Prezintă: Instituţia Prefectului, în baza informărilor comunicate de către localităţile urbane.
În municipiul Reşiţa serviciul de salubrizare este prestat de către S.C. Brantner Servicii Ecologice S.A. – punct de lucru Reşiţa, în baza contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubritate în municipiul Reşiţa, nr. .161/21.04.2011 şi de către S.C. Supercom S.A. – punct de lucru Reşiţa, în baza Contractului de delegare a gestiunii activităţilor de măturat, spălat, stropire, întreţinere a căilor publice şi de salubrizare a parcurilor şi a zonelor verzi amenajate în municipiul Reşiţa, nr. 23.776/17.12.2013.
Activitatea de precolectare, colectare şi transport a deşeurilor
Obiectul Contractului de delegare a gestiunii îl constituie delegarea gestiunii serviciului de salubritate, precum şi a bunurilor proprietate publică aferente serviciului de salubritate, după cum urmează:
a) Organizarea colectării selective a deşeurilor;
b) Precolectarea, colectarea şi transportul deşeurilor municipale colectate selectiv, inclusiv a deşeurilor toxice periculoase din deşeurile menajere cu excepţia celor cu regim special, de la populaţie, agenţii economici, neasimilabile celor menajere (mobilier, etc.);
c) Colectarea, transportul depozitarea şi valorificarea deşeurilor voluminoase provenite de la populaţie, instituţii publice şi agenţii economici, neasimilabile cu cele menajere (mobilier, etc.);
d) Colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor rezultate din activitatea de construcţii şi demolări;
e) Selectare/sortare/valorificare/compactare şi balotare a deşeurilor materialelor reciclabile;
f) Transport deşeuri reziduale la deponeuri autorizate ecologice.
Operatorului de salubritate S.C. Bratner Servicii Ecologice SA – Punct de lucru Reşiţa îi revine obligaţia de a presta serviciul de salubritate la toţi utilizatorii de pe raza municipiului, să colecteze întreaga cantitate de deşeuri şi să lase în stare de curăţenie spaţiul destinat depozitării recipientelor de precolectare precum şi zona, pe o rază de 3 m , aferentă platformelor gospodăreşti.
Activitatea de colectare a deşeurilor menajere se desfăşoară în municipiul Reşiţa şi cartierele aparţinătoare: Ţerova, Moniom, Cîlnic, Secu, Cuptoare şi Doman.
Recipientele utilizate pentru colectarea deşeurilor menajere sunt de următoarele tipuri:
- containere de 4 mc şi 6 mc – 160 bucăţi amplasate pe 84 platforme;
- eurocontainere de 1,1 mc – 540 buc amplasate pe 133 platforme;
- pubele de plastic de 120 – 140 l – 720 buc puse la dispoziţie de către operatorul de salubritate pentru cetăţenii care locuiesc la case. În prezent sunt 261 puncte de precolectare, din care 77 sunt dotate cu 143 containere tip clopot pentru colectarea selectiva a deşeurilor (plastic şi hârtie/caton), urmând ca numărul acestora să crească şi se va diversifica gama deşeurilor colectate selectiv.
Ridicarea deşeurilor menajere în municipiul Reşiţa se face pe baza graficelor lunare de lucru aprobate de conducerea operatorului de salubritate.
Pentru transportul deşeurilor menajere operatorul dispune de următoarele utilaje şi mijloace de transport: 11 autocompactoare, 2 portcompactoare, 1 ARO cu benă şi o camionetă pentru colectarea deşeurilor de mobilier.
Ridicarea deşeurilor menajere de la cetăţenii care locuiesc la case se face săptămânal, din faţa casei.
În prezent se află în derulare realizarea unui studiu de fezabilitate pentru amenajarea platformelor de precolectare a gunoiului menajer din municipiu Reşiţa, studiu prin care se doreşte identificarea unor soluţii privind reamenajarea platformelor.
Au fost efectuate zilnic verificări ale platformelor de precolectare, controale pentru identificarea depozitelor necontrolate de deşeuri, luându-se măsuri pentru eliminarea acestora.
Colectarea selectivă a deşeurilor
Au fost organizate campanii lunare de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electrocasnice (DEEE), în asociere cu Asociaţia Română de Reciclare RoRec, cantitatea colectată fiind de aproximativ 27.466 kg .
Cantitatea de deşeuri colectată şi valorificată a fost de 465.770 kg PET şi 401.880 kg hârtie şi carton.
Activităţile de măturat, spălat, stropire, întreţinere a căilor publice şi de salubrizare a parcurilor şi a zonelor verzi amenajate în municipiul Reşiţa
Activităţile de măturat, spălat, stropire, întreţinere a căilor publice şi de salubrizare a parcurilor şi a zonelor verzi amenajate în municipiul Reşiţa sunt prestate de către S.C. Supercom S.A. – punct de lucru Reşiţa în baza Contractului de delegare a gestiunii nr. 23776/17.12.2013.
Aceste activităţi presupun: măturatul, spălatul, stropitul carosabilului; întreţinerea curăţeniei; răzuitul rigolelor; salubrizarea parcurilor şi a zonelor verzi.
Pe parcursul anului 2015 a fost monitorizată activitatea prestată de către S.C. Supercom S.A. – punct de lucru Reşiţa, prin efectuarea de verificări zilnice.
Dezinsecţie – Deratizare
Conform contractului de delegare de gestiune a activităţilor de dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare şi tratamente fitosanitare nr. 10474/29.05.2008, încheiat între municipiul Reşiţa şi S.C. Deraton S.R.L. Timişoara, s-au executat operaţiuni (tratamente) de combatere a căpuşelor în parcurile din municipiu şi în locurile de joacă pentru copii.
Deratizarea şi dezinsecţia în unităţile şcolare s-a efectuat în perioada de primăvară (luna aprilie) şi toamnă (luna septembrie) în timpul vacanţelor şcolare, în condiţii normale şi pe baza unui grafic dinainte stabilit împreună cu conducerea fiecărei unităţi de învăţământ în parte.
Au mai fost efectuate lucrări de dezinsecţie la Complexul Municipal de Sport şi Sănătate (Bazinul Olimpic) şi lucrări de deratizare la Centrul de zi Maria, Centrul de zi ABC şi Centrul de zi pentru persoane vârstnice.
Diverse acţiuni de salubrizare şi curăţenie în municipiul Reşiţa
Pe parcursul anului 2015, Primăria municipiului Reşiţa a organizat şi diverse acţiuni tematice cu scopul de a implica activ cetăţenii municipiului în acţiuni de salubrizare şi de curăţenie:
a) a fost organizată acţiunea ,,Curăţenia de primăvară”. Acesta s-a desfăşurat în perioada 09 martie – 10 aprilie 2015. Au fost invitaţi să participe toţi cetăţenii municipiului, prin luarea de măsuri care să ducă la curăţarea spaţiilor verzi, aleilor, trotuarelor şi a rigolelor stradale din perimetrul imobilelor de locuit şi a celor cu altă destinaţie şi vopsirea băncilor. Acţiunea a fost finalizată prin acordarea a 15 premii, în valoare cumulată de 2.900 lei.
c) de Ziua Mondială a Mediului din data de 05.06.2015, în colaborare cu Biblioteca Municipală şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin au fost organizate acţiuni specifice, în principal de mobilizare a cetăţenilor, autorităţilor, instituţiilor, companiilor private şi a mass-mediei. Au fost acordate diplome şi premii elevilor şi şcolilor participante.
2. Municipiul Caransebeş.
S.C. Transal Urbis S.R.L. Caransebeş este operatorul de salubritate concesionar al serviciului conform Contractului de Concesiune nr. 18653/27.09.2007. Societatea are ca acţionar unic Consiliul Local al Municipiului Caransebeş.
Activităţile pe care operatorul le prestează sunt: colectare separată şi transport separat al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare provenind din activităţi comerciale din industrie şi instituţii, inclusiv fracţii colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori; măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea căilor publice; curăţare şi transport al zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau îngheţ; dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare.
Din punct de vedere al dotării tehnice societatea dispune de următoarele mijloace: 3 autogunoiere compactoare a câte 10 m c; o autogunoieră compactoare de 16 m c; autoutilitară N3 cu cârlig dotată cu 10 bene de transport de câte 7,5 m c; două prese pentru balotarea materialelor reciclabile; platformă pentru sortarea şi balotarea materialelor reciclabile; un autocamion de 4 tone; autoutilitară Dacia – LOGAN; un încărcător frontal tip FADROMĂ; două automăturătoare; două aspiratoare portabile cu motor termic; o freză pentru curăţirea zăpezii de pe căile pietonale (motor termic).
Colectarea deşeurilor municipale din cartierele de blocuri şi din alte câteva zone ale municipiului se face în punctele de colectare special amenajate unde sunt amplasate platforme betonate şi împrejmuite cu sârmă pe trei laturi. Există 68 astfel de puncte de colectare ce actualmente sunt dotate cu 2 - 6 containere de tablă, a câte 1,1, mc în vederea colectării deşeurilor menajere. Platformele sunt îngrijite zilnic pentru a evita poluarea perimetrului din apropierea acestora.
Toţi utilizatorii din municipiul Caransebeş şi din localitatea Jupa, deţinători de imobile individuale, au fost dotaţi pentru colectarea deşeurilor cu pubele de 0,12 m c.
Pentru colectare deşeurilor menajere, instituţiile de învăţământ au fost dotate cu containere de tablă de 1,1 m c şi cu pubele de 0,24 m c.
Pentru colectarea selectivă a deşeurilor majoritatea punctelor de colectare sus amintite au fost echipate cu containere de plastic de 1,1 m c pentru hârtie - carton, respectiv pentru materiale plastice. În vederea îmbunătăţirii procesului de colectare selectivă, dotarea platformelor a continuat şi în anul 2015, S.C. Transal Urbis S.R.L. achiziţionând containerele necesare dotării punctelor de colectare.
Grădiniţele, şcolile şi liceele din municipiu au fost dotate, în scopul colectării selective, cu pubele de 240, 120 şi 60 de litri.
Activitatea de colectare a deşeurilor municipale se desfăşoară continuu, 7 zile pe săptămână. Ulterior aceste deşeuri sunt transportate la depozitul de deşeuri din Reşiţa, conform Contractului nr.540/02.02.2015, încheiat între SC Transal Urbis SRL şi SC Green Ecobauer SRL.
Măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea căilor publice se desfăşoară pe toate străzile din oraş. În parcuri şi pe alei pietonale, acestea fiind salubrizate zilnic.
În perioada de iarnă lucrătorii societăţii prestează activitatea de curăţare şi transport al zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei şi îngheţ, degajând zăpada din spaţiile publice centrale, de pe trotuarele de acces spre zonele de blocuri şi de pe traseele de acces spre instituţiile municipiului.
Colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje, la nivelul municipiului Caransebeş se desfăşoară după un program stabilit pe zile şi străzi, în prima şi a treia săptămână a fiecărei luni, având ca efect reducerea cantităţilor de deşeuri care urmează a fi transportată la deponeul final.
În conformitate prevederile Legii nr.211/2011 privind regimul deşeurilor, H.G. nr.249/2015 privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, dar şi a Legii nr. 132/2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor din instituţiile publice există un număr de 24 platforme amenajate special pentru colectarea selectivă, dotate cu containere de 1,1 mc destinate colectării hârtiei şi a cartonului (având culoare albastră) şi colectării materialelor plastice (având culoare galbenă).
Alături de aceste platforme, au fost dotate şi alte puncte de colectare a deşeurilor unde era necesară amplasarea altor 70 containere.
În cazul instituţiilor publice, colectarea selectivă se efectuează la sediul acestora în pubele de 0,12 – 0,24 mc sau 1,1 mc (cum este cazul liceelor) diferit colorate pe categorii.
Plasamentul acestor containere se face în funcţie de zona de generare a materialelor reciclabile, la loc vizibil şi accesibil, dar şi în zonele de acces al publicului şi vizitatorilor.
Responsabilitatea cu privire la colectarea selectivă în instituţii revine unei persoane desemnate, care are obligaţia de a informa şi instrui angajaţii, dar şi de a avea un registru de evidenţă a deşeurilor colectate separat, conform H.G. nr. 856/2002 privind evidenţa gestiunii deşeurilor.
Preluarea deşeurilor de ambalaje de la casele individuale se face de două ori pe lună direct de la sursă, conform programului stabilit, iar în cazul pieţei agroalimentare şi cele produse în zonele cu mai multe magazine se colectează zilnic.
Ridicarea deşeurilor reciclabile de la punctele de colectare (asociaţiile de locatari) se efectuează continuu pentru a oferi cetăţenilor un mediu cât mai propice colectării selective a materialelor reciclabile.
De asemenea se colectează deşeuri de echipamente electrice şi electronice, acestea fiind depozitate în interiorul sediului, într-un spaţiu special amenajat.
Colectarea deşeurilor provenite din locuinţe, generate din activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară şi/sau exterioară a acestora, dar şi a celor biodegradabile se face prin intermediul autoutilitarei N3 dotată cu 10 bene de 7,5 mc. Ulterior deşeurile din construcţii sunt folosite la îmbunătăţirea unor drumuri agricole, iar cele biodegradabile sunt depuse în incinta Serviciului Public de Întreţinere şi Reparaţii Caransebeş, locaţia sera municipiului.
În cursul anului 2015 s-au colectat 5.686,2 t deşeuri municipale, din care: 5.177,80 t deşeuri menajere, 124 t deşeuri inerte, 148 t deşeuri stradale şi 236,4 t deşeuri reciclabile.
3. Oraşul Anina
Activitatea de salubrizare la nivelul oraşului Anina este prestată de către Serviciul de Salubritate al oraşului Anina, serviciu înfiinţat prin Hotărârea Consiliului Local nr.150/2013. Serviciul a fost atribuit prin dare în administrare, conform Hotărârii de Consiliu Local nr.76/2014, care modifică HCL nr.151/2013.
Serviciul de salubritate al Oraşului Anina are Autorizaţia de Mediu nr.182/16.09.2013 şi licenţa nr. 2.887/25.06.2014 emisă de către Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice.
Serviciul de Salubritate are ca activităţi autorizate: colectarea, sortarea şi transportul deşeurilor municipale. Deşeurile municipale se colectează din 46 de puncte de colectare de pe teritoriul oraşului, serviciul fiind dotat cu 48 de containere de precolectare. Deoarece depozitarea la fosta haldină a oraşului a fost sistată începând cu data de 16.07.2011, conform obligaţiilor de mediu asumate pentru alinierea la normele europene, deşeurile municipale colectate se transportă la depozitul temporar de la Reşiţa - Dealul Lupacului, ca urmare a contractului încheiat cu operatorul S.C. Green Ecobauer S.R.L..
În ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile, pe teritoriul oraşului Anina se află 14 puncte de colectare prevăzute cu containere cu capacitatea de 4 m .c. fiecare. Fracţiile colectate sunt materialele plastice, hârtia şi cartonul şi dozele metalice. Materialele astfel colectate sunt valorificate prin vânzarea către o firmă specializată, SC Best Multipet SRL.
4. Oraşul Băile Herculane.
În oraşul Băile Herculane activitatea de salubrizare este executată de operatorul SC Ecologica Băile Herculane SRL.
Activitatea de salubrizare are două componente principale: colectarea deşeurilor nepericuloase din spaţiile de colectare amenajate pe domeniul public şi măturatul stradal. Colectarea deşeurilor urbane se execută zilnic cu autogunoiere specializate de 9 mc conform graficului aprobat de conducerea societăţii. Măturatul stradal se execută manual cu personal angajat, zilnic, activitatea fiind împărţită pe sectoare de lucru. Colectarea deşeurilor vegetale şi inerte se face cu tractorul societăţii şi sunt depozitate pe platforma amenajată special.
Punctele de colectare a deşeurilor menajere şi reciclabile sunt amenajate pe domeniul public pe platforme betonate împrejmuite cu gard de lemn sau sârmă, prevăzute cu containere metalice de 1,1 mc pe care sunt inscripţionate deşeurile ce urmează a fi depuse în acestea (menajere, plastic, sticlă, hârtie) şi sunt curăţate şi igienizate zilnic.
Deşeurile menajere şi reciclabile sunt transportate în Staţia de transfer din zona Pecinişca, unde acestea sunt sortate şi transportate la operatori autorizaţi în vederea eliminării sau valorificării acestora.
5. Oraşul Bocşa.
Pe raza oraşului Bocşa, Serviciul Public de Gospodărie Comunală din subordinea Consiliului local se ocupă de colectarea şi transportul gunoiului menajer şi stradal.
Colectarea şi transportul deşeurilor menajere se efectuează de la populaţie, firme şi instituţii. La populaţie colectarea se face de la domiciliu, fiind încheiate aproximativ 4800 de contracte, care reprezintă peste 90% din totalul locuitorilor. La case aproximativ jumătate din abonaţi beneficiază de pubele cu capacitatea de 110 litri , iar la blocuri fiecare scară are pubele de 110 l şi mai există un număr de 106 bucăţi europubele de 1,1 mc amplasate în zona blocurilor.
Totodată se colectează deşeurile menajere de la 70 de firme aflate pe raza oraşului, pubelele aparţinând proprietarilor şi de la 21 instituţii aflate în subordinea Primăriei.
Colectarea şi transportul deşeurilor din servicii municipale provenite din pieţe, grădini, parcuri, spaţii verzi şi stradale se realizează direct de pe stradă pentru crengi, frunze şi iarbă şi din containere în pieţe.
Colectarea deşeurilor din materiale de construcţii şi demolări se realizează prin comenzi efectuate de cei care solicită acest serviciu iar materialele se folosesc pentru realizarea de umpluturi.
Colectare selectivă a deşeurilor se realizează pentru recipiente din plastic( PET-uri) şi pentru hârtie. PET-urile se colectează în 30 de coşuri din plasă de sârmă cu capacitate de 1 mc, situate pe raza oraşului, precum şi de la agenţii economici. Hârtia se colectează la sediul Serviciului Public de Gospodărie Comunală Bocşa.
Transportul deşeurilor menajere se face la rampa aparţinând SC Green Ecobauer SRL Reşiţa.
Deşeurile colectate selectiv se predau la firma de valorificare SC Focus Invest SRL Bocşa care are în dotare: 2 tractoare cu remorca (U 650 + remorca 7 to); un autocompactor BMC (12 mc); un autocompactor MAN (16 mc)
Cantitatea de deşeuri menajere colectată în anul 2015 a fost de 2.200 tone iar cea de deşeuri selective a fost de 90 tone.
6. Oraşul Moldova Nouă.
La nivelul oraşului Moldova Nouă S.C. Ionela S.R.L. Moldova Nouă, realizează activităţile de precolectare, colectare şi transport a deşeurilor municipale, inclusiv ale deşeurilor toxice periculoase din deşeurile menajere, cu excepţia celor cu regim special. Transportul şi depozitarea acestor deşeuri se realizează la staţia de transfer deşeuri din Reşiţa, Dealul Lupacului FN.
Alte activităţi de salubrizare pe care le desfăşoară societatea sunt: măturatul căilor publice, colectarea, transportul şi valorificarea deşeurilor voluminoase provenite de la populaţie, instituţii publice şi agenţi economici neasimilabile celor menajere (mobilier, deşeuri de echipamente electrice şi electronice etc.) şi respectiv, colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor rezultate din activităţi de construcţii si demolări.
La nivelul oraşului Moldova Nouă sunt amenajate 23 puncte de colectare a deşeurilor menajere care deservesc 7.450 persoane.
7. Oraşul Oraviţa.
Activitatea de salubrizare a oraşului Oraviţa a fost preluată de către SC Ecologica Oraviţa SRL, şi cuprinde activitatea de colectare a gunoiului menajer şi măturatul stradal.
Societatea asigură colectarea gunoiului atât din Oraşul Oraviţa cât şi din satele aparţinătoare.
Pentru buna desfăşurare a activităţii societatea are în dotare următoarele: 2 autogunoiere cu volumul de 9 mc; 2 autogunoiere cu volumul de 15 mc; o autogunoieră cu volumul de 18 mc; un motostivuitor de 1,6 t; un încărcător cu lamă şi cupă şi un tractor cu încărcător frontal şi remorcă.
Colectarea deşeurilor în partea de sus a oraşului şi satele aparţinătoare se face în europubele de plastic cu volum de 120 l de două ori pe săptămână, iar în Cartierul Zona Gării colectarea se face, zilnic, în containere de 1100 l din metal. Pe lângă containerele de metal există europubele pentru colectare plastic, sticlă şi hârtie.
Măturatul stradal se realizează de luni până sâmbătă, oraşul fiind împărţit în sectoare pe care îşi desfăşoară activitatea 13 muncitori necalificaţi care au în dotare materiale de curăţenie şi europubele pentru colectarea gunoiului stradal.
În prezent este în derulare un proiect de colectare ecologică a deşeurilor pe categorii, în pubele specifice fiecărui tip de deşeu: plastic, sticlă, hârtie, gunoi menajer – resturi vegetale pentru compostare.
8. Oraşul Oţelu Roşu.
La nivelul oraşului Oţelu Roşu există un serviciu de salubrizare care desfăşoară următoarele activităţi: colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor rezultate de la populaţie şi agenţi economici, măturarea zilnică a căilor publice din centrul oraşului, colectarea deşeurilor stradale (fiind amplasate 300 coşuri), întreţinerea spaţiilor verzi de pe căile publice, întreţinerea digului Bistra, îndepărtarea zăpezii de pe drumurile publice în anotimpul rece.
Colectarea deşeurilor se realizează prin puncte de colectare pentru populaţia ce locuieşte la bloc, dotate cu containere de capacitate de 1,1 mc, golirea acestora efectuându-se după un program bine stabilit. La agenţii economici de pe raza oraşului ridicarea gunoiului menajer se realizează în acelaşi mod, dotarea cu recipienţi de colectare fiind proprie.
Cetăţenilor oraşului care locuiesc la casă li s-a impus pe cât posibil să depoziteze deşeurile menajere în recipienţi închişi până la ridicarea lor de către Serviciul de Salubrizare, existând un program de ridicare pe zile şi străzi.
Transportul şi depozitarea deşeurilor menajere se realizează prin intermediul societăţii Petrescu Petrovidian SRL, care asigură dotarea cu autogunoieră şi eliminarea deşeurilor prin depozitare la depozitul Vulcan, judeţul Hunedoara, transporturile efectuându-se pe baza formularelor de încărcare – descărcare.
În ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor, aceasta se realizează de către SC Alexflor Recycling SRL, societate care a amplasat 47 coşuri de sârmă pentru colectarea PET – urilor şi alte materiale plastice, a dozelor de aluminiu, hârtie – carton, etc.
Colectarea deşeurilor biodegradabile provenite din parcuri şi spaţii verzi se face separat după un program bine stabilit şi sunt transportate într-o vale situată pe raza oraşului, staţia 110 kv, amplasament stabilit prin HCL nr.105/27.09.2012.
Pe parcursul anului se desfăşoară campanii de colectare a DEEE – urilor, acestea fiind preluate de către SC Recolarex SRL. Totodată unele dintre aceste campanii se realizează în colaborare cu RoRec, deşeurile fiind preluate de către aceştia.
Deşeurile provenite din construcţii şi demolări se ridică la cerere de către Serviciul de Salubrizare prin S.C. Bridanic S.R.L., existând o evidenţă separată a acestora.
Măturatul căilor publice, întreţinerea spaţiilor verzi, golitul coşurilor stradale se realizează în mod permanent. În sezonul rece atunci când este cazul se asigură îndepărtarea zăpezii şi a gheţii de pe căile publice.
La începutul primăverii se organizează „Campania curăţeniei de primăvară”, serviciul de salubrizare asigurând toaletarea arborilor şi arbuştilor, plantarea florilor şi întreţinerea acestora, văruirea bordurilor, decolmatarea rigolelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu