până la începerea  anului şcolar, iar  Instituţia Prefectului -  Caraş-Severin vrea să se asigure că vor fi întrunite toate condiţiile pentru ca  şcolarii să-şi poată urma activităţile specifice într-un mediu  propice. În aceeaşi situaţie se află şi şcoala din satul Fizeş, comuna Berzovia unde, la fel, autorităţile locale au promis că vor finaliza toate lucrările înaintea debutului noului an şcolar.

            Cristian Gâfu a ţinut să evidenţieze rolul cadrelor didactice atât în organizarea scenariilor de desfăşurare a cursurilor, cât şi în procesul de educare a elevilor, pe care acum profesorii trebuie să-i înveţe, pe lângă cursurile obişnuite, cum să se protejeze şi să se comporte în contextul impus de pandemie.

            Prefectul a sfătuit pe toţi cei  implicaţi să fie atenţi, să se protejeze şi să respecte cu stricteţe toate regulile de distanţare fizică, precum şi normele igienico-sanitare, pentru a preveni astfel apariţia focarelor de coronavirus în şcoli şi grădiniţe.

                                                                   

                                                                                                  BIROUL DE PRESĂ

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu