Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 20 iunie 2020

Activități dedicate zilei mondiale a refugiatului în centrele inspectoratului general pentru imigrări


 Polițiștii de imigrări, cu sprijinul organizațiilor neguvernamentale, au organizat, în această săptămână, la nivelul centrelor regionale de proceduri și cazare a solicitanţilor de azil, sesiuni informative, activități recreative, minicompetiții sportive și alte activități, pentru a marca Ziua Mondială a Refugiatului, prin care promovează cunoaşterea şi respectarea diversităţii culturale, etnice, lingvistice, sociale şi a valorilor democratice.

Din anul 1991 și până în prezent, peste
38.000 de persoane au solicitat azil în România, 8000 dintre acestea au obținut o formă de protecție internațională. De asemenea, în evidențele instituției sunt înregistrate peste 3600 de persoane beneficiare a unei forme de protecție care au un drept de ședere pe teritoriul țării noastre. Cei mai mulți sunt din Siria, Irak și Afganistan.

An de an, la 20 iunie, Ziua Mondială a Refugiatului celebrează curajul şi rezistenţa a milioane de persoane, forţate să-şi abandoneze casele din cauza conflictelor şi abuzurilor asupra drepturilor omului. Unii dintre aceștia, femei, bărbaţi, copii, mame şi taţi, ajung și în țara noastră în căutare unui  loc care să le ofere protecție și în care să-și reclădească o nouă viața.
Marcarea acestei zile reprezintă, totodată, un moment de reflecție asupra provocărilor și eforturilor derulate de toți actorii implicați în vederea identificării unor soluții durabile la problemele refugiaților. Chiar și în această perioadă dificilă prin care trece omenirea, ca urmare a pandemiei de coronavirus, accesul și derularea procedurii de azil nu au fost suspendate, iar intrarea pe teritoriul țării noastre a persoanelor în căutare de protecție internațională a fost permisă.

Anul acesta, pentru a marca Ziua Mondială a Refugiatului, în România, Inspectoratul General pentru Imigrări organizează, pentru comunitatea de refugiați din centrele aflate în administrare, o serie de activităţi menite să promoveze cunoaşterea şi respectarea diversităţii culturale, etnice, lingvistice, sociale, precum şi a valorilor democratice.

Astfel, la nivelul centrelor regionale de proceduri și cazare a solicitanţilor de azil, în această săptămână, sunt organizate sesiuni informative privind semnificația zilei de 20 iunie, activități recreative, minicompetiţii sportive, proiecții de film și muzică tradițională, toate acestea cu respectarea măsurilor de protecție și sănătate publică.

De asemenea, refugiații din centrul Rădăuți vor vizita Grădina Zoologică din localitate și se vor întâlni la un picnic intercultural, iar la Giurgiu vor fi împărtășite povești de viață ale refugiaților și suportul acordat care i-a ajutat să reînceapă o nouă viață. Nu va lipsi nici tortul aniversar, o tradiție  a ofițerilor de integrare pentru refugiații cazați la centrul Maramureș.

La Galați, organizați în echipe pe țări de origine și reprezentați de steagul național, pe care singuri l-au confecționat în atelierul de creație, străinii se vor întrece într-o compeție gastronomică de pregătit și ornat a tortului aniversal, cel mai aspectuos fiind premiat. Cei mai mici vor desena pe astfaltul din curtea centrului și vor înălța baloane colorate pe care își vor scrie dorințele.

La centrul Timișoara, sunt organizate activități recreative și jocuri de rol în scopul susținerii și promovării cauzei refugiaților.

Inspectoratul General pentru Imigrări, alături de organizațiile internaționale și neguvernamentale, desfășoară în permanență acțiuni relevante care vizează implementarea politicilor în domeniul azilului și integrării cetățenilor străini, pe de-o parte, iar, pe de altă parte, pentru înlăturarea stereotipurilor, a sentimentului general de temere și respingere a acestor cetățeni în rândul populației

Aderând în anul 1991 la Convenţia ONU privind statutul refugiaţilor, România și-a asumat obligaţia de a proteja persoanele care au decis să caute protecție internațională în ţara noastră.

Pe parcursul anilor a fost adoptat cadrul legal în conformitate cu standardele internaționale și cele europene în domeniul protecției drepturilor omului, au fost elaborate proceduri de lucru necesare și permanent s-a urmărit dezvoltarea cadrului instituțional și preluarea celor mai bune practici în acest domeniu.  De asemenea, România și-a manifestat solidaritatea cu eforturile europene de gestionare a migrației prin participarea activă la procesul de relocare a migranților din state europene și terțe.

Conform datelor statistice, din anul 1991 și până în prezent, peste 38.000 de persoane au solicitat azil în România, 8000 dintre acestea au obținut o formă de protecție internațională. La mijlocul lunii iunie 2020, în evidențele instituției erau înregistrate peste 3600 de persoane beneficiare a unei forme de protecție care aveau un drept de ședere pe teritoriul României. Cei mai mulți sunt din Siria, Irak și Afganistan.

***

Începând cu 4 decembrie 2000, prin Rezoluţia 55/76, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a decis să onoreze destinele a milioane de oameni care, forţaţi de conflicte violente sau diverse forme de persecuţie, îşi părăsesc locul natal pentru a urma drumul refugiului.

În complexitatea fenomenului migraţiei există o distincţie clară între migrant şi refugiat. Migrantul alege să plece din ţara de origine, temporar sau definitiv, din motive de ordin economic, familial, social sau cultural, iar refugiatul este forţat să-şi părăsească ţara natală, de cele mai multe ori, din cauza unor stări conflictuale. De altfel, în cazul refugiaţilor, statele au obligaţia să le ofere protecţie împotriva returnării în ţara de origine, acces efectiv şi neîngrădit la procedura de azil, precum şi o serie de forme de asistenţă (materială, medicală, socială).

Garantarea acestor drepturi derivă din Convenţia de la Geneva din 1951 şi Protocolul de la New York din 1967, instrumente internaţionale pe care România le-a ratificat în anul 1991. După această dată, ţara noastră a început construirea treptată a unui sistem naţional de azil, în concordanţă cu obligaţiile asumate la nivelul comunităţii internaţionale și, totodată, ne-am exprimat solidaritatea față de statele care se confruntă cu aflux de migranți, contribuind la eforturile internaționale de relocare a acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu