Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 7 septembrie 2017

Festivalul Comunităților Etnice din Banat, ediția a XVI-a,15 septembrie 2017, Bocșa

Banatul, ca și provincie istorică, a fost mereu un exemplu de conviețuire pașnică, de înțelegere, toleranță și ajutor reciproc, a tuturor etniilor care conviețuiesc aici. Putem chiar afirma că suntem un exemplu de urmat pentru alte provincii din țară, dar și din străinătate.

         Nu întâmplător și manifestările cultural-artistice sunt ample, complexe și cuprind diferite etnii, active din punct de vedere cultural.

Festivalul Comunităților Etnice din Banat, ediția a XVI-a, reușește și anul acesta să unească germanii, sârbii, ucrainienii, rromii, croații, cehii, cu majoritarii, românii, întru-un regal folcloric dar și meșteșugăresc sau gastronomic. Manifestarea, organizată de către Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Caraș-Severin, cu sprijinul Primăriei orașului Bocșa, a Consiliului Local Bocșa, a Casei Orășenești de Cultură din Bocșa și a Direcției Agricole Caraș-Severin va avea loc în data de 15 septembrie 2017.Programul va debuta la ora 15,30 cu parada portului popular pe traseul Piața Agroalimentară Bocșa Montană – Casa Orășenească de Cultură, urmată mai apoi, de la orele 16,00, de un program artistic susținut de formațiile participante (în număr de 12, care se regăsesc în programul atașat acestui comunicat de presă).
         Pe lângă muzica și dansurile populare specifice fiecărei etnii participante, organizatorii aun pregătit demonstrații gastonomice, expoziții de artizanat, dar și un târg al meșterilor și producătorilor locali din județul Caraș-Severin.
         Vă așteptăm cu drag pe platoul amenajat în spatele Casei Orășenești de Cultură din Bocșa (str. 1 Decembrie 1918, nr.43) să ne bucurăm împreună de muzică, joc, produse și mâncăruri tradiționale, dar mai ales de voie bună, așa cum ne stă nouă bănățenilor.


FESTIVALUL COMUNITĂȚILOR  ETNICE DIN BANAT
EDITIA XVI-A
15 septembrie 2017
Bocșa

PROGRAM:
Orele 15.oo:
-          sosirea formațiilor participante la Casa Orășenească de Cultură-Bocșa
Ora15.30:- parada formațiilor pe traseul Piata Agroalimentară (Bocșa Montană)- Casa Orașenească de Cultură- Bocșa

Ora 16.oo- DESCHIDEREA FESTIVALULUI
Ora 16.15– Spectacol susținut de formațiile artistice:

1.      Formația de cântece și dansuri croate”KARAȘEVSKA ZORA” –Uniunea Croaților din Caraș-Severin;
2.      Formația de dansuri uncrainiene”BARVINOK”- Casa Culturală Cornuțel Banat;
3.      Formația de dansuri țigănești ” ROMALES”- Casa Culturală ”Ion Stoia Udrea”- Greoni;
4.      Ansamblul croat ”KUD CLOCOTICI”- Casa Culturală Clocotici;
5.      Formația de dansuri germane ”ENZIAN”- Forumul Democrat German- Reșița;
6.      Ansamblul de dansuri sârbești”SOKO” – Primăria Socol,
7.      Formația de dansuricehe ”FLUTURAȘII”- Școala Gimnazială Berzasca;
8.      Corul  ”GLASUL UCRAINIENILOR”  al Uniunii Ucrainienilor din Caraș-Severin;
9.      Formația de cântece și dansuri sârbești ”ÎNFRĂȚIREA”- Casa Culturală Moldova Veche;
10.  Orchestra ”VIRTUOZII SEMENICULUI”- a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin;
-          Solist vocal: Ramona Vița,
11.  Ansamblul ”BOCȘANA”- Casa Orășenească de Cultură- Bocșa;
12.  Formația ”FRAȚII MILOȘ”,
-          Soliști vocali: Lorena Pela și Milena Țaran ,
-          Minirecital armonică sârbească: Mario Miloș- laureat al Festivalului ”Prima armonică a Serbiei” 2017.




                                                                                                

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu