Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 12 septembrie 2020

Dare de mita

Un cetăţean turc a încercat să ofere 100 de euro mită unui polițist de frontieră de la P.T.F. Jimbolia

În urma unei sesizări formulate de poliţiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timișoara - Punctul de Trecere al Frontierei Jimbolia, sub

coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, a fost prins un cetățean turc, în timp ce încerca să ofere suma de 100 de euro poliţiştilor de frontieră pentru a nu fi luate măsurile legale împotriva fratelui său. Acesta încercase să intre ilegal în Româniape jos, din Serbia, pe pista destinată automarfarelor.

 

În data de 10.09.2020, în jurul orei 11.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Jimbolia, poliţiştii de frontieră care îşi desfăşurau activitatea la controlul documentelor au observat o persoană care se deplasa pe jos, dinspre Serbia spre România, pe pista destinată automarfarelor, cu scopul de a se sustrage controlului de frontieră. S-a procedat la oprirea persoanei în cauză şi s-a constatat că este un cetăţean turc, în vârstă de 18 ani, şi nu poseda o viză sau un permis de şedere care să îi permită intrarea în ţara noastră.

În acelaşi timp, pe sensul de intrare în România, s-a prezentat un cetăţean turc, care avea acelaşi nume de familie cu tânărul depistat anterior, Y.M., în vârstă de 25 de ani. Acesta se afla la volanul unui autoturism înmatriculat în Germania şi era însoţit de un cetăţean român.

Cu ocazia înmânării documentelor de călătorie ale celor doi, șoferul turc a introdus între filele unuia dintre acte suma de 100 de euro. Întrebat despre existența sumei de bani, cetățeanul turc a declarat că i-a uitat în pașaport. Polițistul de frontieră i-a adus la cunoștință persoanei faptul că oferirea unei sume de bani constituie infracțiune şi a refuzat-o categoric, iar împreună cu procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș s-a procedat la constatarea infracţiunii. Cu ocazia intervievării, în prezența unui translator de limba turcă, a rezultat faptul că banii erau destinați polițiștilor de frontieră pentru a i se permite intrarea în țară tânărului reţinut anterior pe pista de automarfare, întrucât acesta nu poseda viză.

          La cercetări, a mai reieşit faptul că cetăţenii turci sunt fraţi, iar tânărul care a încercat să intre ilegal în România pe jos, dorea să ajungă în Germania cu ajutorul fratelui său, deoarece  nu poseda o viză sau un permis de şedere care să îi permită sa călătoreascăîn condiţii legale. Totodată, cu toţii au declarat că au călătorit împreună din Belgrad până în apropiere de frontieră, unde, anterior controlului, cetăţeanul turc fără documente a coborât, continuându-și deplasarea pe jos, printre camioane.

                  

         Faţă de cei doi turci s-a luat măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României, iar procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș a dispus continuarea cercetărilor cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, tentativă trafic de migranţi și trecere frauduloasă a frontierei de stat, urmând ca la finalizare să fie luate măsurile legale care se impun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu