Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 6 mai 2015

Rectorul UVT, cu privire la protestul studenților: "Sunt mândru de acești tineri cu inițiativă. Susținem studenții în demersul lor"

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, își exprimă susținerea pentru studenții care protestează față de finanțarea precară a învățământului și doresc o mai bună reprezentativitate în forurile decizionale ale universităților.

"Suntem alături de studenții noștri, precum și de cei din întreaga țară, în rezolvarea unor deziderate comune. Ne dorim acel procent de 6% din PIB pentru educație, îl considerăm absolut necesar pentru viitorul educației românești și al tinerilor noștri. Am ieșit de nenumărate ori public, dar și în întâlnirile de lucru la nivel de organisme decizionale, cu această solicitare. Nu este o problemă ușor de rezolvat, dar împreună avem mai multe șanse. Demersul studenților apare la momentul oportun, dat fiind că în Raportul de Convergență 2015-2018,  al Guvernului, publicat în luna aprilie a acestui an, se face referire la o creștere extrem de lentă a procentului din PIB acordat educației, care ar ajunge la 3% abia în anul 2060.", spune Rectorul UVT.

Marilen Pirtea mai spune că pentru Universitatea de Vest din Timișoara studenții reprezintă în mod permanent un partener extrem de serios și profesional, iar creșterea aportului lor în luarea deciziilor ar fi binevenită: "La UVT colaborăm foarte bine cu reprezentanții studenților, acolo unde cadrul legislativ ne permite acest lucru. Legislația trebuie schimbată în sensul acordării unui aport mai mare studenților în activitatea administrativă a universităților. În fond, vorbim despre tineri bine pregătiți, în domenii dintre cele mai diverse, capabili să ia decizii importante cu privire la propriul viitor. Avantajul major în cooptarea studenților în forurile decizionale constă în faptul că aceștia pot da feedback «la firul ierbii», sprijinind astfel universitatea să crească în mod constant calitatea proceselor didactice și administrative. Pentru a obține cât mai multe dintre revendicări, studenții trebuie să le adreseze direct decidenților ce pot da curs acestora: Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Ministerul de Finanțe, Guvern etc.".

Universitatea de Vest din Timișoara respectă întru totul dreptul la liberă exprimare și își asigură studenții de sprijinul instituției în demersurile lor. De altfel, relația avută de Universitate și reprezentanții studenților a fost și este una de bună colaborare și sprijin reciproc, o dovadă în acest sens fiind și faptul că spațiul ocupat de studenți pentru dezbaterile pe care le organizează în această perioadă este unul care nu afectează derularea procesului didactic. "Dorința de schimbare și de implicare activă sunt două trăsături importante pe care le dorim în fiecare dintre noi. Tinerii cu inițiativă, creativi, pregătiți să contribuie activ în comunitate, sunt de lăudat. Misiunea Universității este de a crea cetățeni adaptabili la o societate în continuă schimbare, nu doar absolvenți bine pregătiți pentru provocările pieței muncii. Politica financiară națională privind învățământul trebuie să se schimbe pentru a ne permite să realizăm tot ceea ce ne-am propus, cu și pentru studenți. «Sărăcia» distribuită de la Guvern ne îngreunează munca. Este o povară pe umerii viitorului nostru ca țară", spune Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu