Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 18 iunie 2020

Comunicat de presă - PLUS Caraș-Severin


În vederea eliminării  privilegiilor construite de politicieni pentru ei înșiși, USR a fost
o vreme singurul partid, în Parlament, care a îndrăznit să ceară revizuirea pensiilor speciale. Ulterior, acest demers a devenit unul dintre obiectivele-cheie ale Alianței USR PLUS.

Odată cu  apropierea alegerilor, iată că partidele care au creat și întreținut ani în șir uriașa inechitate a pensiilor speciale se învârt din nou în jurul cozii pretinzând că dau soluții. Doar că ei știu foarte bine că soluțiile sunt șchioape și, cel mai probabil neconstituționale. Ele sunt incomplete față de propunerile noastre sau ale colegilor de Alianță, chiar dacă acum, parțial, e o reușită temporară de etapă pentru că votul de ieri a dovedit că subiectul nu mai poate fi ținut sub preș.

Regimul pensiilor speciale trebuie într-adevăr reformat din temelii, dar nu cu heirupuri de fațadă, ci cu soluții structurale.

Noi, la PLUS, considerăm că este nevoie în acest domeniu de o reformă radicală axată pe 4 piloni principali:
1.       Limitarea drastică a categoriilor de salariați care pot primi pensii speciale – criteriile expuse mai sus trebuie detaliate și aplicate strict. În acest fel s-ar limita aria de cuprindere a pensiilor speciale.
2.       Revizuirea modului de re-actualizare a pensiilor speciale – renunțarea la reactualizarea lor la nivelul salariilor în plată pentru cele 3 categorii și reactualizare numai cu rata inflației și numai dacă depășește un anumit prag. Nu sunt rare exemplele în care pensia din prima zi de pensionare s-a mărit chiar și cu peste 50% în următorul deceniu, și continuă să se mărească la fiecare mărire a celor care sunt azi salariați.
3.       Eliminarea avantajelor duble: pensii speciale și vârste reduse de pensionare. S-a ajuns în unele cazuri la vârste ridicole de pensionare: 40-45 de ani. Indiferent de domeniu, vârsta minimă de pensionare ar trebui să fie minim 50-55 de ani. O mențiune specială pentru magistrați: vârsta acestora de pensionare ar trebui să fie între 65-70 de ani – aceasta este situația curentă în foarte multe state cu sisteme de justiție consolidate, performante și independente.
4.       Condiții mult mai drastice și penalizatoare în situațiile de pensionare anticipată.
5.       Pierderea mult mai facilă a pensiei speciale din motive de nerespectare a eticii profesionale. Acest tip de pensie ar trebui strâns legat de comportamentul profesional și etic al beneficiarilor. Aici situația este deosebit de sensibilă în cazul magistraților și polițiștilor – așa cum este peste tot în lume, amenințarea pierderii pensiei speciale ar trebui să fie un ”stimulent” foarte puternic și eficace pentru un comportament etic și profesional impecabil. Standardele etice și deontologice ar trebui să fie mult mai stricte, verificarea lor mult mai eficace, iar sancțiunile de pierdere a pensiei speciale mult, mult mai numeroase.

Pensiile speciale sunt o parte importantă din sistemul de pensii, dar e necesară o reformă generală care să asigure un trai decent și posibilitatea unei vieți împlinite pentru toți pensionarii. Măsurile aplicate trebuie să rezolve și nu să creeze inechități mai mari.


                                                                                                 
                                                                                Daniel Toma,
                                                                                  Președinte PLUS Caraș-Severin
                                                                                                              

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu