Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 12 mai 2015

Universități de prestigiu din România se reunesc la Timișoara. UVT și partenerii săi din Consorțiul Universitaria caută soluții la problemele sistemului educațional românesc

 Consorțiul Universitaria, organism format din unele dintre cele mai prestigioase universități din România (Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Academia de Studii Economice din București, Universitatea de Vest din Timișoara), se reunește, în zilele de 14-17 mai, la UVT.

După 25 de ani de schimbări permanente la nivelul sistemului de învățământ din România și în special la nivelul învățământului superior, după un număr de peste 20 de miniștri ai
învățământului (al 22-lea în mandat!) și după o multitudine de abordări diferite cu privire la filosofia învățământului superior și a cercetării științifice, zilele acestea, la Timișoara, la Universitatea de Vest din Timișoara, cele mai reprezentative universități din România se vor reuni pentru a dezbate și pentru a proiecta direcții strategice necesare unei abordării coerente cu privire la dezvoltarea învățământului superior și a cercetării științifice.

„La 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, revoluție pornită din inima Banatului – Timișoara, reprezentanții mediului academic românesc se regăsesc în fața unor provocări de o maximă importanță. Mediul socio-economic, societatea românească în general, constatând incoerența, lipsa de viziune și de strategii a clasei politice așteaptă din partea universităților soluții la problemele reale cu care se confruntă România. Consorțiul Universitaria și-a asumat, încă de la înființarea sa, un rol activ în construcția unei Românii prospere și dezbate, la fiecare din întâlnirile sale, teme de importanță majoră din peisajul educațional românesc”, spune Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Celor cinci universități membre ale consorțiului Universitaria li se alătură la dezbaterile întâlnirii de la Timișoara reprezentanți ai conducerilor altor șapte universități importante din România: Universitatea din Craiova; Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu; Universitatea Transilvania din Brașov; Universitatea din Oradea; Universitatea Politehnica Timișoara; Universitatea de Medicina și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara; Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara.

Preocupat, așa cum a declarat-o în repetate rânduri, și punând educația printre prioritățile mandatului său, președintele României Klaus Iohannis a răspuns invitației transmise adresate Președinției României, la lucrările consorțiului urmând a fi prezentă doamna Simina Tănăsescu, consilier prezidențial.

Conferința de presă pentru prezentarea rezultatelor reuniunii va avea loc sâmbătă, 16 mai, de la ora 12.30, în sala A01, UVT. 
COMUNICAT DE PRESA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu