Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 3 iunie 2020

Finala concursului EcoSmarTim, de Ziua Mondială a Mediului


Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara organizează, în data de 5 iunie 2020, începând cu ora 9:00, Concursul Naţional de Idei şi Proiecte în domeniul Protecției Mediului: „Educaţia ecologică salvează mediul - EcoSmarTim”. Etapa finală a celei de-a IV-a ediții a competiției a fost programată chiar de Ziua Mondială a Mediului și se va desfășura
online.
Chiar și în contextul actual complicat, generat de pandemia de coronavirus, organizatorii concursului - cadrele didactice din Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului și studenți reprezentanți ai Ligii Studenților Chimiști din Timișoara - doresc să fie alături de profesorii de liceu din specialitățile conexe tematicii Concursului EcoSmarTim și elevii acestora cu preocupări în domeniul protecției mediului, creativi, cu abilitați practice şi cunoștințe solide în subiectele propuse.
Concursul reunește, sub apelul „Educaţia ecologică salvează mediul", elevi, studenți și cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar într-o ediție inedită, desfășurată online, într-o perioadă de schimbări interne și internaționale istorice la nivel educațional, social și economic dar, în același timp, într-o zi de sărbătoare internațională a mediului înconjurător, o zi de sensibilizare a populației și factorilor de decizie cu privire la problemele legate de poluare.
Principalele subiecte propuse pentru proiectele participante la concursul EcoSmarTim: 
  1. Grija pentru mediul înconjurator dincolo de pandemia COVID-19;
  2. Tehnologii nepoluante;
  3. Managementul, procesarea şi valorificarea deşeurilor;
  4. Tratarea si epurarea apei;
  5. Purificarea gazelor şi eliminarea mirosurilor;
  6. Monitorizarea parametrilor de mediu, sisteme/senzori de mǎsurare a poluanţilor;
  7. Producerea, stocarea şi utilizarea hidrogenului;
  8. Surse electrochimice moderne (pile de combustie, acumulatori, baterii);
  9. Coroziune/protectie anticorozivă;
  10. Utilizarea energiei solare;
  11. „Chimia verde”;
  12. Reducerea consumurilor de apǎ, energie şi materii prime;
  13. Conservarea biodiversitǎţii;
  14. Bioenergie: biogaz, biodiesel, bioetanol, biomasǎ;
  15. Biotehnologii.
            În cadrul concursului EcoSmarTim s-au înscris echipe constituite din maxim 2 elevi (clasele IX – XII) coordonaţi de un profesor (de chimie, ecologie, biologie, fizică sau care predă discipline tehnice și tehnologice în licee și colegii de profil tehnic). Pentru etapa finală a competiției s-au calificat 16 echipe din județele Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Timiș și Vâlcea.
        Câștigătorilor le vor fi acordate premii, diplome și mențiuni. De asemenea, tuturor participanților la concurs, elevi și profesori coordonatori, li se vor trimite diplome de participare. Elevii care vor obţine la Concursul național de idei și proiecte în domeniul protecției mediului – „EDUCAȚIA ECOLOGICĂ SALVEAZĂ MEDIUL – EcoSmarTim” locurile I, II și III vor fi admişi fără concurs de admitere pe locurile fără taxă la Facultatea de Chimie Industrialǎ şi Ingineria Mediului – domeniul Ingineria Mediului din cadrul Universității Politehnica Timişoara.
 Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu