Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 27 iunie 2020

Serviciile publice comunitare în sprijinul cetăţenilor care solicită eliberarea sau preschimbarea documentelor de identitate

 Serviciile publice comunitare funcţionează la capacitate maximă în sprijinul cetăţenilor care solicită eliberarea sau preschimbarea documentelor de identitate şi de călătorie ori permiselor de conducere

Cetăţenii români pot apela la serviciile acestora pentru preschimbarea documentelor (paşapoarte simple electronice/ temporare, cărţi de identitate, permise de conducere), care au expirat pe timpul stării de alertă instituite la nivelul României şi care le sunt necesare pentru deplasarea în afara ţării.

Pentru a răspunde tuturor solicitărilor, activitatea structurilor amintite nu

a fost întreruptă, ci se desfăşoară în baza unui program adaptat contextului actual şi cu respectarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Totodată, menţionăm faptul că prevederile Legii nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, conform cărora valabilitatea documentelor eliberate de instituţiile şi autorităţile publice, precum şi de entităţile private autorizate conform legii, se menţine pe toată perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări, sunt aplicabile, în lipsa unor acorduri bilaterale cu alte state, doar pe teritoriul României.

Astfel, pentru a preveni anumite situaţii neplăcute, MAI încurajează cetăţenii români să iniţieze, din timp, demersurile necesare pentru a preschimba paşapoartele simple electronice/temporare, cărţile de identitate şi permisele de conducere şi să se adreseze serviciilor publice comunitare competente sau misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României.

DOCUMENTE DE CĂLĂTORIE

În ceea ce priveşte activitatea de paşapoarte, cererile se depun, în ţară, preponderent în baza unei programări on-line pe platforma www.epasapoarte.ro, la oricare serviciu public comunitar de paşapoarte, indiferent de judeţul de domiciliu al solicitantului, în cadrul programului de lucru cu publicul afişat, atât pe site-ul instituţiei www.pasapoarte.mai.gov.ro, la secţiunea "Servicii Publice Comunitare de Paşapoarte", cât şi pe site-urile instituţiilor prefectului.

Accesul solicitanţilor şi, după caz, al reprezentanţilor legali în locaţiile serviciilor publice comunitare de paşapoarte în vederea depunerii cererilor de eliberare a paşapoartelor simple, respectiv pentru ridicarea documentelor de călătorie, este permis cu respectarea măsurilor de protecţie igienico-sanitară, fiind, astfel, obligatorie purtarea măştii de protecţie şi respectarea marcajelor instituite pentru asigurarea distanţării fizice.

Persoanele programate trebuie să respecte ora de programare şi să evite aşteptarea suplimentară în spaţiile destinate publicului.

De asemenea, recomandăm cetăţenilor să opteze pentru expedierea paşaportului simplu electronic prin servicii de curierat (cheltuieli de expediţie 8 lei + TVA) la adresa de domiciliu/reşedinţă din ţară a titularului ori a persoanei care a formulat cererea. Paşaportul simplu temporar, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, nu poate fi livrat prin serviciul de curierat.

În cazul minorilor în vârstă de până la 14 ani, părintele sau reprezentantul legal depune cererea pentru eliberarea unui astfel de document, inclusiv în absenţa minorilor, prin prezentarea a două fotografii color identice care reprezintă fizionomia actuală a titularului, având dimensiunile 3,5Ă-4,5 cm.

Alte date suplimentare, în funcţie de interesul personal, pot fi consultate atât pe site-ul direcţiei www.pasapoarte.mai.gov.ro, cât şi pe site-urile instituţiilor prefectului.

PRESCHIMBAREA ACTULUI DE IDENTITATE

Totodată, pentru preschimbarea actului de identitate, cetăţenii români se vor adresa serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor, de la locul de domiciliu. În scopul informării cu privire la programul de lucru sau sistemul de programare, invităm cetăţenii interesaţi să verifice site-ul primăriei de domiciliu/reşedinţă la nivelul căreia funcţionează serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor.

PRESCHIMBAREA PERMISELOR DE CONDUCERE

Cererile de preschimbare a permiselor de conducere româneşti se depun, de regulă, în baza unei programări online efectuată pe site-ul oficial al instituţiei www.drpciv.ro. Cererea poate fi depusă la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, indiferent de domiciliul titularului sau emitentul permisului de conducere. Accesul în incinta sediului serviciilor publice comunitare este permis doar titularilor, după caz persoanelor mandatate, în baza actului de identitate - original, cu cel mult 10 minute înainte de ora programată. Pentru evitarea aglomerării spaţiilor destinate cetăţenilor solicităm respectarea orelor de programare.

Documentele se livrează prin poştă, la adresa indicată de titular în termen de 5-15 zile calendaristice, iar pentru această perioadă se eliberează dovada înlocuitoare a permisului de conducere.

De asemenea, de la începutul anului şi până în prezent, activitatea serviciilor publice comunitare în ţară s-a desfăşurat fără impedimente şi cu adaptarea modului de lucru la actualele cerinţe impuse de situaţia epidemiologică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu